Błyszcząca polewa czekoladowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Błyszcząca polewa czekoladowa

Autor: Kyndzaa

ratingratingratingratingrating

9

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier) a gdy już cukier puder się rozpuści to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku żelatynę i mieszam.

Krok 2

Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK Pieczenie ciast to moja pasja. Lubię eksperymentować i wzbogacać smakowo sprawdzone przepisy. Moim patentem na błyszczącą polewę jest dodanie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody oraz 100 ml śmietanki 36%.Wszystko razem podgrzewamy ,lekko przestudzamy i polewamy ciasto. Po schłodzeniu polewa na cieście jest aksamitna i lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej