Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem
średnie
5 osób zapisało

Składniki
800 gramów
400 gramów
100 gramów
150 gramów
2 opakowania
1 łyżka
7 sztuk
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 gram
500 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę tartą, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego, koper suszony. Wyrabiam rękoma. Formuję klopsiki. Obtaczam je w mące.
Krok 2
Cebulę przesmażam na oleju, dodaję bulion, śmietankę, Fix Knorr Mac'n Cheese i zagotowuję. Mieszam cały czas. Na końcu dodaję połowę sera żółtego.
Krok 3
Makaron surowy wykładam do naczynia do zapiekania. Punktowo wylewam passatę pomidorową. Układam klopsiki, wylewam sos serowy.
Krok 4
Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekam około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia układam pomidorki. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztą sera. Rozpuści się na gorącej zapiekance.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej