Zapiekanka owocowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka owocowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce umyj, osącz na papierowym ręczniku i pokrój w plasterki. Skrop sokiem cytryny.

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego utrzyj gładką masę, dodaj skórkę cytrynową i wlej likier, delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą kremową.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż owoce i zalej kremem jajecznym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka owocowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej