Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
łatwe
47 osób zapisało
Składniki
16 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.
Krok 2
Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.
Krok 3
Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.
Krok 4
Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.
Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa, np. marchew, paprykę czy cukinię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
Kto nie chciałby mieć małej, orzeźwiającej, tajskiej przekąski ze sobą w pociągu, samochodzie albo na spacerze? Zwłaszcza latem, kiedy doskwiera upał, docenia się pyszne nuty limonki, lekkość krewetek oraz delikatne i chrupiące ciasto ryżowe. Narobiliśmy Ci smaka? Bez obaw, poniższy przepis zdradzi ci, jak zaspokoić głód.
Dla kogo?
Dla miłośników tortilli, orzeźwienia i rześkich potraw!
Na jaką okazję?
Może być idealnym dodatkiem na wieczorek filmowy albo spotkanie przy planszówkach.
Czy wiesz, że?
Ryżowe ciasto w Japonii stanowi przysmak, który podaje się na słodko z liśćmi sakury i kwiatami.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ryżowe można robić również na słodko, z dodatkami owoców, a nawet gorzkiej czekolady. Można je również przygotować w formie przystawki z słodkim lub słonym dipem.