
Składniki
500 gramów
120 gramów
80 gramów
100 gramów
140 gramów
2 sztuki
kruchy spód:
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód ciasta. Naszykuj tortownicę o średnicy ok 20cm, posmaruj dno i brzegi masłem i wyłóż pergaminem. Herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Taka masą wyłóż dno tortownicy.

Krok 2
Jogurt, ser Philadelphia, twaróg, cukier puder, wiórki kokosowe i jajka zmiksuj blenderem.

Krok 3
Masę serową przelej do tortownicy z przygotowanym spodem i piecz ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni.


Dobra rada:
Jeśli zostanie Ci trochę kruszonki herbatnikowej możesz użyć jej do dekoracji. Sernik posyp po wierzchu np. plasterkami lub wiórkami kokosa
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z kokosem
Sernik wiedeński znają wszyscy amatorzy eleganckich deserów. Japoński trafia do miłośników delikatnych, kremowych przysmaków. Co zatem można powiedzieć o serniku kokosowym? Przypadnie do gustu fanom serowego ciasta, którym zależy na odświeżeniu receptury. Tym razem metamorfoza będzie miała smak i aromat kokosa.
Dla kogo?
Ciasta, w których połączone zostały chrupiący spód oraz wyjątkowo kremowe nadzienie, należą do Waszych ulubieńców? Od razu nałóżcie sobie dwie porcje.
Na jaką okazję?
Zrobienie sernika z kokosem zajmuje 15 minut, więc podacie go zarówno na co dzień, jak i od święta. Receptura przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy z racji dużej uroczystości macie do przyrządzenia jeszcze inne smakołyki. Sernik jest już w piecu? W tym czasie zdążycie przygotować, chociażby sałatkę.
Czy wiesz, że?
Specjał przypominający sernik był podawany olimpijczykom w starożytnej Grecji.
Dla urozmaicenia:
Kokos i czekolada to zgrany duet, więc do sernika kokosowego możecie dodać ciemną polewę.