Składniki
0.5 kilograma
12 sztuk
9 łyżek
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1.5 łyżki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki rozpuść.
Krok 2
Ubij na gładko 4 jajka, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Upiecz w tortownicy w 180 stopni przez 20 minut.
Krok 3
Tak samo zrób jeszcze 2 placki, tylko do jednego dodaj kisiel a do drugiego kakao.
Krok 4
Obrane jabłka drobno pokrój, połowę wymieszaj z galaretka agrestową a połowę z wiśniową.
Krok 5
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, kiedy ostygnie utrzyj go z margaryną.
Krok 6
Placki przełóż kremem i tężejącymi galaretkami, ewentualnie polej polewą czekoladową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej