
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Jak zmiękną, ale będą lekko kruche odcedź warzywa.

Krok 2
Czosnek zmiażdż, a cebulkę (białą część) posiekaj.

Krok 3
Do powstałego bulionu dodaj śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz oraz cebulę. Następnie dokładnie zmiksuj. Ciepłe brokuły podawaj z sosem posypane posiekaną pozostałą dymką.

Krok 4
Bulionetkę drobiową Knorr zagotuj z szklanką wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z sosem czosnkowym
Brokuły z sosem czosnkowym to smaczna warzywna przekąska lub świetny dodatek do dania obiadowego. Możesz zaserwować je np. z kotletem schabowym i ziemniakami oprószonymi koperkiem lub do zapiekanej ryby z serem. Sprawdzą się także jako ciepły posiłek w ciągu dnia lub wczesna kolacja. Bazą do sosu czosnkowego powinien być wyrazisty rosół drobiowy. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Wywar drobiowy opcjonalnie możesz zastąpić również bulionem z włoszczyzny. Do gotującego się wywaru dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę. W sezonie letnim wypróbuj wariantu z cebulą dymką. Jej zielona część doskonale nada się do dekoracji całości. Sos zapraw kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wzbogać jego smak odrobiną sosu sojowego oraz pikantnym pieprzem. Brokuły ugotowane do miękkości podawaj na ciepło. Opcjonalnie możesz oprószyć je bułką tartą, dzięki czemu danie będzie bardziej chrupkie. Koniecznie wypróbuj proponowany przez nas przepis. Życzymy udanego gotowania.