Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i łyżką wyjmij miąższ do kielicha blendera.
Krok 2
Selera obierz za pomocą obieraczki.
Krok 3
Chili i selera pokrój na mniejsze kawałki, podobnie kolendrę i dodaj do awokado. Wciśnij sok z limonki.
Krok 4
Dodaj przyprawy Knorr, wlej mleko owsiane i zmiksuj na gładki koktajl. Podawaj w wysokich szklakach posypane ziarnami sezamu.
Dobra rada:
Koktajl możesz udekorować długimi gałązkami selera naciowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Koktajl Zielona Mary
Zielono nam! Przepis na ten wyjątkowy koktajl przyda się zarówno w pełni lata, jak i wtedy, gdy zieleni za oknem brak. Zielona Mary smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku, a dodatkowo jest niezwykle wszechstronną przekąską. Nie wierzycie? Sami spróbujcie!
Dla kogo?
Koktajl Zielona Mary jest idealna dla osób, które nie przepadają za warzywami i owocami w ich surowej postaci. Co prawda nadal nie będziecie ich podgrzewać, ale w formie koktajlu z charakternymi przyprawami diametralnie zmienią swoje oblicze.
Na jaką okazję?
Koniec z wymówkami! Smaczną i pełną warzyw przekąskę możecie zabrać na wynos. Jeśli nie zdążycie wypić koktajlu w porze śniadania, miejcie go pod ręką w pracy, szkole, w drodze na kurs językowy albo trening na siłowni.
Czy wiesz, że?
Ukoronowaniem koktajlu są ziarna sezamu. Według starożytnych, asyryjskich legend bogowie podczas tworzenia świata, posilali się sezamowym winem.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na zielony koktajl warto znaleźć miejsce również dla szpinaku, jarmużu, natki pietruszki i młodego jęczmienia.