Zapiekanka z ryżu i jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

0.7 kilograma

2 szklanki

2 łyżeczki

1 opakowanie

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z wodą i dodaj ryż i łyżkę masła, gotuj przez 15 minut.

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w plasterki, oprósz cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę ryżu, jabłka i znów ryż.

Krok 4

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu i jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej