Tamaryndowiec – co to jest? Jak jeść i jak smakuje?

Jak smakuje tamaryndowiec? Co to jest za owoc, jak go jeść i do czego można go wykorzystać? Poznajcie historię tego egzotycznego przysmaku i sprawdźcie, jak używać tamaryndowca w kuchni.

Tamaryndowiec – co to jest?

Tamaryndowiec indyjski jest egzotycznym owocem wywodzącym się ze wschodniej Afryki i rosnącym na drzewie, które dorasta do wysokości 20-30 m i pozostaje wiecznie zielone nawet w porze suchej. Owoce tamaryndowca zawierają soczysty miąższ, który jest jednym z podstawowych smaków kuchni indyjskiej. Jak można wykorzystać tamaryndowca? Jak jeść ten owoc? Tamaryndowca stosuje się jako przyprawę do wielu dań, m.in. do potraw duszonych, ryżu, dań z roślin strączkowych i do ryb. Na bazie tamaryndowca można przygotować też sos stosowany zamiennie za ocet. Tamaryndowiec może być używany również jako składnik orientalnych zup, np. zupy ramen.

Jak smakuje tamaryndowiec?

Tamaryndowiec jest w smaku słodko-kwaśny, a dodanie go do potrawy sprawia, że danie nabiera lekko pikantnego i orzeźwiającego smaku charakterystycznego dla kuchni indyjskiej. Smak tamaryndowca może przypominać nieco smak imbiru – jest to połączenie różnych nut smakowych.

Jak wygląda tamaryndowiec? Owoc przypomina dużego fistaszka, a brązowa łupina w kształcie banana skrywa aromatyczny miąższ. Tamaryndowca można jeść na surowo lub rozpuszczać w wodzie czy mleku i pić. Tamaryndowiec jest polecany nie tylko do zup, ale też do dań jednogarnkowych kuchni indyjskiej, np. do curry, oraz jako składnik marynaty do grilla lub baza wegetariańskiej pasty przypominającej hummus.