
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i łyżką wyjmij miąższ do kielicha blendera.
Krok 2
Selera obierz za pomocą obieraczki.
Krok 3
Chili i selera pokrój na mniejsze kawałki, podobnie kolendrę i dodaj do awokado. Wciśnij sok z limonki.
Krok 4
Dodaj przyprawy Knorr, wlej napój owsiany i zmiksuj na gładki koktajl. Podawaj w wysokich szklakach posypane ziarnami sezamu.

Dobra rada:
Koktajl możesz udekorować długimi gałązkami selera naciowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl Zielona Mary
Zielono nam! Przepis na ten wyjątkowy koktajl przyda się zarówno w pełni lata, jak i wtedy, gdy zieleni za oknem brak. Zielona Mary smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku, a dodatkowo jest niezwykle wszechstronną przekąską. Nie wierzycie? Sami spróbujcie!
Dla kogo?
Koktajl Zielona Mary jest idealna dla osób, które nie przepadają za warzywami i owocami w ich surowej postaci. Co prawda nadal nie będziecie ich podgrzewać, ale w formie koktajlu z charakternymi przyprawami diametralnie zmienią swoje oblicze.
Na jaką okazję?
Koniec z wymówkami! Smaczną i pełną warzyw przekąskę możecie zabrać na wynos. Jeśli nie zdążycie wypić koktajlu w porze śniadania, miejcie go pod ręką w pracy, szkole, w drodze na kurs językowy albo trening na siłowni.
Czy wiesz, że?
Ukoronowaniem koktajlu są ziarna sezamu. Według starożytnych, asyryjskich legend bogowie podczas tworzenia świata, posilali się sezamowym winem.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na zielony koktajl warto znaleźć miejsce również dla szpinaku, jarmużu, natki pietruszki i młodego jęczmienia.