Sernik ze śliwkami i kruszonką na kruchym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik ze śliwkami i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

446

1141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11846 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód+kruszonka:

170 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

120 gramów

80 gramów

masa serowa:

500 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na spód przesypujemy do miski i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Połowę porcji odkładamy do lodówki.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 1

Krok 2

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta przesypujemy na dno tortownicy. Ugniatamy spód i podpiekamy w temp 180 °C ok 15 min.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 2

Krok 3

Składniki na masę serową umieszczamy w misce ( oprócz śliwek). Miksujemy do połączenia się składników, dość krótko, aby masa się za mocno nie napowietrzyła.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 3

Krok 4

Masę serową przelewamy na podpieczony spód.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu układamy przepołowione i wypestkowane śliwki ( skórką do dołu).

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 5

Krok 6

Następnie posypujemy drugą częścią kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C i pieczemy ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • asdasd

    asdasd , 27.10.2022

    world's best receipe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Chyba mam faworyta na tegoroczne święta!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Miszkiewicz

    Katarzyna Miszkiewicz , 28.10.2020

    Dlaczego przepis się zmienił? Dodałam do ulubionych ten przepis już dawno temu ale teraz on wygląda zupełnie inaczej! Jestem rozczarowana. Obecny przepis powinien zostać dodany jako osobny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ze śliwkami i kruszonką Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są owoce. Jeśli chcesz spróbować nowoczesnej i oryginalnej odmiany sernika, wypróbuj nasz przepis na ten placek. Śliwki i kruszonka doskonale łączą się z delikatnością sera, dzięki czemu ciasto nabiera zupełnie nowego wymiaru. Składnikiem, o którym nie możesz zapomnieć, jest ricotta, nadająca masie głębokiego, śmietankowego smaku. Spróbuj, a przekonasz się, że sernik ze śliwkami i kruszonką to idealna propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.

Dla kogo?

Sernik ze śliwkami i kruszonką przypadnie do gustu osobom lubiącym desery łączące w sobie kulinarną tradycję i nowoczesność.

Na jaką okazję?

Śliwkowy sernik z kruszonką jest doskonałym pomysłem na deser codzienny, świąteczny czy imprezowy. Sprawdzi się zawsze!

Czy wiesz, że?

Ricotta jest włoskim serem, który produkuje się z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. W USA z kolei spotkacie ricottę z pełnego mleka.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie mocno owocowy smak, do sernika ze śliwkami i kruszonką możecie zaserwować odrobinę powideł śliwkowych.