Zapiekanka owocowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka owocowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce umyj, osącz na papierowym ręczniku i pokrój w plasterki. Skrop sokiem cytryny.

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego utrzyj gładką masę, dodaj skórkę cytrynową i wlej likier, delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą kremową.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż owoce i zalej kremem jajecznym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej