Tamaryndowiec – co to jest? Jak jeść i jak smakuje?
Jak smakuje tamaryndowiec? Co to jest za owoc, jak go jeść i do czego można go wykorzystać? Poznajcie historię tego egzotycznego przysmaku i sprawdźcie, jak używać tamaryndowca w kuchni.
Tamaryndowiec – co to jest?
Tamaryndowiec indyjski jest egzotycznym owocem wywodzącym się ze wschodniej Afryki i rosnącym na drzewie, które dorasta do wysokości 20-30 m i pozostaje wiecznie zielone nawet w porze suchej. Owoce tamaryndowca zawierają soczysty miąższ, który jest jednym z podstawowych smaków kuchni indyjskiej. Jak można wykorzystać tamaryndowca? Jak jeść ten owoc? Tamaryndowca stosuje się jako przyprawę do wielu dań, m.in. do potraw duszonych, ryżu, dań z roślin strączkowych i do ryb. Na bazie tamaryndowca można przygotować też sos stosowany zamiennie za ocet. Tamaryndowiec może być używany również jako składnik orientalnych zup, np. zupy ramen.
Jak smakuje tamaryndowiec?
Tamaryndowiec jest w smaku słodko-kwaśny, a dodanie go do potrawy sprawia, że danie nabiera lekko pikantnego i orzeźwiającego smaku charakterystycznego dla kuchni indyjskiej. Smak tamaryndowca może przypominać nieco smak imbiru – jest to połączenie różnych nut smakowych.
Jak wygląda tamaryndowiec? Owoc przypomina dużego fistaszka, a brązowa łupina w kształcie banana skrywa aromatyczny miąższ. Tamaryndowca można jeść na surowo lub rozpuszczać w wodzie czy mleku i pić. Tamaryndowiec jest polecany nie tylko do zup, ale też do dań jednogarnkowych kuchni indyjskiej, np. do curry, oraz jako składnik marynaty do grilla lub baza wegetariańskiej pasty przypominającej hummus.
Komentarze (0)