
Składniki
8 ziaren
2 sztuki
null
8 plastrów
4 sztuki
500 mililitrów
60 gramów
4 sztuki
1 łyżka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obierz zostawiając ogonek, skrop sokiem z cytryny. Do garnka wlej wino, włóż gruszki, dodaj pieprz, liście laurowe, uzupełnij wodą i gotuj około 10 minut, żeby gruszki zmiękły. Wyjmij gruszki, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2
Wymieszaj ser z ziołami.

Krok 3
Gruszki przekrój tak, aby uzyskać czapeczkę zakończoną ogonkiem i usuń gniazda nasienne.

Krok 4
Powstałe otwory wypełnij serem.

Krok 5
Każdą gruszkę owiń dwoma plastrami boczku.

Krok 6
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej