Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

400 gramów

100 gramów

150 gramów

2 opakowania

1 łyżka

7 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 gram

500 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę tartą, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego, koper suszony. Wyrabiam rękoma. Formuję klopsiki. Obtaczam je w mące.

Krok 2

Cebulę przesmażam na oleju, dodaję bulion, śmietankę, Fix Knorr Mac'n Cheese i zagotowuję. Mieszam cały czas. Na końcu dodaję połowę sera żółtego.

Krok 3

Makaron surowy wykładam do naczynia do zapiekania. Punktowo wylewam passatę pomidorową. Układam klopsiki, wylewam sos serowy.

Krok 4

Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekam około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia układam pomidorki. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztą sera. Rozpuści się na gorącej zapiekance.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pyzy ziemniaczane
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej