Smażone krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone krewetki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

null

3 łyżki

1 sztuka

null

250 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże krewetki gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut, po czym wyciągnij, obierz i usuń żyłkę oraz osusz.

Krok 2

Do jajka dodaj soję, pieprz oraz sól i wszystko wymieszaj. Krewetki obtocz w mące, następnie w jajku z soją oraz w bułce tartej.

Krok 3

Rozgrzej olej, wrzucaj krewetki i smaż przez ok. 5 minut, aby zyskały złoty kolor. Krewetki wyciągnij, odsącz i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej