Dżem z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dżem z cukinii

Autor: martuśś

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 kilogramów

4 opakowania

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.

Krok 2

2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.

Krok 3

3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.

Krok 4

4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).

Krok 5

5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej