Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką
średnie
20 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone z kurczaka wymieszać z połową bułki tartej, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i lubczykiem, solą, pieprzem praz przyprawą w mini kostkach pietruszka Knorr.
Krok 2
Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
Krok 3
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką
Lubczyk sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych. W połączeniu z natką pietruszki zapewni potrawom intensywnie ziołowy smak i aromat. Z powodzeniem użyjesz go do przygotowania kotletów z kurczaka. Do masy mięsnej dodaj jajko, posiekane świeże zioła i odrobinę bułki tartej. Całość dopraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Do drobiu możesz również dodać zeszkloną na patelni cebulę z czosnkiem oraz ostrą lub słodką paprykę. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Następnie smaż je na patelni do osiągnięcia złocistego koloru. Serwuj je z gotowanymi ziemniakami, purée, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij również o warzywnych dodatkach. Kotlety będą dobrze smakować z surówką z kiszonej lub czerwonej kapusty, marynowanymi buraczkami czy prostą sałatką z pomidorów, ogórków, papryki i rzodkiewki. W zimie serwuj je z kiszonymi ogórkami, korniszonami lub marynowanymi grzybami. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczne i szybkie danie obiadowe.