
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
220 gramów
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Makaron odlej z wody, pozostaw go w garnku, dodaj do niego masło i całość zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr.

Krok 2
Wszystko razem zagotuj na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników i aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj ser, a całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pozostaw makaron z serem do ostygnięcia i aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Krok 4
Gdy makaron z serem w całości ostygnie, użyj łyżki do lodów lub zwykłej łyżki do nabrania porcji i odmierzenia odpowiedniego rozmiaru. Z tak przygotowanego farszu ulep w rękach jednolite kulki.

Krok 5
Kulki makaronu z serem panieruj w roztrzepanym jajku z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do czasu aż zrobią się złociste z każdej strony. I gotowe!


Dobra rada:
Po ostygnięciu farszu, makaron z serem najlepiej schować ok godzinę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, przed smażeniem na głębokim tłuszczu. A tak zrobione kulki możecie podawać z ulubionymi sosami, będą hitem każdej imprezy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej