
Składniki
125 gramów
0.5 szklanki
3 łyżki
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw w rondelku rozpuśćcie masło lub masło roślinne, a następnie dodajcie cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier).
Krok 2
Kiedy cukier puder się rozpuści, zdejmijcie z ognia i dodajcie kakao oraz rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku żelatynę. Całość dokładnie wymieszajcie.
Krok 3
Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyszcząca polewa czekoladowa
Niezwykle słodka i aromatyczna polewa czekoladowa z kakao to znakomity dodatek do ciast, babek piaskowych, mazurków i pączków. Możecie przygotować ją w kilka chwil i po przestudzeniu udekorować wybrany przez Was wypiek. Poznajcie przepis na polewę czekoladową!
Dla kogo?
Wielbiciele czekolady w każdej postaci będą zachwyceni polewą czekoladową z kakao. Jeśli przygotujecie ją zgodnie z przepisem, polewa czekoladowa uświetni każdy Wasz wypiek. To doskonałe rozwiązanie dla zapominalskich. Nie musicie już pamiętać o kupowaniu gotowej mieszanki, nasz przepis na polewę czekoladową w zupełności wystarczy.
Na jaką okazję?
Polewa czekoladowa z kakao sprawdzi się zawsze, gdy zechcecie udekorować ciasto na świąteczny stół lub przyozdobić piękny tort na przyjęcie urodzinowe. Polewę czekoladową możecie przygotować także bez okazji – doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju placków i naleśników.
Czy wiesz, że?
Kakao, które wykorzystuje się do przygotowywania polewy czekoladowej, powstaje zazwyczaj z ziaren kakaowca, czyli drzewa, które rośnie między innymi w Ghanie, Brazylii czy Indonezji. To dzięki procesowi palenia, który wydobywa z ziaren wyjątkowy smak, możecie cieszyć się pysznym i aromatycznym kakao w proszku w Waszych domach.
Dla urozmaicenia:
Polewa czekoladowa z kakao może smakować jeszcze bardziej wyjątkowo, jeśli dodacie do niej liofilizowane kawałki malin lub innych ulubionych owoców. Pamiętajcie, aby zrobić to dopiero po wystudzeniu polewy z kakao, dzięki temu owoce dłużej zachowają swoją strukturę.































