Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie z dojrzałych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i startą marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.

Krok 2

Formujemy kulki, które po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.

Krok 3

Bulionetkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy sos pomidorowy ze słoiczka. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.

Krok 4

Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie pomidorowymPulpety w sosie pomidorowym

Pulpety przyrządza się z niemal każdego rodzaju mięsa mielonego – może to być cielęcina, wołowina lub wieprzowina. Masz więc możliwość wyboru swojego ulubionego rodzaju. Warto jednak pamiętać, że pulpety z mięsa cielęcego będą bardziej kruche i delikatniejsze niż te z wieprzowiny. Mięso mielone wspaniale smakuje z dodatkiem posiekanej cebuli. Żeby smak był mniej intensywny, możesz ją uprzednio zeszklić na patelni. Do pulpetów zazwyczaj dodaje się także ryż, co sprawia, że po przygotowaniu są miękkie i kruche. Zanim włożysz gotowe mięso do piekarnika, dopraw je aromatycznymi przyprawami – świetnie sprawdzi się kolendra i oregano. Warto także dosypać odrobinę ostrej papryczki. Tak przygotowane pulpety możesz upiec albo udusić w pomidorowym sosie. Danie w obu wersjach smakuje wybornie. Potrawę serwuj na gorąco z ryżem lub ziemniakami i koniecznie z sałatką lub surówką, np. z kapusty czy marchewki. Danie możesz posypać świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.