Składniki
spód:
170 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
170 gramów
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.
Krok 2
Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.
Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik Zebra
Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia może zniknąć z patery w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest na tyle nieskomplikowany, że z łatwością powtórzycie go w dowolnym momencie.
Dla kogo?
Ciasto zebra z serem to kolejne smakowite trofeum dla wszystkich amatorów serników. Posiadacie na swoim koncie ciasta z rodzynkami, bakaliami, polewami, ze spodem i bez spodu? Czas na kolejną odsłonę serowego wypieku.
Na jaką okazję?
Macie trochę wolnego czasu i ochotę na zrobienie domowego ciasta? To wystarczający pretekst do wypróbowania sernika zebra. Na liście składników znajdują się produkty, które często goszczą w spiżarniach, więc jest bardzo prawdopodobne, że wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Czy wiesz, że?
Nie bez powodu polecamy zostawienie serowego ciasta zebra w keksówce do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach pieca. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie.
Dla urozmaicenia:
Sernik zebra udekorujcie jadalnymi kwiatami. Nadają się do tego, chociażby bratki, fiołki, frezje i lawenda.