
Składniki
80 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
ciasto:
400 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz składniki ciasta i wyrób je dokładnie. Ewentualnie podsyp ciasto większą ilością mąki. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą wałka przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia tart.
Krok 3
Palcami zrób ładny wzorek na rantach, pozbywając się przy tym nadmiaru ciasta.
Krok 4
Wierzch ciasta wysyp ziarnami suchej fasoli i piecz w 200 °C przez 10-12 minut.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj. Następnie przelej sos do miski. Poczekaj chwilę, aż ostygnie.
Krok 6
Cebulę, paprykę i salami pokrój w kostkę. Wraz z kwaśną śmietaną, rozkłóconymi jajkami i połową startego sera dodaj do sosu. Wszystko wymieszaj, aby powstał farsz do tarty.
Krok 7
Pozbądź się ziaren fasoli. Na podpieczone ciasto wylej farsz serowy. Po wierzchu posyp pozostałym serem. Tartę piecz w 160 °C przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z salami i serem
Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytrawnej podaje się ją ze śmietanowo-jajecznym nadzieniem i dodatkami, np.: bekonem, szpinakiem, brokułami lub suszonymi pomidorami. Tarta z salami i serem najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimna przekąska. Przyrządź kruche ciasto z mocno schłodzonych składników, odłóż do lodówki, by łatwiej się je wałkowało i wyłóż nim formę. Gęsto nakłuj spód widelcem – dzięki temu zabiegowi nie wybrzuszy się w wysokiej temperaturze. Piecz ciasto w dwóch etapach, podczas pierwszego obciążając spód fasolą albo soczewicą (rozłóż je równomiernie na folii aluminiowej). Jajeczny farsz dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wlej na lekko podpieczony spód i posyp go startym żółtym serem. Do przygotowania tarty pasować będą także inne składniki, na przykład szynka lub kukurydza konserwowa. Tartę z salami i serem serwuj z sałatą rzymską z pomidorkami koktajlowymi. Upiecz ją i przekonaj się, jakie to proste!