
Składniki
3 sztuki
400 gramów
2 sztuki
0.5 opakowania
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj gruszkę pod bieżącą wodą i osusz ją papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zacznij kroić gruszkę na cienkie plasterki, najlepiej od góry do dołu, starając się, aby plasterki były jak najcieńsze. Jeśli zależy Ci na idealnie równych plasterkach, możesz użyć mandoliny kuchennej.

Krok 2
Do sosu potrzebujesz: olej sezamowy, sos sojowy, cukier lub inny słodzik, sezam, sól, czosnek i woda. W miseczce umieść wszystkie składniki. Użyj trzepaczki lub łyżki, aby dokładnie wymieszać, aż cukier (lub słodzik) całkowicie się rozpuści, a sos będzie jednolity.

Krok 3
Mięso umieść w misce. Dodaj sos, który wcześniej przygotowałeś, i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte sosem. Odstaw na kilka minut, aby składniki się przegryzły.

Krok 4
W misce dokładnie wymieszaj przygotowany wcześniej tatar z żółtkiem jaja. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Żółtko doda kremowości i wzbogaci smak. Na mały kawałek nori połóż porcję tatara, a następnie dodaj plasterki gruszki i garść kiełków rzodkiewki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































