
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
220 gramów
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Makaron odlej z wody, pozostaw go w garnku, dodaj do niego masło i całość zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr.

Krok 2
Wszystko razem zagotuj na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników i aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj ser, a całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pozostaw makaron z serem do ostygnięcia i aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Krok 4
Gdy makaron z serem w całości ostygnie, użyj łyżki do lodów lub zwykłej łyżki do nabrania porcji i odmierzenia odpowiedniego rozmiaru. Z tak przygotowanego farszu ulep w rękach jednolite kulki.

Krok 5
Kulki makaronu z serem panieruj w roztrzepanym jajku z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do czasu aż zrobią się złociste z każdej strony. I gotowe!


Dobra rada:
Po ostygnięciu farszu, makaron z serem najlepiej schować ok godzinę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, przed smażeniem na głębokim tłuszczu. A tak zrobione kulki możecie podawać z ulubionymi sosami, będą hitem każdej imprezy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej