Puszyste placki z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

198

1251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajo z zimnym mlekiem.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Jabłko obierz, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z ciastem.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Placki smaż na rozgrzanej patelni, z 2 łyżkami oleju, z obu stron na złoty kolor.

Puszyste placki z jabłkami  - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska

    wanda.bialozynska@wp.pl Białożyńska , 29.05.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zasuń

    Basia Zasuń , 27.02.2020

    można też zetrzeć na tarce jabłuszka,na grubych oczkach,przepyszne, Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pakula

    Małgorzata Pakula , 27.02.2020

    Placuszki były wyśmienite naprawdę puszyste polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Wro

    Viola Wro , 01.11.2019

    o jakim proszku mowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola

    Ola , 31.10.2019

    Przecież to są placki z mąki, mleka i jajek, tylko cynamon jest w proszku i proszek do pieczenia, cynamon można pominąć tylko nie wiem po co już nie przesadzajmy, na pewno nie są to placki z torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta jastrzębowska

    elzbieta jastrzębowska , 10.08.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Agnieszka Burlińska-Wiklak , 03.11.2017

    Placki z torebki tylko nie to. Myślałam że jakiś fajny przepis a tu... ZONK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Lewandowska

    Jadwiga Lewandowska , 07.09.2017

    wolę placki z mąki jajek i mleka a nie z jakiegoś proszku!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z jabłkami Puszyste placki z jabłkami

Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki obiad lub deser na ciepło. Nazywane też często racuchami z jabłkami, stanowią jedno z klasycznych i popularnych dań. Przyrządza się je z zaledwie kilku składników, m.in. mleka i jabłek. Najlepiej wybrać dość kwaśne owoce, które dobrze będą komponować się ze słodkimi dodatkami. Do masy na placki warto dodać także cynamon lub wanilię. Dzięki tym przyprawom potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej pachnąca. Urozmaica się ją też często wiórkami kokosowymi, płatkami kukurydzianymi lub owsianymi. Serwuj placki polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też podawać je z homogenizowanym serkiem waniliowym lub bitą śmietaną. W takiej postaci będą także wspaniale smakowały, jeśli dołączysz do nich bakalie, świeże owoce i polewę owocową lub czekoladową. W ten sposób przyrządzisz pyszny deser na ciepło, który uwieńczy obiad. Koniecznie spróbuj wyśmienitych placków z jabłkami. Życzymy smacznego.