Zapiekanka owocowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka owocowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce umyj, osącz na papierowym ręczniku i pokrój w plasterki. Skrop sokiem cytryny.

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego utrzyj gładką masę, dodaj skórkę cytrynową i wlej likier, delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą kremową.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż owoce i zalej kremem jajecznym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej