Sernik Zebra

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1559

1495 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

12807 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39703 osoby zapisały

Udostępnij
Sernik Zebra

Składniki

spód:

170 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

170 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.

Sernik Zebra - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.

Sernik Zebra - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Sernik Zebra - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • JustineHeather

    JustineHeather , 08.07.2020

    Super prosty, ciekawy w smaku, idealny bo nie za słodki. Zrobiłam z 3 letnim synem - bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ZebraSernik Zebra

Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie.

Dla kogo?

Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku.

Na jaką okazję?

Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Czy wiesz, że?

Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie.

Dla urozmaicenia:

Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.