Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem
średnie
5 osób zapisało

Składniki
800 gramów
400 gramów
100 gramów
150 gramów
2 opakowania
1 łyżka
7 sztuk
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 gram
500 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę tartą, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego, koper suszony. Wyrabiam rękoma. Formuję klopsiki. Obtaczam je w mące.
Krok 2
Cebulę przesmażam na oleju, dodaję bulion, śmietankę, Fix Knorr Mac'n Cheese i zagotowuję. Mieszam cały czas. Na końcu dodaję połowę sera żółtego.
Krok 3
Makaron surowy wykładam do naczynia do zapiekania. Punktowo wylewam passatę pomidorową. Układam klopsiki, wylewam sos serowy.
Krok 4
Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekam około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia układam pomidorki. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztą sera. Rozpuści się na gorącej zapiekance.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej