Składniki
2 sztuki
12 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis na burgery z krewetkami zacznij właśnie od owoców morza. Obierz dokładnie krewetki lub użyj tych gotowych. Obtocz i natrzyj je solą oraz pieprzem. Posiekaj 2 źdźbła trawy cytrynowej – nimi również natrzyj skórkę krewetek.
Krok 2
Obierz ząbek czosnku i posiekaj go grubo. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już gotowa, wsyp na nią czosnek i podsmaż przez kilka minut. Uważaj, aby się nie spalił.
Krok 3
Wsyp do smażącego się czosnku krewetki. Smaż je przez kilka minut na małym ogniu, aż nabiorą różowo-brązowego koloru. Postaraj się pokryć je dokładnie czosnkiem i olejem. Po usmażeniu zdejmij je z ognia, aby się nie przypaliły.
Krok 4
Następnie zajmij się warzywami. Obierz i posiekaj 2 awokado, 2 pomidory, małą cebulę oraz ząbek czosnku. Wsyp je do dużej miski i skrop je sokiem z jednej limonki (zachowaj jej resztę – skórka będzie ci jeszcze potrzebna), a następnie wymieszaj.
Krok 5
Rozkrój na pół każdą z bułek. Na ich dolną połowę połóż porcję mieszanki warzywnej z awokado. Ułóż na niej krewetki i posyp całość startą skórką z limonki. Górną część bułek posmaruj majonezem i przykryj nimi burgery z krewetkami. Przepis gotowy – smacznego!

Dobra rada:
Masz ochotę na nieco pikantniejsze burgery z krewetkami? Użyj ostrej papryczki – posiekaj świeżą i dodaj ją do warzywnej pasty lub natrzyj krewetki przyprawą chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pan Burger krewetkowy - VIDEO
Na początek sięgnij po średniej wielkości krewetki. Przed smażeniem natrzyj je pieprzem oraz trawą cytrynową. Dla urozmaicenia smaku skorzystaj również ze słodkiej lub ostrej papryki. Krewetki smaż na patelni z dodatkiem czosnku i trawy cytrynowej. Jako dodatek do całości świetnie sprawdzi się pasta z awokado oraz słodkich pomidorów (np. malinówek lub pomidorów koktajlowych). Dopraw ją kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki, który dobrze podkreśli smak owoców morza. Do pasty dla kontrastu wykorzystaj także cebulę. Burgera układaj warstwowo na chrupiącym jasnym pieczywie.
Dla kogo?
Lubisz domowe burgery? Zainspiruj się więc i przygotuj to danie w nieco odmienionej wersji, w której dominować będzie smak krewetek. To będzie miła odmiana!
Na jaką okazję?
Zaserwuj burger krewetkowy na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi. Świetnie będzie smakować z bułkami do hot-dogów, wieloziarnistymi oraz bagietką. Podawaj go z keczupem lub majonezem.
Czy wiesz, że?
Krewetki możesz nie tylko usmażyć, ale także przygotować na grillu. Koniecznie wypróbuj ten sposób podczas następnej imprezy w stylu barbecue!
Dla urozmaicenia:
Aby burger z krewetkami wyglądał jeszcze bardziej efektownie, jego podstawowy skład poszerz o dodatkowe warzywa, np. liście sałaty, plastry pomidorów czy kawałki papryki. Sprawdź, jak smakuje domowy burger krewetkowy w innym wydaniu!