Sernik zebra - przepis: pieczony i dwukolorowy | Przepisy.pl pixel

Sernik Zebra

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1645

2040 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

14243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42878 osób zapisało

Udostępnij
Sernik Zebra

Składniki

spód:

170 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

170 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.

Sernik Zebra - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.

Sernik Zebra - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Sernik Zebra - Krok 3
19

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Ten sernik to jest mistrzostwo. Tak prosty i szybki, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. A efekt zebry łał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 17.07.2023

    Ten sernik to hit, często go piekę. Zawsze mi wychodzi idealnie puszysty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klara

    Klara , 17.04.2023

    To mój ulubiony przepis na sernik! Nie jest za słodki, jest idealnie puszysty, delikatny. Często częstuję nim gości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 08.04.2023

    Masło powinno być z lodówki, czy w temeraturze pokojowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamila

    Kamila , 07.04.2023

    Czym moge zastąpić śmietanę w masie twarogowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja

    Maja , 07.04.2023

    rewelacja, robiłam już kilka razy i jest to mój ulubiony przepis- prosty, dietetyczny i zawsze wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adria

    Adria , 11.10.2022

    Czy budyń należy przygotować według instrukcji na opakowaniu czy do twarogu dodać budyń w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 31.08.2022

    Najpyszniejszy sernik na świecie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LaKalla

    LaKalla , 15.04.2022

    Ładny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK.Żeby sernik nie opadał należy przykryć jego wierzch folią aluminiową, którą trzeba delikatnie zdjąć w połowie czasu pieczenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 26.12.2021

    TAK Uwielbiam zebrę, to jeden z tych serników, które najczęściej goszczą na moim stole. Czasem - kiedy mam ochotę zaszaleć - zebra zmienia się w jednorożca - zamiast kakao dodaję do ciasta barwników spożywczych - niebieskiego i różowego. :D W ten sposób można uzyskiwać przy każdym pieczeniu inny efekt wizualny, który będzie cieszyć oczy domowników czy gości dziecięcego przyjęcia - warto się pobawić i sprawdzić, co z tego wyniknie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 19.12.2021

    TAK* zamiast spodu robionego własnoręcznie kupuje ciastka korzenne (speculus około 200gram), które miele w malakserze na pył. W międzyczasie na gazie rozpuszczam około 50 gram masła, które delikatnie karmelizuje (zaczyna pachnieć jak krówki :)). Mieszam herbatniki z palonym masłem dodając go ostrożnie, aż konsystencja masy będzie plastyczna, ale nie płynna. Dokładnie wylepiam masą dno formy. Na tak przygotowany spód wylewam masę serową jak w przepisie. Dodatkowo do masy z kakao dodaje odrobinę mielonych goździków i cynamonu (można dodać przyprawę do pierników lub całkowicie pominąć przyprawy). Polecam obydwie wersje sernik :) wersja podstawowo to klasyka, która zaspokoi każdego sernikożerce. Wersja pierniczkowa idealnie wpasuje się w świąteczny klimat :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 19.12.2021

    TAK. budyń śmietanowy zamieniłam na budyń o smaku pieczonych jabłek z cynamonem, polecam pozmieniać smaki budyniu lub zrobić dwa różne smaki (nie musi być kakao)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 12.12.2020

    TAK to jeden z moich ulubionych serników. Polecam wszystkim bo jest pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr błoński

    piotr błoński , 31.10.2020

    właśnie się studzi ;) ale wygląda rewelacyjnie i do tego banalny w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JustineHeather

    JustineHeather , 08.07.2020

    Super prosty, ciekawy w smaku, idealny bo nie za słodki. Zrobiłam z 3 letnim synem - bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ZebraSernik Zebra

Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie.

Dla kogo?

Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku.

Na jaką okazję?

Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Czy wiesz, że?

Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie.

Dla urozmaicenia:

Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.