
Składniki
1 kilogram
5 kilogramów
2 łyżki
1 opakowanie
4 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.
Krok 2
2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.
Krok 3
3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.
Krok 4
4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).
Krok 5
5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej