Sernik zebra - przepis: pieczony i dwukolorowy | Przepisy.pl pixel

Sernik Zebra

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1656

2081 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

14468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43292 osoby zapisały

Udostępnij
Sernik Zebra

Składniki

spód:

170 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

170 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.

Sernik Zebra - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.

Sernik Zebra - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Sernik Zebra - Krok 3
19

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Ten sernik to jest mistrzostwo. Tak prosty i szybki, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. A efekt zebry łał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 17.07.2023

    Ten sernik to hit, często go piekę. Zawsze mi wychodzi idealnie puszysty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klara

    Klara , 17.04.2023

    To mój ulubiony przepis na sernik! Nie jest za słodki, jest idealnie puszysty, delikatny. Często częstuję nim gości.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 08.04.2023

    Masło powinno być z lodówki, czy w temeraturze pokojowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamila

    Kamila , 07.04.2023

    Czym moge zastąpić śmietanę w masie twarogowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja

    Maja , 07.04.2023

    rewelacja, robiłam już kilka razy i jest to mój ulubiony przepis- prosty, dietetyczny i zawsze wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adria

    Adria , 11.10.2022

    Czy budyń należy przygotować według instrukcji na opakowaniu czy do twarogu dodać budyń w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 31.08.2022

    Najpyszniejszy sernik na świecie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • LaKalla

    LaKalla , 15.04.2022

    Ładny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK.Żeby sernik nie opadał należy przykryć jego wierzch folią aluminiową, którą trzeba delikatnie zdjąć w połowie czasu pieczenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 26.12.2021

    TAK Uwielbiam zebrę, to jeden z tych serników, które najczęściej goszczą na moim stole. Czasem - kiedy mam ochotę zaszaleć - zebra zmienia się w jednorożca - zamiast kakao dodaję do ciasta barwników spożywczych - niebieskiego i różowego. :D W ten sposób można uzyskiwać przy każdym pieczeniu inny efekt wizualny, który będzie cieszyć oczy domowników czy gości dziecięcego przyjęcia - warto się pobawić i sprawdzić, co z tego wyniknie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 19.12.2021

    TAK* zamiast spodu robionego własnoręcznie kupuje ciastka korzenne (speculus około 200gram), które miele w malakserze na pył. W międzyczasie na gazie rozpuszczam około 50 gram masła, które delikatnie karmelizuje (zaczyna pachnieć jak krówki :)). Mieszam herbatniki z palonym masłem dodając go ostrożnie, aż konsystencja masy będzie plastyczna, ale nie płynna. Dokładnie wylepiam masą dno formy. Na tak przygotowany spód wylewam masę serową jak w przepisie. Dodatkowo do masy z kakao dodaje odrobinę mielonych goździków i cynamonu (można dodać przyprawę do pierników lub całkowicie pominąć przyprawy). Polecam obydwie wersje sernik :) wersja podstawowo to klasyka, która zaspokoi każdego sernikożerce. Wersja pierniczkowa idealnie wpasuje się w świąteczny klimat :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 19.12.2021

    TAK. budyń śmietanowy zamieniłam na budyń o smaku pieczonych jabłek z cynamonem, polecam pozmieniać smaki budyniu lub zrobić dwa różne smaki (nie musi być kakao)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 12.12.2020

    TAK to jeden z moich ulubionych serników. Polecam wszystkim bo jest pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr błoński

    piotr błoński , 31.10.2020

    właśnie się studzi ;) ale wygląda rewelacyjnie i do tego banalny w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JustineHeather

    JustineHeather , 08.07.2020

    Super prosty, ciekawy w smaku, idealny bo nie za słodki. Zrobiłam z 3 letnim synem - bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ZebraSernik Zebra

Znudził Ci się tradycyjny sernik, który można znaleźć ciągle w sklepach i na stołach podczas świąt? A może chcesz zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym wyglądem ciasta? Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis na sernik zebra jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie. Ta wariacja tradycyjnego sernika często łączy w sobie warstwy sera i kakao, tworząc efektowny kontrast kolorystyczny. Pasy zebry nadają sernikowi zebra niepowtarzalny wygląd, który zawsze przyciąga uwagę na stole deserowym. Jesteś gotowa na przygotowanie ciasta, które zniknie niezwykle szybko z Twojego stołu? Miej dużo cierpliwości i gotowy przepis dla swoich znajomych, gdyż po jednym kęsie wszyscy będą chcieli wypróbować ten niezwykły przepis. To, co? Próbujemy?

Dla kogo?

Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku. Sernik zebra to również doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w świecie deserów. Jego charakterystyczny wzór i unikalne połączenie smaków z pewnością zaskoczą i oczarują domowników oraz wszystkich gości. Sernik zebra z serem z wiaderka to idealna przekąska do podzielenia się z rodziną i przyjaciółmi podczas spotkań czy uroczystości. Kto wie, może jego wyjątkowy wygląd może stać się tematem rozmów? Jedno jest pewne – każdy smakosz słodyczy będzie zachwycony tym sernikiem! A podejrzewamy, że nawet ci, którzy za słodkościami nie przepadają, dadzą się skusić zaskakującym wyglądem ciasta. Sernik zebra świetnie również sprawdzi się dla dzieci, które będą upatrywały w nim historii niczym z sawanny, a to może być początkiem ciekawych wspólnych i rodzinnych aktywności. Chcesz przekonać swojego malucha do wspólnego gotowania? Zaproponuj stworzenie sernika z pasami przypominającymi zebrę!

Na jaką okazję?

Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Sernik zebra to uniwersalny deser, który świetnie sprawdzi się na różne okazje. Potrzebujesz ciekawego serowego tortu na urodziny? Zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich gości? A może potrzebujesz niezwykle smacznego ciasta na spotkanie z rodziną i ze znajomymi? Jesteś w dobrym miejscu, bo ten sernik idealnie spisze się na uroczystości rodzinne, imprezy, a nawet na konkretne okoliczności. Jeśli chcesz spróbować przygotować sernik zebra, przepis na niego jest niezwykle prosty! Wystarczy ser twarogowy, kakao, budyń śmietankowy, cukier, jajka, śmietana i proszę – wybitny deser na każdą okazję gotowy! Tylko uważaj, bo wokół sernika grasują zakochani w słodyczach drapieżnicy, którzy doprowadzą do zniknięcia ciasta w mgnieniu oka! Na szczęście przepis na ten sernik jest niezwykle łatwy i możesz przyrządzić go bez zmartwień!

Czy wiesz, że?

Sernik zebra uzyskuje swój charakterystyczny wygląd poprzez warstwowe ułożenie ciasta z dwóch różnych mas serowych, na przykład waniliowej i czekoladowej. Przy układaniu warstw możesz użyć specjalnej techniki, aby uzyskać efekt przypominający paski zebry, czyli na środek upieczonego spodu sernika wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników, a sernik wyjdzie Ci obłędny! Chcesz jeszcze bardziej zaszaleć z wyglądem swojego sernika? Po wylaniu całej masy możesz użyć widelca bądź patyczka do szaszłyków i delikatnie przeciągaj je przez masę, tworząc dodatkowe charakterystyczne wzory. Dzięki temu Twoje ciasto nabierze jeszcze ciekawszego wyglądu. Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie. Pamiętaj, że po upieczeniu sernik zebra najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc. To pomaga w utwardzeniu struktury masy serowej i podkreśleniu smaków. To jak, przygotujemy tę wersję sernika?

Dla urozmaicenia:

Sernik zebra nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także stanowi efektowny deser na specjalne okazje, zachwycający gości swoim wyjątkowym wzorem. Pomimo dominujących smaków czekoladowego i waniliowego, istnieje wiele wariantów sernika zebra, które wprowadzają różne smaki, takie jak truskawka, malina czy kawa. Jeśli więc chcecie przetestować swoje umiejętności i jeszcze bardziej zaskoczyć swoich gości, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować tworzyć czerwoną zebrę (ze smakiem malinowym), fioletową zebrę (ze smakiem jagodowym) czy szaloną zebrę (ze smakiem kawowym). Jakąkolwiek wersję wybierzecie, z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i wyglądem! Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.