
Składniki
150 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajo z zimnym mlekiem.

Krok 2
Jabłko obierz, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z ciastem.

Krok 3
Placki smaż na rozgrzanej patelni, z 2 łyżkami oleju, z obu stron na złoty kolor.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Puszyste placki z jabłkami
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki obiad lub deser na ciepło. Nazywane też często racuchami z jabłkami, stanowią jedno z klasycznych i popularnych dań. Przyrządza się je z zaledwie kilku składników, m.in. mleka i jabłek. Prosto, błyskawicznie i smacznie. Za sprawą puszystych placków z jabłkami niczego więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba!
Dla kogo?
Placki z jabłkami kochają mali i duzi smakosze. Oto receptura, która jest w stanie pogodzić najróżniejsze gusta i upodobania smakowe. Po przepis na placki z jabłkami powinni sięgać kucharze, którzy cenią uniwersalne dania.
Na jaką okazję?
Za sprawą naszych instrukcji z przepisu na placki z jabłkami bez trudu przyrządzisz pyszny deser na ciepło, który uwieńczy obiad. Koniecznie spróbuj tych puszystych słodkości w porze podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Do placuszków z jabłkami najlepiej wybrać dość kwaśne owoce, które dobrze będą komponować się ze słodkimi dodatkami. Do masy na placki warto dodać także cynamon lub wanilię. Dzięki tym przyprawom potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej pachnąca. Przepis na placki z jabłkami urozmaica się też często wiórkami kokosowymi, płatkami kukurydzianymi lub owsianymi.
Dla urozmaicenia:
Serwuj placki z jabłkiem polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też podawać je z homogenizowanym serkiem waniliowym lub bitą śmietaną. W takiej postaci puszyste placki z jabłkami będą także wspaniale smakowały, jeśli dołączysz do nich bakalie, świeże owoce i polewę owocową lub czekoladową. Życzymy smacznego!