Nieważne, czy z rodzynkami, czy bez. Sernik to na wielu stołach król słodkości. Fantastycznie pasuje do popołudniowej herbaty i podwieczorku. Na stole nie może go zabraknąć podczas ważnych uroczystości, świąt i imprez w luźniejszej atmosferze. Nic nie równa się smakowi domowego sernika, dlatego zachęcamy do jego samodzielnego przygotowania. Zakupy zrobione? Świetnie! Możemy więc skupić się na tym, by ciasto wyszło idealne – delikatne i puszyste.
Sernik od podstaw
Jego przygotowanie zależy od wielu czynników. Począwszy od właściwego doboru sera i reszty składników, napowietrzenia mąki, aż do ułożenia ciasta w brytfannie i ustawienia odpowiedniej temperatury. Wydawało się, że zrobiliście wszystko tak, jak w sprawdzonym przepisie, więc dlaczego sernik pęka? Powodów może być kilka. Z każdym poradzimy sobie śpiewająco.
Sernik doskonały, czyli jaki?
Istnieją różne receptury. Serniki z owocami, na kruchym, ciasteczkowym spodzie albo w ogóle bez spodu. Niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujemy, ciasto powinno być równe, delikatne, kremowe i pozbawione wszelkich grudek. Pęknięcia na serniku nie wyglądają zachęcająco, lecz spokojnie – możemy łatwo im przeciwdziałać.
Ser – od niego wszystko się zaczyna
Podstawowy składnik każdego sernika. Należy wybierać tłuste rodzaje twarogu. Najlepiej mielić go samodzielnie – co najmniej dwa razy, choć trzeci też nie zaszkodzi. Może wydawać się to pracochłonne, lecz zapewni najsmaczniejsze efekty.
Temperatura pokojowa – obowiązkowo!
Czasem odpowiedź na pytanie, dlaczego sernik pęka w trakcie pieczenia, sprowadza się do niewłaściwej temperatury składników, których użyliśmy do jego przyrządzenia. Wszystkie produkty należy wyjąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem – co najmniej godzinnym! Ważne jest, by miały tę samą temperaturę i nie były zimne.
Piekarnik w akcji
Nie wykorzystujmy maksymalnych możliwości piekarnika, by skrócić czas przygotowania ciasta. Sernik lepiej piec w średniej temperaturze, ale dłużej. Będzie stopniowo wyrastać przy minimalnym ryzyku pękania. Unikajmy termoobiegu. Pod formą z sernikiem umieśćmy drugą, wypełnioną wodą. Dzięki parze wodnej gotowy sernik będzie jeszcze bardziej aksamitny. Gdy usłyszmy dzwonek, będący sygnałem końca pieczenia, nie wyciągajmy wypieku od razu. Niech stygnie stopniowo przez około godzinę w zamkniętym piecu.
Sernika nigdy za wiele!
Z tym znakomitym ciastem możemy wyruszyć w podróż dookoła świata. Słynny sernik wiedeński z borówkami z owocami zyskuje jeszcze ciekawszy smak. W sam raz na letni podwieczorek w ogrodzie. Coraz większym uznaniem cieszy się japoński sernik – jego puszystość jest niezrównana. Sernik z masą kajmakową to jeden z najpopularniejszych deserów, który nigdy nie wychodzi z mody. W kulinarnych eksperymentach nie bójmy się do woli mieszać przepisów, biorąc z nich to, co najlepsze. Tiramisu nie może się nie udać! Lepiej od razu przewidzieć dokładki. Czekoladowe ciasta mają ogromne rzesze fanów i nie inaczej jest z sernikiem z białą czekoladą. Do jego udekorowania wybierajmy kolorowe owoce jagodowe. W torcie truskawkowym z mascarpone dominują z kolei jasne i czerwone barwy. Nazwa być może przewrotna, ale smak nieziemski! Tego rodzaju wypieki świetnie komponują się z najróżniejszymi owocami. Kto raz spróbuje sernika ze śliwkami i kruszonką, ten szybko powtórzy ten kulinarny wyczyn. Sernik świąteczny warto przygotować nawet bez okazji. Macie ochotę na naprawdę niebanalny smak? Podwińcie rękawy, bo sernika mango trzeba skosztować od razu.
Komentarze (0)