Sernik wiedeński z borówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

397

2282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5761 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12673 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

220 gramów

6 sztuk

120 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wiedeński z borówkamiSernik wiedeński z borówkami

Co wyróżnia sernik wiedeński z borówkami na tle innych tego rodzaju ciast? Nie posiada kruchego spodu, więc jego fenomen sprowadza się do masy serowej – puszystej i przyjemnie wilgotnej. Choć niektórzy kucharze dodają do niego obfite ilości bakalii, my stawiamy na twarogową klasykę przełamaną dodatkiem borówek.

Dla kogo?

Sernik wiedeński uznawany jest za niezwykle wytworny deser. Można być naprawdę zaskoczonym, orientując się, że przepis na pyszny sernik z owocami jest dziecinnie prosty. Pozwólcie się zaskoczyć!

Na jaką okazję?

Wygląda bardzo stylowo, więc przyda się podczas wszystkich świąt. Nie zapominajcie o nim zwłaszcza latem, gdy świeże borówki z łatwością można znaleźć w sklepach, na targach i we własnym ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Zastosowanie produktów o temperaturze pokojowej zapobiegnie pękaniu wiedeńskiego sernika, co mogłoby położyć się cieniem na efekcie końcowym. Składniki wyjmijcie z lodówki przynajmniej godzinę przed ich użyciem.

Dla urozmaicenia:

Puszysty sernik wiedeński z borówkami kapitalnie prezentuje się z polewą czekoladową, kajmakową oraz domową frużeliną.