Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
łatwe
477 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
0.25 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, połącz z odciśniętą bułką oraz jajkiem. Masę dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr i wyrób na jednolitą masę. Dzięki przyprawie mięso nabierze wyrazistego smaku.

Krok 2
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do mięsa i wymieszaj. Ser podziel na cztery części i uformuj z każdej z nich podłużny wałeczek.

Krok 3
Mięsną masę również podziel na cztery części. Na środek każdego placka z mięsa nałóż porcję sera, oklej dokładnie mięsem i uformuj kotlety.

Krok 4
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Zamiast koziego sera możesz użyć swojego ulubionego rodzaju sera, np. pleśniowego lub zwykłego sera żółtego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Pyszną alternatywą dla klasycznych klopsików będą kotlety mielone z cukinią i kozim serem. Możesz je zaserwować na obiad lub elegancką kolację. Ich przygotowanie jest bardzo proste: mięso mielone (najlepsze będzie mieszane wieprzowo-wołowe) połącz z namoczoną wcześniej w mleku kajzerką, jajkiem oraz mieszanką przypraw. Następnie dodaj startą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i całość wymieszaj. Porcjami mięsa obtocz wałeczki z koziego sera. Tak przygotowane kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, po czym podsmażaj na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj je z młodymi ziemniakami z koperkiem, kopytkami lub ryżem. Świetnym dopełnieniem potrawy będzie dowolna surówka ze świeżych warzyw, na przykład popularny colesław. Sprawdzi się też prosta sałatka z rukolą, zielonym ogórkiem oraz awokado. Pamiętaj o tym przepisie na kotlety mielone z cukinią, przygotowując menu na specjalną okazję. Cenimy sobie Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu powyżej.


































