Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
0.25 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, połącz z odciśniętą bułką oraz jajkiem. Masę dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr i wyrób na jednolitą masę. Dzięki przyprawie mięso nabierze wyrazistego smaku.
Krok 2
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do mięsa i wymieszaj. Ser podziel na cztery części i uformuj z każdej z nich podłużny wałeczek.
Krok 3
Mięsną masę również podziel na cztery części. Na środek każdego placka z mięsa nałóż porcję sera, oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.
Krok 4
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Zamiast koziego sera możesz użyć swojego ulubionego rodzaju sera, np. pleśniowego lub zwykłego sera żółtego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Pyszną alternatywą dla klasycznych klopsików będą kotlety mielone z cukinią i kozim serem. Możesz je zaserwować na obiad lub elegancką kolację. Ich przygotowanie jest bardzo proste: mięso mielone (najlepsze będzie mieszane wieprzowo-wołowe) połącz z namoczoną wcześniej w mleku kajzerką, jajkiem oraz mieszanką przypraw. Następnie dodaj startą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i całość wymieszaj. Porcjami mięsa obtocz wałeczki z koziego sera. Tak przygotowane kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, po czym podsmażaj na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj je z młodymi ziemniakami z koperkiem, kopytkami lub ryżem. Świetnym dopełnieniem potrawy będzie dowolna surówka ze świeżych warzyw, na przykład popularny colesław. Sprawdzi się też prosta sałatka z rukolą, zielonym ogórkiem oraz awokado. Pamiętaj o tym przepisie na kotlety mielone z cukinią, przygotowując menu na specjalną okazję. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu powyżej.