Składniki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2
Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj.
Krok 3
W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę.
Krok 4
W międzyczasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym Knorr rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem.
Krok 5
Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobu
Ugotowany bób jest prostą i smaczną przekąską, jednak warto wykorzystać go także do przygotowania wyśmienitej letniej sałatki. Wystarczy, że połączysz go z pomidorem, jajkiem i lekko pikantnym dressingiem – takie danie podasz na kolację lub spakujesz jako drugie śniadanie do pracy. Zacznij od ugotowania na twardo jajek, po czym umieść je w lodowatej wodzie, dzięki czemu będą się później łatwiej obierać. Bób zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, a następnie wyłuskaj go ze skórki. Pomidory, cebulę oraz obrane jajka pokrój w kostkę. Przygotuj także sos do sałatki, do którego bazą będzie utarte z cukrem surowe żółtko. Dodaj do niego łyżeczkę słodkiej papryki, wyrazistą musztardę oraz błyskawiczny sos sałatkowy paprykowo-ziołowy. Za pomocą trzepaczki połącz powyższe składniki z sokiem z cytryny i dowolnym olejem, np. lnianym. Powstałym w ten sposób sosem zalej sałatkę i wymieszaj. Na koniec całość posyp posiekanym świeżym koperkiem. Danie najlepiej serwować lekko schłodzone. Zapisz nasz przepis na znakomitą sałatkę z bobu.