Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką
średnie
21 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone z kurczaka wymieszać z połową bułki tartej, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i lubczykiem, solą, pieprzem praz przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr.
Krok 2
Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
Krok 3
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką
Lubczyk sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych. W połączeniu z natką pietruszki zapewni potrawom intensywnie ziołowy smak i aromat. Z powodzeniem użyjesz go do przygotowania kotletów z kurczaka. Do masy mięsnej dodaj jajko, posiekane świeże zioła i odrobinę bułki tartej. Całość dopraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Do drobiu możesz również dodać zeszkloną na patelni cebulę z czosnkiem oraz ostrą lub słodką paprykę. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Następnie smaż je na patelni do osiągnięcia złocistego koloru. Serwuj je z gotowanymi ziemniakami, purée, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij również o warzywnych dodatkach. Kotlety będą dobrze smakować z surówką z kiszonej lub czerwonej kapusty, marynowanymi buraczkami czy prostą sałatką z pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. W zimie serwuj je z kiszonymi ogórkami, korniszonami lub marynowanymi grzybami. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczne i szybkie danie obiadowe.