Szaszłyki z polędwicy wieprzowej i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Odstawić na godzinę.

Krok 2

Boczek pokroić w kostkę i posypać przyprawami. Odstawić na godzinę.

Krok 3

Cebulę pokroić w grube plastry.

Krok 4

Na patyczki nabić na przemian polędwicę, boczek i cebulę. Grillować wedle upodobania ale zawsze do miękkości mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki Szaszłyki

Szaszłyki to jedno z popularniejszych dań z grilla, które ma tę zaletę, że można wykonać je nie tylko na ruszcie, ale i w piekarniku. Przyrządzone z polędwicy wieprzowej, boczku i cebuli świetnie smakują z różnymi sosami i dobrze komponują się z sałatkami z surowych warzyw. Co więcej, szaszłyki dają wiele kulinarnych możliwości. Można dodawać do nich bowiem rozmaite warzywa, które grillowane razem z mięsem, nabierają lekko pikantnego, wędzonego smaku. Sprawdzają się w tym przypadku zarówno papryka, cukinia, bakłażan, jak i pieczarki. Szaszłyki dobrze przegryźć ulubionym pieczywem. Można je również przyprawiać według uznania - ulubionymi ziołami, czosnkiem i różnymi zalewami. Proponowana w przepisie przyprawa do gyrosa sprawi, że danie będzie mocno paprykowe i pikantne. Spróbuj zrobić szaszłyki według naszego przepisu i zestaw je ze swoimi ulubionymi grillowymi dodatkami!