Brokuły z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły z sosem czosnkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
364 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Jak zmiękną, ale będą lekko kruche odcedź warzywa.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek zmiażdż, a cebulkę (białą część) posiekaj.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Do powstałego bulionu dodaj śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz oraz cebulę. Następnie dokładnie zmiksuj. Ciepłe brokuły podawaj z sosem posypane posiekaną pozostałą dymką.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę drobiową Knorr zagotuj z szklanką wody.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z sosem czosnkowymBrokuły z sosem czosnkowym

Brokuły z sosem czosnkowym to smaczna warzywna przekąska lub świetny dodatek do dania obiadowego. Możesz zaserwować je np. z kotletem schabowym i ziemniakami oprószonymi koperkiem lub do zapiekanej ryby z serem. Sprawdzą się także jako ciepły posiłek w ciągu dnia lub wczesna kolacja. Bazą do sosu czosnkowego powinien być wyrazisty rosół drobiowy. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Wywar drobiowy opcjonalnie możesz zastąpić również bulionem z włoszczyzny. Do gotującego się wywaru dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę. W sezonie letnim wypróbuj wariantu z cebulą dymką. Jej zielona część doskonale nada się do dekoracji całości. Sos zapraw kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wzbogać jego smak odrobiną sosu sojowego oraz pikantnym pieprzem. Brokuły ugotowane do miękkości podawaj na ciepło. Opcjonalnie możesz oprószyć je bułką tartą, dzięki czemu danie będzie bardziej chrupkie. Koniecznie wypróbuj proponowany przez nas przepis. Życzymy udanego gotowania.