Sernik ze śliwkami i kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
11889 osób zapisało

Składniki
spód+kruszonka:
170 gramów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
120 gramów
80 gramów
masa serowa:
500 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na spód przesypujemy do miski i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Połowę porcji odkładamy do lodówki.

Krok 2
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta przesypujemy na dno tortownicy. Ugniatamy spód i podpiekamy w temp 180 °C ok 15 min.

Krok 3
Składniki na masę serową umieszczamy w misce ( oprócz śliwek). Miksujemy do połączenia się składników, dość krótko, aby masa się za mocno nie napowietrzyła.

Krok 4
Masę serową przelewamy na podpieczony spód.

Krok 5
Na wierzchu układamy przepołowione i wypestkowane śliwki ( skórką do dołu).

Krok 6
Następnie posypujemy drugą częścią kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C i pieczemy ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są owoce. Jeśli chcesz spróbować nowoczesnej i oryginalnej odmiany sernika, wypróbuj nasz przepis na ten placek. Śliwki i kruszonka doskonale łączą się z delikatnością sera, dzięki czemu ciasto nabiera zupełnie nowego wymiaru. Składnikiem, o którym nie możesz zapomnieć, jest ricotta, nadająca masie głębokiego, śmietankowego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, że sernik ze śliwkami i kruszonką to idealna propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.
Dla kogo?
Sernik ze śliwkami i kruszonką przypadnie do gustu osobom lubiącym desery łączące w sobie kulinarną tradycję i nowoczesność.
Na jaką okazję?
Śliwkowy sernik z kruszonką jest doskonałym pomysłem na deser codzienny, świąteczny czy imprezowy. Sprawdzi się zawsze!
Czy wiesz, że?
Ricotta jest włoskim serem, który produkuje się z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. W USA z kolei spotkacie ricottę z pełnego mleka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie mocno owocowy smak, do sernika ze śliwkami i kruszonką możecie zaserwować odrobinę powideł śliwkowych.