Prażenie orzechów to doskonały sposób na wyeksponowanie ich głębokiego aromatu oraz smaku. Orzechy sprawdzają się znakomicie jako samodzielna przekąska w czasie pracy, filmowego seansu, podróży albo pikniku. Są pysznym i chrupiącym dodatkiem do wielu potraw, w tym azjatyckich frykasów. Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Prażenie orzechów na patelni – ogólne zasady

Choć każdy orzech ma nieco inne właściwości, istnieją uniwersalne zasady kulinarne dotyczące tego, jak uprażyć orzechy, niezależnie od tego, jaki gatunek wybierzesz.

  • Prażenie orzechów zawsze powinno odbywać się na suchej i dobrze rozgrzanej patelni.
  • Nie należy przesadzać z ilością orzechów prażonych w jednym momencie. Wszystko po to, by uprażyły się równomiernie.
  • Trzeba zachować czujność i nie odchodzić od kuchenki. Większości orzechów wystarczy zaledwie kilka minut.
  • Zdejmij patelnię z ognia, gdy poczujesz wyraźny orzechowy aromat. Orzechy nie mogą się przypalić!
  • Prażone orzechy są bardzo gorące, więc z jedzeniem trzeba zaczekać, aż ostygną.

Jak uprażyć orzechy włoskie na patelni?

Przed prażeniem orzechów włoskich poleca się wyeliminować ich skórkę, która może nadać gotowej przekąsce gorzki smak. W tym celu orzechy należy umieścić na 30-40 sekund we wrzątku, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu dużo łatwiej będzie obrać je przy użyciu małego nożyka.

Prażenie orzechów włoskich na patelni z obu stron potrwa około 5-6 minut. Ich smak można urozmaicić dodatkiem miodu, sproszkowanej papryczki chili lub odrobiny soli.

Jak uprażyć orzechy włoskie w piekarniku?

To równie prosty sposób na przygotowanie orzechowego smakołyku. Orzechy włoskie należy umieścić na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Zwróć uwagę na to, by nie stykały się ze sobą. Całość włóż do pieca nagrzanego do temperatury 180-190°C. Prażenie orzechów włoskich w piekarniku zajmie 6-8 minut.

Jak uprażyć orzechy laskowe?

By przygotować je na patelni, kieruj się wskazówkami opisanymi na początku. Jak wspomnieliśmy, to uniwersalna metoda.Prażenie orzechów laskowych w piekarniku wygląda podobnie, jak w przypadku włoskich. Wystarczy temperatura 180°C, a czas prażenia to 8-10 minut. By wyeliminować ich skórkę, przetrzyj orzechy czystą ściereczką.

Jak uprażyć orzechy ziemne?

Gdy mowa o fistaszkach, podczas prażenia dobrze jest pozostawić ich cienką, czerwonawą skórkę. Przygotowując je na patelni, nie używaj największej mocy palnika – średnia w zupełności wystarczy. Mieszaj je dość często. Prażenie na suchej patelni potrwa około 10 minut.

Jak uprażyć orzechy ziemne w piekarniku? Ponownie rozgrzej go do temperatury 180°C. Blachę z orzechami wyjmij po upływie 12 minut.

Chrupiący orzech do zgryzienia

Mimo że orzechy można zajadać solo, tym razem pozwól sobie na odrobinę finezji. Prażone orzechy włoskie kapitalnie wzbogacą smak miski kalafiora – potrawy, która zostanie doceniona nie tylko przez jaroszów. Pasują również do sałatki z makaronem i orzechami, którą zachwycisz wszystkich gości. Co powiesz na niezwykle apetyczne pierwsze danie w postaci aromatycznej zupy grzybowej z orzechami i szczypiorkiem? My możemy stwierdzić tylko jedno: skoro wiecie już, jak uprażyć orzechy, to na pewno będzie pysznie!

Za sprawą limonkowego kurczaka z grilla po tajsku zgłębisz nieco bardziej orientalne receptury. Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe to smakowita wariacja na temat popularnych sajgonek. Koniecznie uwzględnij w ich składzie prażone orzechy ziemne!