Składniki
150 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajo z zimnym mlekiem.
Krok 2
Jabłko obierz, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z ciastem.
Krok 3
Placki smaż na rozgrzanej patelni, z 2 łyżkami oleju, z obu stron na złoty kolor.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puszyste placki z jabłkami
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki obiad lub deser na ciepło. Nazywane też często racuchami z jabłkami, stanowią jedno z klasycznych i popularnych dań. Przyrządza się je z zaledwie kilku składników, m.in. mleka i jabłek. Najlepiej wybrać dość kwaśne owoce, które dobrze będą komponować się ze słodkimi dodatkami. Do masy na placki warto dodać także cynamon lub wanilię. Dzięki tym przyprawom potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej pachnąca. Urozmaica się ją też często wiórkami kokosowymi, płatkami kukurydzianymi lub owsianymi. Serwuj placki polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Można też podawać je z homogenizowanym serkiem waniliowym lub bitą śmietaną. W takiej postaci będą także wspaniale smakowały, jeśli dołączysz do nich bakalie, świeże owoce i polewę owocową lub czekoladową. W ten sposób przyrządzisz pyszny deser na ciepło, który uwieńczy obiad. Koniecznie spróbuj wyśmienitych placków z jabłkami. Życzymy smacznego.