Składniki
5 kilogramów
4 opakowania
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.
Krok 2
2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.
Krok 3
3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.
Krok 4
4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).
Krok 5
5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej