Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

400 gramów

100 gramów

150 gramów

2 opakowania

1 łyżka

7 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 gram

500 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę tartą, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego, koper suszony. Wyrabiam rękoma. Formuję klopsiki. Obtaczam je w mące.

Krok 2

Cebulę przesmażam na oleju, dodaję bulion, śmietankę, Fix Knorr Mac'n Cheese i zagotowuję. Mieszam cały czas. Na końcu dodaję połowę sera żółtego.

Krok 3

Makaron surowy wykładam do naczynia do zapiekania. Punktowo wylewam passatę pomidorową. Układam klopsiki, wylewam sos serowy.

Krok 4

Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekam około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia układam pomidorki. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztą sera. Rozpuści się na gorącej zapiekance.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej