Ciasto Tęcza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Tęcza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

12 sztuk

9 łyżek

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1.5 łyżki

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki rozpuść.

Krok 2

Ubij na gładko 4 jajka, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Upiecz w tortownicy w 180 stopni przez 20 minut.

Krok 3

Tak samo zrób jeszcze 2 placki, tylko do jednego dodaj kisiel a do drugiego kakao.

Krok 4

Obrane jabłka drobno pokrój, połowę wymieszaj z galaretka agrestową a połowę z wiśniową.

Krok 5

Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, kiedy ostygnie utrzyj go z margaryną.

Krok 6

Placki przełóż kremem i tężejącymi galaretkami, ewentualnie polej polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Tęcza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto TęczaCiasto Tęcza

Często będąc w cukierni, zerkasz na kolorowe desery i zastanawiasz się, jak zostały zrobione? Uważasz, że tak spektakularnego efektu nie dasz rady uzyskać we własnej kuchni? Czas uwierzyć w swoje możliwości wraz z kolorowym ciastem tęcza – przepis wyjaśni ci każdy etap krok po kroku. Przestudiuj go na spokojnie i przekonaj się, że efektowne desery wcale nie są poza twoim zasięgiem. Tęczowe ciasto robi wrażenie zarówno wizualne, jak i smakowe. Efektami pracy z pewnością będziesz chciał podzielić się z domownikami i przyjaciółmi. Pora wziąć się do pracy.

Dla kogo?

Stopień trudności ciasta tęczy z galaretek oceniliśmy jako średni, ponieważ proces produkcyjny wymaga nieco uwagi. Jeśli jednak będziesz trzymać się naszych wskazówek i wytycznych, deser z pewnością będzie udany. Aż zyskasz ochotę na kolejne eksperymenty!

Na jaką okazję?

Placek tęcza idealnie sprawdzi się jako deser po uroczystym obiedzie lub jako kolorowy tort na urodziny. Ciasto możesz podać na imieniny lub inną uroczystą okazję. Z pewnością będzie cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i oko, dzięki kolorowemu wykończeniu.

Czy wiesz, że?

Smak jabłek, których użyjesz do ciasta tęcza, możesz wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwaskowaty akcent sprawi, że całość będzie jeszcze smaczniejsza.

Dla urozmaicenia:

Tak właśnie prezentuje się ciasto tęcza. Przepis jest już kompletny, więc zadbaj o odpowiednie dodatki. Latem serwuj ciasto tęczę w porze podwieczorku z mrożoną herbatą lub lemoniadą. W chłodniejsze dni postaw na herbatę z domowym syropem owocowym albo rozgrzewającymi przyprawami.