Koreański tatar z gruszką yukhoe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreański tatar z gruszką yukhoe

Autor: Patrycja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

2 sztuki

0.5 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj gruszkę pod bieżącą wodą i osusz ją papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zacznij kroić gruszkę na cienkie plasterki, najlepiej od góry do dołu, starając się, aby plasterki były jak najcieńsze. Jeśli zależy Ci na idealnie równych plasterkach, możesz użyć mandoliny kuchennej.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 1

Krok 2

Do sosu potrzebujesz: olej sezamowy, sos sojowy, cukier lub inny słodzik, sezam, sól, czosnek i woda. W miseczce umieść wszystkie składniki. Użyj trzepaczki lub łyżki, aby dokładnie wymieszać, aż cukier (lub słodzik) całkowicie się rozpuści, a sos będzie jednolity.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w misce. Dodaj sos, który wcześniej przygotowałeś, i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte sosem. Odstaw na kilka minut, aby składniki się przegryzły.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 3

Krok 4

W misce dokładnie wymieszaj przygotowany wcześniej tatar z żółtkiem jaja. Mieszaj, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Żółtko doda kremowości i wzbogaci smak. Na mały kawałek nori połóż porcję tatara, a następnie dodaj plasterki gruszki i garść kiełków rzodkiewki.

Koreański tatar z gruszką  yukhoe - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreański tatar z gruszką  yukhoe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej