Koreański tatar z gruszką yukhoe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreański tatar z gruszką yukhoe

Autor: Patrycja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

2 sztuki

0.5 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj gruszkę pod bieżącą wodą i osusz ją papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zacznij kroić gruszkę na cienkie plasterki, najlepiej od góry do dołu, starając się, aby plasterki były jak najcieńsze. Jeśli zależy Ci na idealnie równych plasterkach, możesz użyć mandoliny kuchennej.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 1

Krok 2

Do sosu potrzebujesz: olej sezamowy, sos sojowy, cukier lub inny słodzik, sezam, sól, czosnek i woda. W miseczce umieść wszystkie składniki. Użyj trzepaczki lub łyżki, aby dokładnie wymieszać, aż cukier (lub słodzik) całkowicie się rozpuści, a sos będzie jednolity.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w misce. Dodaj sos, który wcześniej przygotowałeś, i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte sosem. Odstaw na kilka minut, aby składniki się przegryzły.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 3

Krok 4

W misce dokładnie wymieszaj przygotowany wcześniej tatar z żółtkiem jaja. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Żółtko doda kremowości i wzbogaci smak. Na mały kawałek nori połóż porcję tatara, a następnie dodaj plasterki gruszki i garść kiełków rzodkiewki.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej