Brokuły z sosem czosnkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

339 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Jak zmiękną, ale będą lekko kruche odcedź warzywa.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek zmiażdż, a cebulkę (białą część) posiekaj.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Do powstałego bulionu dodaj śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz oraz cebulę. Następnie dokładnie zmiksuj. Ciepłe brokuły podawaj z sosem posypane posiekaną pozostałą dymką.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Bulionetkę drobiową Knorr zagotuj z szklanką wody.

Brokuły z sosem czosnkowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z sosem czosnkowymBrokuły z sosem czosnkowym

Brokuły z sosem czosnkowym to smaczna warzywna przekąska lub świetny dodatek do dania obiadowego. Możesz zaserwować je np. z kotletem schabowym i ziemniakami oprószonymi koperkiem lub do zapiekanej ryby z serem. Sprawdzą się także jako ciepły posiłek w ciągu dnia lub wczesna kolacja. Bazą do sosu czosnkowego powinien być wyrazisty rosół drobiowy. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Wywar drobiowy opcjonalnie możesz zastąpić również bulionem z włoszczyzny. Do gotującego się wywaru dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę. W sezonie letnim wypróbuj wariantu z cebulą dymką. Jej zielona część doskonale nada się do dekoracji całości. Sos zapraw kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wzbogać jego smak odrobiną sosu sojowego oraz pikantnym pieprzem. Brokuły ugotowane do miękkości podawaj na ciepło. Opcjonalnie możesz oprószyć je bułką tartą, dzięki czemu danie będzie bardziej chrupkie. Koniecznie wypróbuj proponowany przez nas przepis. Życzymy udanego gotowania.