Sernik wiedeński z borówkami amerykańskimi | Przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński z borówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

443

2728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

6023 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

220 gramów

6 sztuk

120 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami.

Sernik wiedeński z borówkami - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 14.09.2023

    Często piekę serniki, a ten z borówkami to jeden z moich ulubionych. Dodaję masą kajmakową, bo mężowi wtedy jeszcze lepiej smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Jurczyk

    Karolina Jurczyk , 27.10.2020

    Dzień dobry! Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem ciast

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński z borówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik nowojorski
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wiedeński z borówkamiSernik wiedeński z borówkami

Co wyróżnia sernik wiedeński z borówkami na tle innych tego rodzaju ciast? Nie posiada kruchego spodu, więc jego fenomen sprowadza się do masy serowej – puszystej i przyjemnie wilgotnej. Choć niektórzy kucharze dodają do niego obfite ilości bakalii, my stawiamy na twarogową klasykę przełamaną dodatkiem borówek.

Dla kogo?

Sernik wiedeński uznawany jest za niezwykle wytworny deser. Można być naprawdę zaskoczonym, orientując się, że przepis na pyszny sernik z owocami jest dziecinnie prosty. Pozwólcie się zaskoczyć!

Na jaką okazję?

Wygląda bardzo stylowo, więc przyda się podczas wszystkich świąt. Nie zapominajcie o nim zwłaszcza latem, gdy świeże borówki z łatwością można znaleźć w sklepach, na targach i we własnym ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Zastosowanie produktów o temperaturze pokojowej zapobiegnie pękaniu wiedeńskiego sernika, co mogłoby położyć się cieniem na efekcie końcowym. Składniki wyjmijcie z lodówki przynajmniej godzinę przed ich użyciem.

Dla urozmaicenia:

Puszysty sernik wiedeński z borówkami kapitalnie prezentuje się z polewą czekoladową, kajmakową oraz domową frużeliną.