
Składniki
80 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
ciasto:
400 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz składniki ciasta i wyrób je dokładnie. Ewentualnie podsyp ciasto większą ilością mąki. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą wałka przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia tart.
Krok 3
Palcami zrób ładny wzorek na rantach, pozbywając się przy tym nadmiaru ciasta.
Krok 4
Wierzch ciasta wysyp ziarnami suchej fasoli i piecz w 200 °C przez 10-12 minut.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj. Następnie przelej sos do miski. Poczekaj chwilę, aż ostygnie.
Krok 6
Cebulę, paprykę i salami pokrój w kostkę. Wraz z kwaśną śmietaną, rozkłóconymi jajkami i połową startego sera dodaj do sosu. Wszystko wymieszaj, aby powstał farsz do tarty.
Krok 7
Pozbądź się ziaren fasoli. Na podpieczone ciasto wylej farsz serowy. Po wierzchu posyp pozostałym serem. Tartę piecz w 160 °C przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z salami i serem
Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytrawnej podaje się ją ze śmietanowo-jajecznym nadzieniem i dodatkami, np.: bekonem, szpinakiem, brokułami lub suszonymi pomidorami. Tarta z salami i serem najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimna przekąska. Przyrządź kruche ciasto z mocno schłodzonych składników, odłóż do lodówki, by łatwiej się je wałkowało i wyłóż nim formę. Gęsto nakłuj spód widelcem – dzięki temu zabiegowi nie wybrzuszy się w wysokiej temperaturze. Piecz ciasto w dwóch etapach, podczas pierwszego obciążając spód fasolą albo soczewicą (rozłóż je równomiernie na folii aluminiowej). Jajeczny farsz dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wlej na lekko podpieczony spód i posyp go startym żółtym serem. Do przygotowania tarty pasować będą także inne składniki, na przykład szynka lub kukurydza konserwowa. Tartę z salami i serem serwuj z sałatą rzymską z pomidorkami koktajlowymi. Upiecz ją i przekonaj się, jakie to proste!


































