Kremowy makaron z kurczakiem - w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Kremowy makaron z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

436 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w niedużą kostkę, oprósz ulubionymi przyprawami i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekany czosnek oraz cebulę. Smaż chwilę.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki. Do gotowego sosu wsyp pomidorki i makaron. Całość zagotuj ponownie i wyłóż na półmisek. Wierzch posyp startym serem i udekoruj listkami bazylii.

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj w garnku ze śmietaną oraz wodą i doprowadź do wrzenia. Do sosu dodaj kurczaka i gotuj jeszcze 8-10 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Janicki

    Bartosz Janicki , 29.01.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy makaron z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy makaron z kurczakiemKremowy makaron z kurczakiem

Jeśli chcesz przyrządzić prosty, ale jednocześnie bardzo smaczny obiad lub kolację na ciepło, sięgnij po kremowy makaron. Serwowany z ziołami, mięsem drobiowym, pomidorkami cherry i serem żółtym przypadnie do gustu zwłaszcza osobom lubiącym włoską kuchnię. Przygotujesz go z makaronu spaghetti, który doskonale będzie komponował się z gęstym sosem. Sprawdzą się też inne jego rodzaje, na przykład świderki, rurki lub kokardki. Zaserwowany z sosem cztery sery i podsmażonym mięsem drobiowym nabierze wyrazistości. Jeśli chcesz, dołącz do niego również oregano, świeżo zmielony czarny pieprz lub bazylię. Całość posyp startym żółtym serem (np. goudą) lub parmezanem. Kremowy makaron z kurczakiem będzie wyśmienity, jeśli podasz go z grillowaną bagietką. Potrawę udekoruj świeżą kolendrą. Serwuj ją też ozdobioną pomidorkami cherry. Masz ochotę na inspirowaną włoską kuchnią pastę z kurczakiem i serowym sosem? Przygotuj ją na najbliższą okazję, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Życzymy smacznego.