Sernik ze śliwkami i kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
11867 osób zapisało

Składniki
spód+kruszonka:
170 gramów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
120 gramów
80 gramów
masa serowa:
500 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na spód przesypujemy do miski i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Połowę porcji odkładamy do lodówki.

Krok 2
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta przesypujemy na dno tortownicy. Ugniatamy spód i podpiekamy w temp 180 °C ok 15 min.

Krok 3
Składniki na masę serową umieszczamy w misce ( oprócz śliwek). Miksujemy do połączenia się składników, dość krótko, aby masa się za mocno nie napowietrzyła.

Krok 4
Masę serową przelewamy na podpieczony spód.

Krok 5
Na wierzchu układamy przepołowione i wypestkowane śliwki ( skórką do dołu).

Krok 6
Następnie posypujemy drugą częścią kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C i pieczemy ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są owoce. Jeśli chcesz spróbować nowoczesnej i oryginalnej odmiany sernika, wypróbuj nasz przepis na ten placek. Śliwki i kruszonka doskonale łączą się z delikatnością sera, dzięki czemu ciasto nabiera zupełnie nowego wymiaru. Składnikiem, o którym nie możesz zapomnieć, jest ricotta, nadająca masie głębokiego, śmietankowego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, że sernik ze śliwkami i kruszonką to idealna propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.
Dla kogo?
Sernik ze śliwkami i kruszonką przypadnie do gustu osobom lubiącym desery łączące w sobie kulinarną tradycję i nowoczesność.
Na jaką okazję?
Śliwkowy sernik z kruszonką jest doskonałym pomysłem na deser codzienny, świąteczny czy imprezowy. Sprawdzi się zawsze!
Czy wiesz, że?
Ricotta jest włoskim serem, który produkuje się z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. W USA z kolei spotkacie ricottę z pełnego mleka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie mocno owocowy smak, do sernika ze śliwkami i kruszonką możecie zaserwować odrobinę powideł śliwkowych.