Sernik ze śliwkami i kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

436

960 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

125 gramów

1 sztuka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

masa serowa:

700 gramów

100 gramów

200 gramów

50 gramów

4 sztuki

20 gramów

dodatkowo:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną Kasię. Ciasta nie zagniataj, niech pozostanie w formie kruszonki.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 1

Krok 2

3/4 masy przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta odłóż do lodówki.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 3

Krok 4

Masę serową wyłóż na podpieczony spód i równo rozprowadź.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 4

Krok 5

Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Ułóż na wierzchu sernika skórką do dołu.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 5

Krok 6

Na wierzch sernika wysyp reszkę schłodzonego ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz około 40 minut.

Sernik ze śliwkami i kruszonką  - Krok 6
62

Opinie o przepisie

  • Mariola Kupczak

    Mariola Kupczak, 05.10.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Morgala

    Irena Morgala, 21.09.2019

    Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 09.07.2018

    upieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 01.07.2018

    Urszula bardzo smaczne ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Bielas

    Malgorzata Bielas, 10.12.2017

    A można zastąpić śliwki innym owocem? W grudniu o śliwki trudno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Słocińska

    Anna Słocińska, 17.09.2017

    zrobiłam to ciasto drugi raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Tomczak

    Jadwiga Tomczak, 24.08.2017

    Ja kupiłam ser trzykrotnie mielony w Polo markecie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Tomczak

    Jadwiga Tomczak, 24.08.2017

    Sernik pyszny, prosty w wykonaniu, szybki do zrobienia, wilgotny, kruszonka chrupiąca. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna Flont

    krystyna Flont, 01.02.2017

    Smaczny ze sliweczkami mm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Jolanta Bednarz

    Justyna Jolanta Bednarz, 14.10.2016

    Robiłam w miniony weekend. Jest świetny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olasik Jerzyńska

    Olasik Jerzyńska, 14.10.2016

    Jaki ser kupujecie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Czepulonis

    Maciej Czepulonis, 14.10.2016

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Bożek

    Ola Bożek, 14.10.2016

    Marta Joanna Maciej upieczcie mi to pls

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Kubiak

    Marysia Kubiak, 14.10.2016

    Dzis bede piec. Lecę po ser :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Siegfried Chwalek

    Siegfried Chwalek, 14.10.2016

    Slinka cieknie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus, 13.10.2016

    W sobotę upiekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek, 13.10.2016

    Muszę upiec pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Busz

    Kris Busz, 13.10.2016

    Mmmmmniaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Smardzewska

    Danuta Smardzewska, 02.10.2016

    Wygląda apetycznie muszę go upiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Szachewicz

    Wiesława Szachewicz, 02.10.2016

    Ależ smakowicie wygląda :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sergio Baldi

    Sergio Baldi, 02.10.2016

    BUONA?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Danuta Kolanowscy

    Waldemar Danuta Kolanowscy, 02.10.2016

    Wlasnie dzis robilam i super!polecam...mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Urban Kochmaniska

    Marzena Urban Kochmaniska, 02.10.2016

    Pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fransisco Kędracki

    Fransisco Kędracki, 02.10.2016

    Pysznie wygląda hyba jutro upieke dla mojej kochanej źony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Obal

    Wioletta Obal, 02.10.2016

    Z malinami byłoby chyba smaczniejsze...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Toll

    Maria Toll, 02.10.2016

    myślę , że smakuje bardzo . Ja piekę sernik z wiśnią zamiast rodzynki - jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christiane Perot

    Christiane Perot, 02.10.2016

    On en mangerai bien un petit morceau.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki, 02.10.2016

    Super deserek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Grudniewska

    Katarzyna Grudniewska, 02.10.2016

    Wyglądem ciasto kusi,ale jak ktoś wie ile to ma kalorii,to powie:Dziękuję,poczęstuję się innym razem(To dla tych co dbają o linię)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Galwas

    Mariola Galwas, 02.10.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik ze śliwkami i kruszonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ze śliwkami i kruszonką Sernik ze śliwkami i kruszonką

Wilgotny, kremowy sernik z owocami i kruszonką to jedno z najbardziej popularnych ciast w polskiej kuchni. Zawdzięcza to delikatnemu serowemu nadzieniu, soczystym owocowym dodatkom i chrupiącemu wykończeniu. Sernik ze śliwkami i kruszonką przygotowuje się na kruchym spodzie. Podobnie jak górna część, nie musi być on jednolitym, rozwałkowanym ciastem. Na masę serową składa się zmielony twarożek oraz kostka do pieczenia utarta z cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Wylewa się ją na podpieczony spód, a następnie układa się na niej pokrojone śliwki i posypuje całość kruszonką. Ciasto powinno być po upieczeniu delikatnie zarumienione i kruche. Posyp je obficie cukrem pudrem lub polej gęstym lukrem, tworząc dowolny wzór. Serwuj sernik ze śliwkami i kruszonką, najlepiej udekorowany listkiem mięty i na talerzu ozdobionym świeżymi owocami. Smak serowej masy możesz opcjonalnie urozmaicić odrobiną wanilii. Upiecz tę pachnącą śliwkami i chrupiącą słodką przekąskę. Wypróbuj nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią.