Składniki
16 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.
Krok 2
Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.
Krok 3
Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.
Krok 4
Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.
Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa, np. marchew, paprykę czy cukinię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
Kto nie chciałby mieć małej, orzeźwiającej, tajskiej przekąski ze sobą w pociągu, samochodzie albo na spacerze? Zwłaszcza latem, kiedy doskwiera upał, docenia się pyszne nuty limonki, lekkość krewetek oraz delikatne i chrupiące ciasto ryżowe. Narobiliśmy Ci smaka? Bez obaw, poniższy przepis zdradzi ci, jak zaspokoić głód.
Dla kogo?
Dla miłośników tortilli, orzeźwienia i rześkich potraw!
Na jaką okazję?
Może być idealnym dodatkiem na wieczorek filmowy albo spotkanie przy planszówkach.
Czy wiesz, że?
Ryżowe ciasto w Japonii stanowi przysmak, który podaje się na słodko z liśćmi sakury i kwiatami.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ryżowe można robić również na słodko, z dodatkami owoców, a nawet gorzkiej czekolady. Można je również przygotować w formie przystawki z słodkim lub słonym dipem.