
Składniki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo.

Krok 2
Bób opłucz, zalej osolonym wrzątkiem, ugotuj i wyłuskaj.

Krok 3
W kostkę pokrój pomidory, jajka i cebulę.

Krok 4
W międzyczasie surowe żółtko wraz z cukrem, papryką, musztardą i sosem sałatkowym Knorr rozetrzyj z sokiem z cytryny i olejem.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem zalej bób wcześniej wymieszany z pomidorami, jajkami, cebulą oraz koperkiem.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobu
Nadaje się do past, zup, dań z makaronem, pierogowych farszy, a w szczególności do sałatek. Gęsta konsystencja, niepowtarzalny zapach i smak – to właśnie bób! Sałatka z bobu – wyśmienitego warzywa strączkowego – może już wkrótce stać się twoją ulubioną przekąską. Oto prosty przepis na sałatkę z bobu: z pokrojonymi jajkami, pomidorami i cebulą wymieszaj w misce ugotowany i obrany z łupinek bób. Sałatka potrzebuje także sosu. W międzyczasie zrób go z surowego żółtka, mielonej papryki, musztardy, soku z cytryny i oleju. Na koniec wkracza koperek, który wydobywa z sałatki głębię smaku.
Dla kogo?
Sałatka z bobu przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, letnich sałatek. Jest prosta do zrobienia i sycąca, a jej przygotowanie zajmie ci mniej niż godzinę. Przepis na sałatkę z bobu pokochają także ci, którzy przez cały rok nie mogą doczekać się lata, by znów posmakować tego warzywa.
Na jaką okazję?
Spotkanie z przyjaciółmi może umilić sałatka z bobem. Przepis ten sprawi też, że twój lunch do pracy będzie jeszcze bardziej sycący. A może wolisz zjeść ją na kolację? Ty decydujesz!
Czy wiesz, że?
Bób do sałatki gotuj do miękkości – ale nie dłużej niż 15 minut! Inaczej straci swój wyjątkowy smak i konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Spróbuj inaczej przygotować sałatkę z bobem. Przepis wzbogać o inny sos z użyciem jogurtu lub majonezu. Eksperymentuj także z dodawanymi warzywami, np. zamień pomidory na kolorową paprykę. W ten sposób powstanie pyszna sałatka z bobu dopasowana do twojego gustu. Smacznego!


































