Ciasta ze śliwkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta ze śliwkami

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

546

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Od zawsze wiadomo, że czekolada ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Jeśli jeszcze się o tym...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Ciasto z nutellą i pijaną śliwką
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szukacie przepisu na pyszne, proste, a jednocześnie efektowne ciasto? Wypróbujcie przepis na cias...

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta ze śliwkamiCiasta ze śliwkami

Śliwki to doskonałe owoce do wypieków. Dzięki miękkiej skórce, nadają się do pieczenia w całości (nie zapomnij jednak o wyciągnięciu pestek). Skórka nie pozwala także na nadmierne puszczenie soku i wsiąknięcie go w ciasto. Śliwki są popularnym składnikiem ciast ucieranych, drożdżowych i tart. Dobrze komponują się również z ciastami serowymi. Sprawdź, jak smakuje np. ciasto śliwkowe z migdałami. Owoce te doskonale nadają się także na powidła i dżemy – dzięki temu do wypieków możesz wykorzystywać je przez cały rok. Wystarczy w sezonie podsmażyć je z cukrem i zapasteryzować. Dżemy i powidła śliwkowe doskonale nadają się również do pierników. Posmaruj nimi kolejne warstwy lub wmieszaj je w surowe ciasto. Piekąc piernik ze śliwkami, oprócz powideł, dodaj także pokrojone w kostkę owoce suszone. Natomiast świeże śliwki wykorzystaj do upieczenia prostego, słodkiego placka. Masę do niego przygotujesz na bazie mąki, jajek i kostki do pieczenia. Pod wpływem temperatury kawałki owoców wtopią się w nią i delikatnie puszczą sok. Dla lepszego efektu oprósz je cukrem pudrem. Swoim wypiekom ze śliwkami nadawaj dowolne formy. Wypróbuj na przykład wariantu w postaci tarty. Aby jej spód miał złocisty kolor, utrzyj kostkę do pieczenia z żółtkami oraz cukrem. Dopiero później dodaj do niej mąkę i rozwałkuj na cienki placek. Jeśli nie chcesz, by ciasto było suche, dołóż kilka łyżek śmietany. Całość przełóż do okrągłej formy, wcześniej posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj wierzch ciasta widelcem, by nie powstały na nim pęcherze z powietrza i by pozostało ono cienkie. Na wierzchu ułóż w dowolny wzór poprzekrawane na pół śliwki i posyp je cynamonem. Swoją tartę możesz dodatkowo urozmaicić o smak innych owoców. Sprawdzą się między innymi rabarbar i jabłka. Pamiętaj także o tym, że śliwki to dobry dodatek do serników oraz galaretek. Również są pyszne w połączeniu z kwaśnymi porzeczkami, jagodami i malinami, które warto upiec pod słodką kruszonką. Sprawdź nasze propozycje ciast ze śliwkami!