Sernik Zebra przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik Zebra

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1568

1659 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

12955 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40420 osób zapisało

Udostępnij
Sernik Zebra

Składniki

spód:

170 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

170 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.

Sernik Zebra - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.

Sernik Zebra - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Sernik Zebra - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • piotr błoński

    piotr błoński , 31.10.2020

    właśnie się studzi ;) ale wygląda rewelacyjnie i do tego banalny w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JustineHeather

    JustineHeather , 08.07.2020

    Super prosty, ciekawy w smaku, idealny bo nie za słodki. Zrobiłam z 3 letnim synem - bomba :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Seromakowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik ZebraSernik Zebra

Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie.

Dla kogo?

Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku.

Na jaką okazję?

Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Czy wiesz, że?

Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie.

Dla urozmaicenia:

Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.