PRZEPISY.PL
Gruszki z boczkiem - autor: przepisy.pl

Gruszki z boczkiem

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
635
osób dodało do Mniamlisty
635
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • gruszki4 szt
  • wytrawne wino białe500 ml
  • starty łagodny ser np. fontina60 g
  • boczek8 plastrów
  • czarny pieprz8 ziaren
  • liść laurowy2 szt
  • sok z 1 cytryny
  • liście świeżej szałwii (ewentualnie suszona)4 szt
  • świeży tymianek (może być suszony)1 łyżka
  • oliwa do wysmarowania formy
Gruszki z boczkiem – krok 1

Krok 1

Gruszki obierz zostawiając ogonek, skrop sokiem z cytryny. Do garnka wlej wino, włóż gruszki, dodaj pieprz, liście laurowe, uzupełnij wodą i gotuj około 10 minut, żeby gruszki zmiękły. Wyjmij gruszki, zostaw do ostygnięcia.
Gruszki z boczkiem – krok 2

Krok 2

Wymieszaj ser z ziołami.
Gruszki z boczkiem – krok 3

Krok 3

Gruszki przekrój tak, aby uzyskać czapeczkę zakończoną ogonkiem i usuń gniazda nasienne.
Gruszki z boczkiem – krok 4

Krok 4

Powstałe otwory wypełnij serem.
Gruszki z boczkiem – krok 5

Krok 5

Każdą gruszkę owiń dwoma plastrami boczku.
Gruszki z boczkiem – krok 6

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

304
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
63
osoby dodały do Mniamlisty
30''
2
Łatwe
437
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
89
osób dodało do Mniamlisty
15''
2
Łatwe