
Składniki
0.5 kilograma
12 sztuk
9 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1.5 łyżki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki rozpuść.
Krok 2
Ubij na gładko 4 jajka, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Upiecz w tortownicy w 180 stopni przez 20 minut.
Krok 3
Tak samo zrób jeszcze 2 placki, tylko do jednego dodaj kisiel a do drugiego kakao.
Krok 4
Obrane jabłka drobno pokrój, połowę wymieszaj z galaretka agrestową a połowę z wiśniową.
Krok 5
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, kiedy ostygnie utrzyj go z margaryną.
Krok 6
Placki przełóż kremem i tężejącymi galaretkami, ewentualnie polej polewą czekoladową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Tęcza
Często będąc w cukierni, zerkasz na kolorowe desery i zastanawiasz się, jak zostały zrobione? Uważasz, że tak spektakularnego efektu nie dasz rady uzyskać we własnej kuchni? Czas uwierzyć w swoje możliwości wraz z kolorowym ciastem tęcza – przepis wyjaśni ci każdy etap krok po kroku. Przestudiuj go na spokojnie i przekonaj się, że efektowne desery wcale nie są poza twoim zasięgiem. Tęczowe ciasto robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Efektami pracy z pewnością będziesz chciał podzielić się z domownikami i przyjaciółmi. Pora wziąć się do pracy.
Dla kogo?
Stopień trudności ciasta tęczy z galaretek oceniliśmy jako średni, ponieważ proces produkcyjny wymaga nieco uwagi. Jeśli jednak będziesz trzymać się naszych wskazówek i wytycznych, deser z pewnością będzie udany. Aż zyskasz ochotę na kolejne eksperymenty!
Na jaką okazję?
Placek tęcza idealnie sprawdzi się jako deser po uroczystym obiedzie lub jako kolorowy tort na urodziny. Ciasto możesz podać na imieniny lub inną uroczystą okazję. Z pewnością będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oko, dzięki kolorowemu wykończeniu.
Czy wiesz, że?
Smak jabłek, których użyjesz do ciasta tęcza, możesz wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwaskowaty akcent sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Dla urozmaicenia:
Tak właśnie prezentuje się ciasto tęcza. Przepis jest już kompletny, więc zadbaj o odpowiednie dodatki. Latem serwuj ciasto tęczę w porze podwieczorku z mrożoną herbatą lub lemoniadą. W chłodniejsze dni postaw na herbatę z domowym syropem owocowym albo rozgrzewającymi przyprawami.