
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1.25 szklanki
2 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie odsącz i przełóż do garnka.
Krok 2
Wlej mleko, dodaj sól, cukier oraz 0.25 szklanki wody. Wymieszaj, zagotuj.
Krok 3
Zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 10 minut aż ryż wchłonie wodę.
Krok 4
Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut.
Krok 5
Przełóż ryż do miseczki i gotuj na parze przez 15-20 minut do czasu, gdy całkiem zmięknie. Ostudź i podawaj z mango.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej