
Składniki
5 kilogramów
4 opakowania
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Cukinię lub kabaczek obieramy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka i zasypujemy kilogramem cukru, odstawiamy na 2 godz, aby wytworzył się sok.
Krok 2
2. Następnie odlewamy z tego 1 litr soku, sok wstawiamy do lodówki.
Krok 3
3. Cukinię smażymy ok. 2 godzin, po tym czasie wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy i 4 galaretki pomarańczowe (galaretki nie gotujemy, wsypujemy bezpośrednio do usmażonej cukinii), dodajemy sok z lodówki i jeżeli widnieją kawałki nie usmażonej cukinii, miksujemy wszystko blenderem.
Krok 4
4. Wszystko smażymy 1 godz. 20 min. Na gorąco przekładamy do słoików (słoiki muszą być suche, więc na 15min możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni).
Krok 5
5. Słoiki pasteryzujemy 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej