Tarta z salami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z salami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

ciasto:

400 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrób je dokładnie. Ewentualnie podsyp ciasto większą ilością mąki. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą wałka przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia tart.

Krok 3

Palcami zrób ładny wzorek na rantach, pozbywając się przy tym nadmiaru ciasta.

Krok 4

Wierzch ciasta wysyp ziarnami suchej fasoli i piecz w 200 °C przez 10-12 minut.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj. Następnie przelej sos do miski. Poczekaj chwilę, aż ostygnie.

Krok 6

Cebulę, paprykę i salami pokrój w kostkę. Wraz z kwaśną śmietaną, rozkłóconymi jajkami i połową startego sera dodaj do sosu. Wszystko wymieszaj, aby powstał farsz do tarty.

Krok 7

Pozbądź się ziaren fasoli. Na podpieczone ciasto wylej farsz serowy. Po wierzchu posyp pozostałym serem. Tartę piecz w 160 °C przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z salami i serem Tarta z salami i serem

Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytrawnej podaje się ją ze śmietanowo-jajecznym nadzieniem i dodatkami, np.: bekonem, szpinakiem, brokułami lub suszonymi pomidorami. Tarta z salami i serem najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimna przekąska. Przyrządź kruche ciasto z mocno schłodzonych składników, odłóż do lodówki, by łatwiej się je wałkowało i wyłóż nim formę. Gęsto nakłuj spód widelcem – dzięki temu zabiegowi nie wybrzuszy się w wysokiej temperaturze. Piecz ciasto w dwóch etapach, podczas pierwszego obciążając spód fasolą albo soczewicą (rozłóż je równomiernie na folii aluminiowej). Jajeczny farsz dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wlej na lekko podpieczony spód i posyp go startym żółtym serem. Do przygotowania tarty pasować będą także inne składniki, na przykład szynka lub kukurydza konserwowa. Tartę z salami i serem serwuj z sałatą rzymską z pomidorkami koktajlowymi. Upiecz ją i przekonaj się, jakie to proste!