Dla zdrowia!
Choć wielu osobom przychodzi na myśl oczywiste skojarzenie: orzechy laskowe = kalorie, to naprawdę warto chrupać orzeszki, ponieważ są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. To prawda, że 100 gramów dostarcza ok. 640 kalorii, czyli około 31% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Skoro można zmiksować orzechy laskowe na kremową pastę, muszą zawierać dużo tłuszczu. Na szczęście są to przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Mamy tu również witaminę E pomagającą w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz witaminę B1 i B6, jak i foliany. Czy to wszystko? Ależ skąd! Lista ważnych dla zdrowia składników jest długa. Warto wspomnieć też o miedzi, fosforze, cynku czy potasie. Ten ostatni odpowiada na przykład, za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni oraz utrzymuje ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Nie pozostaje ci nic innego, jak chrupać orzechy laskowe jak najczęściej!
powrót do góryZainspiruj się!
Czy ciasto orzechowe to propozycja tylko na specjalne okazje? Nie żartuj! Możesz je upiec zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Przepisów na słodkości z orzechami laskowymi jest tyle, że znajdziesz coś na każdą okazję. Orzechowa gwiazda oczaruje cię, gdy potrzebujesz szybkiego ciasta. Planując świąteczne wypieki, zwróć uwagę na babkę czekoladowo-orzechową, która ma szansę roznieść konkurencję w pył! Orzechy laskowe świetnie sprawdzają się w ciastkach. Upiecz ciasteczka orzechowe z czekoladą, a przekonasz się, że nie poprzestaniesz na jednym! Orzechowe ciasteczka do herbaty lub kawy warto zawsze mieć w domu, bo z nimi chwila relaksu lepiej smakuje. Czas na niezwykły deser! Lody czekoladowe z orzechami i miodem nie pozostawią ci wyboru – będziesz się nimi delektować do ostatniej łyżki. Orzechy pomogą ci skomponować także zdrowe sałatki. Sałatka z kiełkami i orzechami to prawdziwa bomba witaminowa. Koniecznie spróbuj! Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami to idealna propozycja dla fanów niebanalnych połączeń. Boczek i orzechy – chrupiąca uczta! Skończyły ci się pomysły na pierś kurczaka? Orzechy przychodzą z pomocą! Soczysta pierś kurczaka z orzechowym farszem zapewni twojej rodzinie obiad jak z najlepszej restauracji. Z orzechów możesz też przygotować sos do mięsa. Za sprawą sosu ciemnego z winem i orzechami laskowymi odkryjesz nowe smaki. Dasz się przekonać? Jeśli wyruszysz w kulinarną podróż z orzechami laskowymi, nie będziesz się nudzić!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Orzechy laskowe to owoc leszczyny. Są bardzo łatwe w uprawie i nie wymagają dużo uwagi. Znane były już w zamierzchłych czasach. Starożytni Rzymianie sprowadzili je prawdopodobnie z Grecji. Możliwe, że to również oni przywieźli je do Wielkiej Brytanii, ale nie szybko zyskały tam popularność. Dopiero w połowie XVIII wieku oficjalnie ukazały się na rynku.
- Masz ochotę na świeże orzechy prosto z drzewa? Dojrzewają jesienią, ale już pod koniec lata można je śmiało zrywać i chrupać. Orzechy do przechowywania muszą być zebrane po całkowitym dojrzeniu. Należy usunąć z nich osłonki i dobrze wysuszyć.
- Orzechy laskowe na szeroką skalę są uprawiane w Polsce. Jednak największym światowym producentem jest Turcja. Pochodzi stamtąd ponad połowa światowej produkcji. Następne w kolejności są Włochy, Stany Zjednoczone, Azerbejdżan i Gruzja.
Z czym to się je?
Orzechy laskowe to ważni gracze w przemyśle cukierniczym. Jeśli w słodyczach występują orzechy, najpewniej są to właśnie orzechy laskowe! Również we własnej kuchni możesz z nich wyczarować wspaniałe słodkości. Świetnie sprawdzą się w ciastach – zarówno drobno posiekane, jak i zmielone na drobny pył. Chcesz upiec chrupiące ciasteczka do herbaty? Nie zapominaj o orzechach laskowych! Sprawią, że będzie smacznie i zdrowo. Masz ochotę na powrót do przeszłości? Zrób kanapki z kremem orzechowym! Możesz go bez problemu przygotować w domu i modyfikować według własnych upodobań. Jak się za to zabrać? Upraż orzechy laskowe na suchej patelni, usuń z nich skórkę i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj trochę cukru, kakao oraz mleko i jeszcze raz zmiksuj. Jeśli chcesz zrobić mniej kaloryczną wersję, zamiast cukru dodaj ksylitol lub stewię. Rodzina będzie zachwycona! Jeśli jesteś miłośnikiem tzw. peanut butter (pasta orzechowa), mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Można je zrobić nie tylko z orzeszków ziemnych. Jeśli masz w domu blender z ostrzem w kształcie litery S, uprażone orzechy laskowe miksuj tak długo, aż konsystencją zaczną przypominać masło. Pamiętaj tylko o przerwach w miksowaniu, żeby nie spalić blendera! Zrobiło się za słodko? Pamiętaj, że orzechy laskowe pasują nie tylko do deserów. Świetnie sprawdzą się też w daniach na słono! Pierś kurczaka z orzechowych farszem zasługuje na specjalne miejsce na twoim stole – orzechy odmienią tą na pozór zwykłą potrawę. Co podkręci smak sałatki tak, że nie będzie można się jej oprzeć? Oczywiście orzechy laskowe! A jeśli o sałatkach mowa, zamień popularny olej na coś bardziej wyszukanego. Może olej z orzechów laskowych? Świetnie komponuje się zarówno z sałatkami, jak i słodkimi deserami. Warto poznać go bliżej! To na jakie orzechowe połączenie masz dziś ochotę? Słodkie czy słone?
powrót do góry
Komentarze (0)