Pan Burger krewetkowy - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

88 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki lub użyj gotowych. Natrzyj je solą, pieprzem i trawą cytrynową.

Krok 2

Na patelnie wlej olej i dodaj grubo posiekany czosnek.

Krok 3

Usmaż krewetki i trawę cytrynową na rożnie na małym ogniu, pokrywając je dokładnie czosnkiem i olejem.

Krok 4

Wymieszaj obrane i posiekane awokado z sokiem z limonki (zachowaj otartą skórkę), solą i pieprzem, posiekanymi pomidorami, posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem.

Krok 5

Dolną część bułek posmaruj pastą z awokado. Zdejmij krewetki i trawę cytrynową z ognia, posyp startą skórką z limonki i ułóż na paście z awokado. Posmaruj górną część bułek majonezem Hellmann‘s i przykryj nimi krewetki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pan Burger krewetkowy - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pan Burger krewetkowy - VIDEOPan Burger krewetkowy - VIDEO

Lubisz domowe burgery? Zainspiruj się więc i przygotuj to danie w nieco odmienionej wersji, w której dominować będzie smak krewetek. Na początek sięgnij po średniej wielkości krewetki. Przed smażeniem natrzyj je pieprzem oraz trawą cytrynową. Dla urozmaicenia smaku skorzystaj również ze słodkiej lub ostrej papryki. Krewetki smaż na patelni z dodatkiem czosnku i trawy cytrynowej. Jako dodatek do całości świetnie sprawdzi się pasta z awokado oraz słodkich pomidorów (np. malinówek lub pomidorów koktajlowych). Dopraw ją kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki, który dobrze podkreśli smak owoców morza. Do pasty dla kontrastu wykorzystaj także cebulę. Burgera układaj warstwowo na chrupiącym jasnym pieczywie. Świetnie będzie smakować z bułkami do hot-dogów, wieloziarnistymi oraz bagietką. Podawaj go z keczupem lub majonezem. Aby wyglądał bardziej efektownie, jego podstawowy skład poszerz o dodatkowe warzywa, np. liście sałaty, plastry pomidorów czy kawałki papryki. Sprawdź, jak smakuje domowy burger krewetkowy.