Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szczypt

6 łyżek

0.5 sztuki

1 sztuka

6 szczypt

2 łyżki

3 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS - sos sałatkowy wsyp do kubeczka, dodaj jogurt, majonez i zalewę z ogórków konserwowych - dokładnie wymieszaj, odstaw.

Krok 2

Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj według zaleceń producenta, odcedź, przelej zimną wodą i dokładnie osącz.

Krok 3

Ogórki i papryki pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w cienkie ćwierć plasterki.

Krok 4

Pokrojone warzywa wrzuć do miski, dodaj koperek, wędlinę i makaron, wymieszaj, oprósz przyprawami. Zalej sosem i odstaw na kilka minut żeby smaki się przegryzły. Ponownie wymieszaj i podawaj sałatkę przybraną listkami koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makaronu w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej