Dżem z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z cukinii

Autor: martuśś

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 kilogramów

4 opakowania

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.

Krok 2

2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.

Krok 3

3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.

Krok 4

4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).

Krok 5

5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej