Sernik Zebra

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1557

1420 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12807 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39703 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

200 gramów

15 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.

Sernik Zebra - Krok 1

Krok 2

Dodaj ser, miękką Kasię i budyń. Dokładnie wymieszaj.

Sernik Zebra - Krok 2

Krok 3

Masę podziel w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodaj kakao i mleko, wymieszaj.

Sernik Zebra - Krok 3

Krok 4

Formę keksową o wymiarach 10x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wkładaj na przemian cienkie warstwy jasnej i ciemnej masy serowej.

Sernik Zebra - Krok 4

Krok 5

Foremkę keksową włóż do większej formy wypełnionej w 1/3 wysokości wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C. i piecz jeszcze 50 minut. Ostudzony sernik odwróć do góry dnem i wyjmij z formy.

Sernik Zebra - Krok 5
76

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Drywa

    Ewelina Drywa

    faktycznie pomimo pieczenia 15 minut dłużej środek był rzadki. wypływa też tłuszcz z margaryny. ale tak poza tym w smaku bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Pudła

    Izabela Pudła

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Urban

    Roman Urban

    jak dla mnie jest super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ufa

    Katarzyna Ufa

    Jajka wynika z przepisu, że całe (nie same białka?). Żeby się nie rozwalało może dać na dno herbatniki? (i zrezygnować z kąpieli wodnej w drugiej bfytfannie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Hańko

    Anna Hańko

    wyśmienite ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika  Brzezińska

    Monika Brzezińska

    Też zrobiłam. Smakuje dobrze ale wyszedł rzadki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Włodarska

    Małgorzata Włodarska

    Zrobilam dziś z tego przepisu krok po kroku nawet pieklam 15 minut dluzej ale szczerze w smaku jest bardzo dobre....poza tym rozpada sie jak ctapa...dlaczego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Misiak (wuszwuzul)

    Robert Misiak (wuszwuzul)

    Kocham zebre, a to jej młodsza siostra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maksymowicz

    Janina Maksymowicz

    Super przepis. Bardzo lubię serniki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Byrska

    Barbara Byrska

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Wajda

    Magdalena Wajda

    Całe jajka ubić????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Babinska

    Maria Babinska

    sernik jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Monika

    Monika Monika

    Pieczenie z termoobiegiem ? Czy góra dół ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wroñska

    Anna Wroñska

    dziś zrobione, dałam na spód kruche, ale niestety opadł, mi , ale i tak super wygląda i smakuje. ciekawe jaki by wyszedł w prodziżu , bo możliwe że kuchenka coś mi szfankuje ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Chmiel

    Nina Chmiel

    Też zrobiłam,piekłam w tej kąpieli 10 minut dłużej niż w przepisie ale wyszedł blady i bardzo wilgotny.Wygląda jak niedopieczony.Jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak smakuje.Następnym razem podpiekę spód i normalnie upiekę,zobaczę co wyjdzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Wróblewska

    Małgosia Wróblewska

    budyń z cukrem czy bez?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Wilczak

    Maciej Wilczak

    Dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Sawicka

    Henia Sawicka

    Pyszne ciasto pieklam juz kilka razy za kazdym razem wychodzi :) Pychotak :) ps. Pieke w keksowce bez blaszki z woda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Roszyk Kryniewiecka

    Edyta Roszyk Kryniewiecka

    Wlasnie sie piecze tylko dalam zwykly twarog bo w sklepie kolo mnie nie bylo we wiaferku i nie wkladalam do formy z woda. Jak sie upiecze to nspisze napewno jak wyszedl.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Cebeńko

    Elżbieta Cebeńko

    zaciekawił mnie ten przepis myślę ze go upiekę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Dybek Wiejcka

    Jagoda Dybek Wiejcka

    Ja robiłam pierwszy raz według przepisu i wyszedł super, super. Piekłem 10 min w 200C, a potem 60mni w 170C. Serio to się udało i jest luksusowy. POLECAM!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Będkowska

    Małgorzata Będkowska

    Sernik bardzo smaczy i delikatny. Wszyscy w donu die zajadali nawet brat, który nie przepada za sernikami.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monka Monika

    Monka Monika

    absolutnie żadnej wody i żadnego wstawiania do drugiej brytfanny!!! po pierwsze przez cały czas pieczenia nie urośnie A po drugie będzie nasączone wodą! ważne żeby dobrze wymieszać składniki. Ja robiłam mikserem cały czas i cudnie wyszedł. bardzo smaczny Ale przydałoby się ciasto na spód.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Serek

    Ewa Serek

    zrobilam ...dobre tylko nie wiem czy za krotko nie pieklam bo bardzo ..wilgotne.. jest...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jajko

    Sylwia Jajko

    Dobry i smaczny tylko dlaczego jest taki delikatny ,że się łamie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hańko

    Anna Hańko

    ciasto super pieklam już dwa razy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Tomys

    Barbara Tomys

    Pano Sabinko,2:3 to powiedzmy 2 łyżki:3 łyżki,trzeba podzielić ciasto na dwie cząśc iw tym jedną mniejszą i do niej dodać mleko i kakao.....jestem w trakcie pieczenia,cikawe jak mi wyjdzie...pozdrawiam :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ZebraSernik Zebra

Sernikowa zebra to pyszna i niezwykle apetyczna alternatywa dla klasycznego wydania tego ciasta. Jeśli lubisz serniki wiedeńskie czy nowojorskie, wypróbuj również proponowaną przez nas wersję – będzie stanowić nie tylko wizualne urozmaicenie dotychczas znanego wypieku, ale też mieć nieco inny, ciekawy posmak. Połączenie twarogu z kakao i waniliową nutą to naprawdę sprawdzone rozwiązanie. Cukier oraz budyń waniliowy nie tylko są wyczuwalne w smaku, ale to właśnie dzięki nim sernik zyskuje wyjątkowy zapach. Naprzemienne warstwy, ciemna oraz jasna, wspaniale komponują się na świątecznym stole. Po wystudzeniu, górę sernikowej zebry posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą. Następnie pozostaw na chwilę w chłodnym miejscu, aby polewa mogła dobrze zastygnąć. Udekoruj wierzch sernika kandyzowaną skórką z cytryny lub orzechami włoskimi. Jeśli masz ochotę na nieco inne smaki, białą warstwę przygotuj z dodatkiem skórki pomarańczowej. Sprawdź dokładny przepis i upiecz sernikową zebrę. Do dzieła!