Składniki
750 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i startą marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Krok 2
Formujemy kulki, które po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.
Krok 3
Bulionetkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy sos pomidorowy ze słoiczka. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.
Krok 4
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety przyrządza się z niemal każdego rodzaju mięsa mielonego – może to być cielęcina, wołowina lub wieprzowina. Masz więc możliwość wyboru swojego ulubionego rodzaju. Warto jednak pamiętać, że pulpety z mięsa cielęcego będą bardziej kruche i delikatniejsze niż te z wieprzowiny. Mięso mielone wspaniale smakuje z dodatkiem posiekanej cebuli. Żeby smak był mniej intensywny, możesz ją uprzednio zeszklić na patelni. Do pulpetów zazwyczaj dodaje się także ryż, co sprawia, że po przygotowaniu są miękkie i kruche. Zanim włożysz gotowe mięso do piekarnika, dopraw je aromatycznymi przyprawami – świetnie sprawdzi się kolendra i oregano. Warto także dosypać odrobinę ostrej papryczki. Tak przygotowane pulpety możesz upiec albo udusić w pomidorowym sosie. Danie w obu wersjach smakuje wybornie. Potrawę serwuj na gorąco z ryżem lub ziemniakami i koniecznie z sałatką lub surówką, np. z kapusty czy marchewki. Danie możesz posypać świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.