PRZEPISY.PL
Dżem z cukinii - autor: martuśś

Dżem z cukinii

  • 90
  • 1
  • Łatwe
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cukinia lub kabaczek5 kg
  • galaretka pomarańczowa4 opak
  • cukier1 kg
  • olejek pomarańczowy1 opak
  • kwasek cytrynowy2 łyżki
    • Krok 1

      1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.
    • Krok 2

      2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.
    • Krok 3

      3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.
    • Krok 4

      4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).
    • Krok 5

      5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    621
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    95
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie
    143
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    3
    Łatwe
    97
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie