Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem

Autor: Dzi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka z osoloną woda wrzuć ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw.

Krok 2

W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cebulę. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, przez około 5-7 minut.

Krok 3

W średniej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, szpinak, ser kozi, mleko i tymianek. Rozgnieć całość tłuczkiem lub praską do ziemniaków (ew. widelcem), dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.

Dzi

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej