Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 1

Krok 2

Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 2

Krok 3

Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 3

Krok 4

Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka możesz dodać dowolne warzywa, np. marchew, paprykę czy cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżoweWrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe

Kto nie chciałby mieć małej, orzeźwiającej, tajskiej przekąski ze sobą w pociągu, samochodzie albo na spacerze? Zwłaszcza latem, kiedy doskwiera upał, docenia się pyszne nuty limonki, lekkość krewetek oraz delikatne i chrupiące ciasto ryżowe. Narobiliśmy Ci smaka? Bez obaw, poniższy przepis zdradzi ci, jak zaspokoić głód.

Dla kogo?

Dla miłośników tortilli, orzeźwienia i rześkich potraw!

Na jaką okazję?

Może być idealnym dodatkiem na wieczorek filmowy albo spotkanie przy planszówkach.

Czy wiesz, że?

Ryżowe ciasto w Japonii stanowi przysmak, który podaje się na słodko z liśćmi sakury i kwiatami.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ryżowe można robić również na słodko, z dodatkami owoców, a nawet gorzkiej czekolady. Można je również przygotować w formie przystawki z słodkim lub słonym dipem.