Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
16 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.

Krok 2
Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.

Krok 3
Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.

Krok 4
Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.


Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa, np. marchew, paprykę czy cukinię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
Kto nie chciałby mieć małej, orzeźwiającej, tajskiej przekąski ze sobą w pociągu, samochodzie albo na spacerze? Zwłaszcza latem, kiedy doskwiera upał, docenia się pyszne nuty limonki, lekkość krewetek oraz delikatne i chrupiące ciasto ryżowe. Narobiliśmy Ci smaka? Bez obaw, poniższy przepis zdradzi ci, jak zaspokoić głód.
Dla kogo?
Dla miłośników tortilli, orzeźwienia i rześkich potraw!
Na jaką okazję?
Może być idealnym dodatkiem na wieczorek filmowy albo spotkanie przy planszówkach.
Czy wiesz, że?
Ryżowe ciasto w Japonii stanowi przysmak, który podaje się na słodko z liśćmi sakury i kwiatami.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ryżowe można robić również na słodko, z dodatkami owoców, a nawet gorzkiej czekolady. Można je również przygotować w formie przystawki z słodkim lub słonym dipem.


































