Dżem z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z cukinii

Autor: martuśś

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 kilogramów

2 łyżki

1 opakowanie

4 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.

Krok 2

2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.

Krok 3

3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.

Krok 4

4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).

Krok 5

5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej