Sernik wiedeński z borówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

391

2167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12661 osób zapisało

Udostępnij
Sernik wiedeński z borówkami

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temp. 180C (bez termo obiegu).

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 1

Krok 2

W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 2

Krok 3

Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 3

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140C (grzałka góra i dół).Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 4
29

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Chmielewska

    Agnieszka Chmielewska

    Mój debiutancki sernik. Udało się! Wszyscy goście zachwyceni. Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Szypula

    Paulina Szypula

    juz w pierwszym kroku jest napisane, ze kostke zmieszac z jajkami, a co to w misce jest jeszcze? mleko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Anna Czajkowska

    Anna Czajkowska

    Czy do tego przepisu dodaje się też proszek do pieczenia bo nic o tym nie pisze a jajka w całości czy oddzielić żółtka od białek proszę o pilna odp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wróbel

    Dorota Wróbel

    Witam, pieklam bez termoobiegu i coś mi nie wyszedł. Musiałam piec znacznie dłużej i włączy termoobieg.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaaktusica Kaaktusica

    Kaaktusica Kaaktusica

    Pyszny sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Nowak

    Alicja Nowak

    mniam można też z innymi owocami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika siemienczuk

    monika siemienczuk

    Mniam mniam mniam . Paluszki oblizane :) cudownie puszysty I wilgotny sernik . Prostota I pychota sama w sobie :) polecam . M.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Witowska

    Monika Witowska

    bez owoców też smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera Morys

    Wera Morys

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta

    coś wspaniałego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Rułka

    Urszula Rułka

    Rewelacja. Piekę już 5 raz. Zawsze się udaje .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc

    pyszności :) Zrobiłam mężowi na urodziny i dałam jeżyny z malinami zamiast borówek. Wszyscy się zajadali do ostatniego kawałeczka. Dla mnie rewelacja ;) A dzisiaj robię z brzoskwinią :)) mniam... mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Didi Didi

    Didi Didi

    pycha. szybko. łatwo i nie potrzeba mąki polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • heart pain

    heart pain

    Ciasto po dodaniu soku dość rzadkie. Przelatuje przez tortownice. Tak ma być?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Gierszewski

    Darek Gierszewski

    Brzmi rewelacyjnie. Musze ję zrobić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Bąk

    Robert Bąk

    Trochę.......mizerna ta porcja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gerard Adamowicz

    Gerard Adamowicz

    To gdzie mam podjechać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Barejka

    Renata Barejka

    Zrobię na pewno :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gerard Adamowicz

    Gerard Adamowicz

    Zamawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szcześniak

    Ania Szcześniak

    Moje dzisiejsze dzieło...troszke zmodyfikowane. Zamiast borówek maliny i oczywiście moja ulubiona polewa czekoladowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Look Up

    Look Up

    Wszystko super a co z mąką?? Ciekawe czy mi wyjdzie bo robiłam z przepisu i ani słowa o mące, a w składnikach jest....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zydorowicz

    Barbara Zydorowicz

    - jaki duży budyń - ile kaszki mannej ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Moc

    Grazyna Moc

    Ciasto wyszlo obłędne, ja dalam i maliny i borówki ☺ciasto bardzo łatwe, polecam☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Moc

    Grazyna Moc

    Własnie sie piecze, zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Starczewska

    Krystyna Starczewska

    Pysznosci-smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Drobinska

    Małgorzata Drobinska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mertz Małgorzata

    Mertz Małgorzata

    czyli z jagodami...?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wiedeński z borówkamiSernik wiedeński z borówkami

Sernik wiedeński bez kruchego spodu i z dodatkiem świeżych owoców jest bardzo delikatny oraz kremowy. Będzie smakować w szczególności tym, którzy lubią ciasta na bazie twarogu, nie za słodkie, ale za to z orzeźwiającym owocowym dopełnieniem. Sernik wiedeński z borówkami przygotowuje się z kaszą manną i sokiem pomarańczowym, co sprawia, że masa serowa jest jeszcze smaczniejsza oraz bardziej puszysta. Dodaje się do niej połowę borówek jeszcze przed pieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posypuje się ciasto pozostałymi owocami. Mogą to być także jeżyny, maliny lub truskawki. Sernik będzie równie pyszny, jeśli dodasz do niego mieszankę z wymienionych owoców. Pamiętaj jednak, by dekorować go dopiero po upieczeniu. Sernik wiedeński ozdób też przed podaniem listkiem mięty, kandyzowanymi lub świeżymi owocami czy sosem borówkowym albo waniliowym. Będzie się świetnie komponował także z gałką lodów borówkowych, truskawkowych lub waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Wypróbuj podany przepis i przygotuj to smaczne owocowo-serowe ciasto.