
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Jak zmiękną, ale będą lekko kruche odcedź warzywa.

Krok 2
Czosnek zmiażdż, a cebulkę (białą część) posiekaj.

Krok 3
Do powstałego bulionu dodaj śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz oraz cebulę. Następnie dokładnie zmiksuj. Ciepłe brokuły podawaj z sosem posypane posiekaną pozostałą dymką.

Krok 4
Bulionetkę drobiową Knorr zagotuj z szklanką wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z sosem czosnkowym
Brokuły z sosem czosnkowym to smaczna warzywna przekąska lub świetny dodatek do dania obiadowego. Możesz zaserwować je np. z kotletem schabowym i ziemniakami oprószonymi koperkiem lub do zapiekanej ryby z serem. Sprawdzą się także jako ciepły posiłek w ciągu dnia lub wczesna kolacja. Bazą do sosu czosnkowego powinien być wyrazisty rosół drobiowy. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Wywar drobiowy opcjonalnie możesz zastąpić również bulionem z włoszczyzny. Do gotującego się wywaru dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę. W sezonie letnim wypróbuj wariantu z cebulą dymką. Jej zielona część doskonale nada się do dekoracji całości. Sos zapraw kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wzbogać jego smak odrobiną sosu sojowego oraz pikantnym pieprzem. Brokuły ugotowane do miękkości podawaj na ciepło. Opcjonalnie możesz oprószyć je bułką tartą, dzięki czemu danie będzie bardziej chrupkie. Koniecznie wypróbuj proponowany przez nas przepis. Życzymy udanego gotowania.