Polewa na sernik to idealne zwieńczenie popisowego wypieku. Choć może się wydawać, że podczas kuchennych prac najważniejsze jest przygotowanie twarogu, ukoronowanie ciasta kuszącą polewą okazuje się czynnością, której nie warto pomijać. Ale jaka polewa na sernik będzie najlepsza? Lśniąca glazura z ciemnej czekolady, ze śmietany czy może owocowa? Twój sernik za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej!

Polewa na sernik z czekolady

To prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj słodkiej dekoracji. Nie można się temu dziwić, bowiem właściwie przygotowana polewa na sernik jest lśniąca, gęsta i nie ścieka z powierzchni ciasta, dając gwarancję nienagannej prezencji deseru. Pasuje do różnorodnych wypieków, a dla wielu cukierników jest wręcz nieodzowna, gdy mowa o serniku.

Można przyrządzić polewę na sernik z czekolady, ale doskonale wychodzi także z kakao. Zachowując odpowiednie proporcje składników, zyskujemy pewność, że nie będzie zbyt słodka i mdła. Do przygotowania potrzebujemy: połowy kostki masła, 4 łyżek mleka, 50 g kakao oraz 120 g cukru pudru.

Zrobienie czekoladowej polewy na sernik nie należy do trudnych zadań. W pierwszej kolejności należy przesiać cukier puder, by pozbyć się wszelkich grudek. Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Gd będzie płynne, dodajemy kakao, przesiany cukier oraz mleko. Wszystko energicznie mieszany. Ważne jest, by nie zagotować polewy.

Polewa na sernik ze śmietany

Chcesz uzyskać efekt jak z cukierni? Polewa ze śmietany to dodatek, który sprawia, że sernik wygląda naprawdę szykownie i elegancko. Sprawdzi się jako poczęstunek po świątecznym obiedzie lub słodka przekąska podczas przyjęcia w strojach wieczorowych. Niech to jednak nikogo nie onieśmiela, ponieważ śmietanowa polewa na sernik również jest prosta w przygotowaniu.

Składniki potrzebne do jej zrobienia to: 350-400 ml kwaśnej śmietany (18%), 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Pierwszym krokiem ponownie jest przesianie cukru pudru przez sito. Wszystkie produkty mieszamy na gładką masę. Wykładamy śmietanową polewę do sernika na ciepłe ciasto i całość wkładamy jeszcze ma 10 minut do nagrzanego po pieczeniu piekarnika. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy na całą noc do lodówki.

Lustrzana polewa na sernik

Lśniąca i apetyczna – taka właśnie jest lustrzana polewa na sernik, którą można zobaczyć również na niejednym smakołyku sprzedawanym w cukierniach. Tymczasem jej zrobienie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać i nawet początkujący cukiernik będzie w stanie sobie z nią poradzić. Nadaje się do tortów i tartaletek, ale doskonale sprawdzi się także w przypadku sernika.

Tego rodzaju polewę można przygotować na bazie mleka skondensowanego, białej czekolady, cukru i żelatyny. Jeśli zechcemy nadać jej finezyjnych kolorów, warto skorzystać z barwników spożywczych. Do lustrzanej polewy owocowej na sernik wykorzystać można zmiksowane owoce, np. truskawki albo borówki. Ważne jest, by glazurę wykładać równomiernie na całą powierzchnię porządnie schłodzonego deseru. Różnorodne receptury na zrobienie lustrzanej polewy na sernik znaleźć można także pod angielską nazwą mirror glaze.

Zaszalej z sernikiem

Szukasz deseru idealnego? Wybór będzie trudny, ponieważ sernik ma tyle wcieleń, że znalezienie faworyta jest chyba niemożliwe. Czy wiesz już, jaką polewę na sernik wypróbujesz w najbliższym czasie? W serniku z budyniem z powodzeniem możesz postawić na klasyczny wariant z czekoladą deserową. Jeszcze ciekawiej prezentuje się sernik z rosą z charakterystyczną bezową pianką na wierzchu. Miej z tyłu głowy, że domowe słodkości dają ogromne pole do popisu i przygotuj sernik z krówkami. Kakaowa góra w serniku tartym to powrót do tradycyjnego wariantu. Chcesz go unowocześnić? Na górze sernika Oreo rozłóż pokruszone ciasteczka. Żal nie skosztować!