Tarta z salami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z salami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

ciasto:

400 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrób je dokładnie. Ewentualnie podsyp ciasto większą ilością mąki. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą wałka przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia tart.

Krok 3

Palcami zrób ładny wzorek na rantach, pozbywając się przy tym nadmiaru ciasta.

Krok 4

Wierzch ciasta wysyp ziarnami suchej fasoli i piecz w 200 °C przez 10-12 minut.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj. Następnie przelej sos do miski. Poczekaj chwilę, aż ostygnie.

Krok 6

Cebulę, paprykę i salami pokrój w kostkę. Wraz z kwaśną śmietaną, rozkłóconymi jajkami i połową startego sera dodaj do sosu. Wszystko wymieszaj, aby powstał farsz do tarty.

Krok 7

Pozbądź się ziaren fasoli. Na podpieczone ciasto wylej farsz serowy. Po wierzchu posyp pozostałym serem. Tartę piecz w 160 °C przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z salami i serem Tarta z salami i serem

Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytrawnej podaje się ją ze śmietanowo-jajecznym nadzieniem i dodatkami, np.: bekonem, szpinakiem, brokułami lub suszonymi pomidorami. Tarta z salami i serem najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimna przekąska. Przyrządź kruche ciasto z mocno schłodzonych składników, odłóż do lodówki, by łatwiej się je wałkowało i wyłóż nim formę. Gęsto nakłuj spód widelcem – dzięki temu zabiegowi nie wybrzuszy się w wysokiej temperaturze. Piecz ciasto w dwóch etapach, podczas pierwszego obciążając spód fasolą albo soczewicą (rozłóż je równomiernie na folii aluminiowej). Jajeczny farsz dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wlej na lekko podpieczony spód i posyp go startym żółtym serem. Do przygotowania tarty pasować będą także inne składniki, na przykład szynka lub kukurydza konserwowa. Tartę z salami i serem serwuj z sałatą rzymską z pomidorkami koktajlowymi. Upiecz ją i przekonaj się, jakie to proste!