Tarta z salami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z salami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

ciasto:

400 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrób je dokładnie. Ewentualnie podsyp ciasto większą ilością mąki. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i za pomocą wałka przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia tart.

Krok 3

Palcami zrób ładny wzorek na rantach, pozbywając się przy tym nadmiaru ciasta.

Krok 4

Wierzch ciasta wysyp ziarnami suchej fasoli i piecz w 200 °C przez 10-12 minut.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj. Następnie przelej sos do miski. Poczekaj chwilę, aż ostygnie.

Krok 6

Cebulę, paprykę i salami pokrój w kostkę. Wraz z kwaśną śmietaną, rozkłóconymi jajkami i połową startego sera dodaj do sosu. Wszystko wymieszaj, aby powstał farsz do tarty.

Krok 7

Pozbądź się ziaren fasoli. Na podpieczone ciasto wylej farsz serowy. Po wierzchu posyp pozostałym serem. Tartę piecz w 160 °C przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z salami i serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z salami i serem Tarta z salami i serem

Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytrawnej podaje się ją ze śmietanowo-jajecznym nadzieniem i dodatkami, np.: bekonem, szpinakiem, brokułami lub suszonymi pomidorami. Tarta z salami i serem najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także jako zimna przekąska. Przyrządź kruche ciasto z mocno schłodzonych składników, odłóż do lodówki, by łatwiej się je wałkowało i wyłóż nim formę. Gęsto nakłuj spód widelcem – dzięki temu zabiegowi nie wybrzuszy się w wysokiej temperaturze. Piecz ciasto w dwóch etapach, podczas pierwszego obciążając spód fasolą albo soczewicą (rozłóż je równomiernie na folii aluminiowej). Jajeczny farsz dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wlej na lekko podpieczony spód i posyp go startym żółtym serem. Do przygotowania tarty pasować będą także inne składniki, na przykład szynka lub kukurydza konserwowa. Tartę z salami i serem serwuj z sałatą rzymską z pomidorkami koktajlowymi. Upiecz ją i przekonaj się, jakie to proste!