Placki z jabłkami – przepis na puszyste placuszki | Przepisy.pl pixel

Puszyste placki z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

215

1729 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1946 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajo z zimnym mlekiem.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Jabłko obierz, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z ciastem.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Placki smaż na rozgrzanej patelni, z 2 łyżkami oleju, z obu stron na złoty kolor.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Krysia

    Krysia , 03.02.2022

    Kiedyś robiłam na proszku dopieczenia ale zdecydowanie wole racuszki na drożdżach ,one są naprawdę puszyste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 30.09.2021

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia , 04.11.2020

    to nie z proszku, w torebce jest cynamon.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska

    wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska , 29.05.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zasuń

    Basia Zasuń , 27.02.2020

    można też zetrzeć na tarce jabłuszka,na grubych oczkach,przepyszne, Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pakula

    Małgorzata Pakula , 27.02.2020

    Placuszki były wyśmienite naprawdę puszyste polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Wro

    Viola Wro , 01.11.2019

    o jakim proszku mowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola

    Ola , 31.10.2019

    Przecież to są placki z mąki, mleka i jajek, tylko cynamon jest w proszku i proszek do pieczenia, cynamon można pominąć tylko nie wiem po co już nie przesadzajmy, na pewno nie są to placki z torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta jastrzębowska

    elzbieta jastrzębowska , 10.08.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Agnieszka Burlińska-Wiklak , 03.11.2017

    Placki z torebki tylko nie to. Myślałam że jakiś fajny przepis a tu... ZONK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Lewandowska

    Jadwiga Lewandowska , 07.09.2017

    wolę placki z mąki jajek i mleka a nie z jakiegoś proszku!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z jabłkami Puszyste placki z jabłkami

Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki obiad lub deser na ciepło. Nazywane też często racuchami z jabłkami, stanowią jedno z klasycznych i popularnych dań. Przyrządza się je z zaledwie kilku składników, m.in. mleka i jabłek. Prosto, błyskawicznie i smacznie. Za sprawą puszystych placków z jabłkami niczego więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba!

Dla kogo?

Placki z jabłkami kochają mali i duzi smakosze. Oto receptura, która jest w stanie pogodzić najróżniejsze gusta i upodobania smakowe. Po przepis na placki z jabłkami powinni sięgać kucharze, którzy cenią uniwersalne dania.

Na jaką okazję?

Za sprawą naszych instrukcji z przepisu na placki z jabłkami bez trudu przyrządzisz pyszny deser na ciepło, który uwieńczy obiad. Koniecznie spróbuj tych puszystych słodkości w porze podwieczorku.

Czy wiesz, że?

Do placuszków z jabłkami najlepiej wybrać dość kwaśne owoce, które dobrze będą komponować się ze słodkimi dodatkami. Do masy na placki warto dodać także cynamon lub wanilię. Dzięki tym przyprawom potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej pachnąca. Przepis na placki z jabłkami urozmaica się też często wiórkami kokosowymi, płatkami kukurydzianymi lub owsianymi.

Dla urozmaicenia:

Serwuj placki z jabłkiem polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też podawać je z homogenizowanym serkiem waniliowym lub bitą śmietaną. W takiej postaci puszyste placki z jabłkami będą także wspaniale smakowały, jeśli dołączysz do nich bakalie, świeże owoce i polewę owocową lub czekoladową. Życzymy smacznego!