Błyszcząca polewa czekoladowa – przepis pixel

Błyszcząca polewa czekoladowa

Autor: Kyndzaa

ratingratingratingratingrating

11

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw w rondelku rozpuśćcie masło lub masło roślinne, a następnie dodajcie cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier).

Krok 2

Kiedy cukier puder się rozpuści, zdejmijcie z ognia i dodajcie kakao oraz rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku żelatynę. Całość dokładnie wymieszajcie.

Krok 3

Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna.

3

Opinie o przepisie

  • Fan

    Fan , 09.04.2023

    Fajnie że wiadomo ile żelatyny

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK Pieczenie ciast to moja pasja. Lubię eksperymentować i wzbogacać smakowo sprawdzone przepisy. Moim patentem na błyszczącą polewę jest dodanie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody oraz 100 ml śmietanki 36%.Wszystko razem podgrzewamy ,lekko przestudzamy i polewamy ciasto. Po schłodzeniu polewa na cieście jest aksamitna i lśniąca .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Błyszcząca polewa czekoladowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyszcząca polewa czekoladowa Błyszcząca polewa czekoladowa

Niezwykle słodka i aromatyczna polewa czekoladowa z kakao to znakomity dodatek do ciast, babek piaskowych, mazurków i pączków. Możecie przygotować ją w kilka chwil i po przestudzeniu udekorować wybrany przez Was wypiek. Poznajcie przepis na polewę czekoladową!

Dla kogo?

Wielbiciele czekolady w każdej postaci będą zachwyceni polewą czekoladową z kakao. Jeśli przygotujecie ją zgodnie z przepisem, polewa czekoladowa uświetni każdy Wasz wypiek. To doskonałe rozwiązanie dla zapominalskich. Nie musicie już pamiętać o kupowaniu gotowej mieszanki, nasz przepis na polewę czekoladową w zupełności wystarczy.

Na jaką okazję?

Polewa czekoladowa z kakao sprawdzi się zawsze, gdy zechcecie udekorować ciasto na świąteczny stół lub przyozdobić piękny tort na przyjęcie urodzinowe. Polewę czekoladową możecie przygotować także bez okazji – doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju placków i naleśników.

Czy wiesz, że?

Kakao, które wykorzystuje się do przygotowywania polewy czekoladowej, powstaje zazwyczaj z ziaren kakaowca, czyli drzewa, które rośnie między innymi w Ghanie, Brazylii czy Indonezji. To dzięki procesowi palenia, który wydobywa z ziaren wyjątkowy smak, możecie cieszyć się pysznym i aromatycznym kakao w proszku w Waszych domach.

Dla urozmaicenia:

Polewa czekoladowa z kakao może smakować jeszcze bardziej wyjątkowo, jeśli dodacie do niej liofilizowane kawałki malin lub innych ulubionych owoców. Pamiętajcie, aby zrobić to dopiero po wystudzeniu polewy z kakao, dzięki temu owoce dłużej zachowają swoją strukturę.