
Składniki
spód:
170 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
170 gramów
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.
Krok 2
Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.
Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Podobne przepisy
Sernik Zebra
Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie.
Dla kogo?
Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku.
Na jaką okazję?
Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Czy wiesz, że?
Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie.
Dla urozmaicenia:
Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.