Składniki
0.5 kilograma
12 sztuk
9 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1.5 łyżki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki rozpuść.
Krok 2
Ubij na gładko 4 jajka, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Upiecz w tortownicy w 180 stopni przez 20 minut.
Krok 3
Tak samo zrób jeszcze 2 placki, tylko do jednego dodaj kisiel a do drugiego kakao.
Krok 4
Obrane jabłka drobno pokrój, połowę wymieszaj z galaretka agrestową a połowę z wiśniową.
Krok 5
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, kiedy ostygnie utrzyj go z margaryną.
Krok 6
Placki przełóż kremem i tężejącymi galaretkami, ewentualnie polej polewą czekoladową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ciasto Tęcza
Często będąc w cukierni, zerkasz na kolorowe desery i zastanawiasz się, jak zostały zrobione? Uważasz, że tak spektakularnego efektu nie dasz rady uzyskać we własnej kuchni? Czas uwierzyć w swoje możliwości wraz z kolorowym ciastem tęcza – przepis wyjaśni ci każdy etap krok po kroku. Przestudiuj go na spokojnie i przekonaj się, że efektowne desery wcale nie są poza twoim zasięgiem. Tęczowe ciasto robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Efektami pracy z pewnością będziesz chciał podzielić się z domownikami i przyjaciółmi. Pora wziąć się do pracy.
Dla kogo?
Stopień trudności ciasta tęczy z galaretek oceniliśmy jako średni, ponieważ proces produkcyjny wymaga nieco uwagi. Jeśli jednak będziesz trzymać się naszych wskazówek i wytycznych, deser z pewnością będzie udany. Aż zyskasz ochotę na kolejne eksperymenty!
Na jaką okazję?
Placek tęcza idealnie sprawdzi się jako deser po uroczystym obiedzie lub jako kolorowy tort na urodziny. Ciasto możesz podać na imieniny lub inną uroczystą okazję. Z pewnością będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oko, dzięki kolorowemu wykończeniu.
Czy wiesz, że?
Smak jabłek, których użyjesz do ciasta tęcza, możesz wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwaskowaty akcent sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Dla urozmaicenia:
Tak właśnie prezentuje się ciasto tęcza. Przepis jest już kompletny, więc zadbaj o odpowiednie dodatki. Latem serwuj ciasto tęczę w porze podwieczorku z mrożoną herbatą lub lemoniadą. W chłodniejsze dni postaw na herbatę z domowym syropem owocowym albo rozgrzewającymi przyprawami.