Składniki
2 sztuki
null
null
null
3 łyżki
null
3 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżki
3 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej 6 szklankami wody i ugotuj.
Krok 2
Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp solą.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy czosnkowej.
Krok 4
Następnie wrzuć ryż oraz nasiona słonecznika i natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem, po czym wymieszaj. Uformuj małe kotlety i obtaczaj je w mące. Smażymy na gorącym tłuszczu, mają być rumiane.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej