TEGO nie wiedzieliście o Mac’n Cheese! 10 tipów jak zrobić najlepszy comfort food na świecie!

Mac’n Cheese to bez wątpienia jedno z najbardziej uwielbianych dań na świecie. Miękki makaron i aromatyczny ser – czegóż chcieć więcej! Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że Mac'n Cheese jest tak nieziemsko smaczny? Poznajcie 10 tipów na to, jak przygotować najlepszy comfort food na świecie!

Jak zrobić najlepszy Mac’n Cheese? 10 tipów

Macie dość spaghetti bolognese lub carbonary? W takim razie pora na prawdziwy comfort food i amerykańską inspirację, czyli Mac’n Cheese. Ta mała dawka szczęścia w misce z pewnością poprawi Wam humor i stanie się Waszym ulubionym daniem. Jak zrobić najlepszy Mac’n Cheese? Łapcie nasze 10 tipów!

1. Wybierzcie odpowiedni makaron.

Nie oszukujmy się, każdy makaron marzy o roli gwiazdy w Mac’n Cheese, ale nie każdy jest do tego skrojony. Jeśli chcecie uzyskać genialny smak, musicie wybrać właśnie odpowiedni makaron. Zapomnijcie o spaghetti czy tagliatelle. Poszukajcie tych makaronów, które mają dużo okrągłych kształtów i miejsc, w których sos serowy może się dostać. Idealnie sprawdzą się do tego kolanka, penne, muszelki czy nawet fusilli – ich kształty doskonale zatrzymają pyszny sos i sprawią, że każdy kęs będzie pełen smaku. Unikajcie natomiast delikatnych makaronów, które mogą zginąć wśród tej serowej obfitości.

2. Użyjcie serowego Knorr Fix MAC’N CHEESE

Robiliście już Mac’n Cheese, ale nie wyszło Wam tak, jak tego chcieliście? Sos był za mało serowy? A przecież to właśnie sos robi w tym daniu całą robotę! Żeby osiągnąć megaserowy i kremowy smak wybierzcie Knorr Fix MAC’N CHEESE. Wystarczy, że wsypiecie go do garnka i wymieszacie razem z 200 ml mleka, dodacie 50 g masła i zagotujecie. Gdy zgęstnieje, dorzućcie do niego ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszajcie. I voilà, macie najlepszy serowy sos z makaronem!

3. Zaszalejcie z różnymi serami.

Do Mac’n Cheese możecie dodać tyle serów, ile dusza zapragnie. Nie krępujcie się: im więcej, tym lepiej. Rozkręćcie prawdziwą fiestę, miksując różne smaki i tekstury serów. Połączenie intensywnego cheddara z kremową goudą albo dodanie do tego szczypty pikantności dzięki serowi blue – to dopiero kulinarne kombinacje!

4. Nie oszczędzajcie serów.

W świecie najlepszych Mac’n Cheese główne motto brzmi: „im więcej sera, tym lepiej!”. W tym daniu nie ma miejsca na pół środki, trzeba iść na całość. Chcecie, żeby Wasz Mac’n Cheese był jeszcze bardziej aromatyczny? Obficie dodajcie do niego różne sery, a Wasze kubki smakowe z pewnością Wam podziękują.

5. Nie bójcie się eksperymentować z dodatkami.

W tym daniu nie ma miejsca na nudę i konwencjonalność! Postawcie na kreatywność i sięgnijcie po różnorodne składniki, które wzbogacą Wasze danie o dodatkowe smaki. Możecie dodać do niego kawałki chrupiącego bekonu, owoce morza, karmelizowaną cebulkę czy nawet mięso mielone!

6. Nie zapomnijcie o ziołach i przyprawach.

Jeśli chcecie stać się prawdziwymi mistrzami Mac’n Cheese, nie możecie zapomnieć o ziołach i przyprawach. Nie bójcie się wrzucić do dania świeżej bazylii, oregano czy tymianku. Możecie podawać go też w wersji ostrzejszej: z curry lub pieprzem cayenne. Natomiast dodanie gałki muszkatołowej przeniesie Wasz sos serowy w inny wymiar!

7. Dodajcie trochę chrupkości.

W Mac’n Cheese każdy kęs powinien być przygodą dla kubków smakowych. Nieoceniona jest tutaj odpowiednia chrupkość! Ozdóbcie swoje danie prażoną bułką tartą, kawałkami grzanki czy nawet orzechami – wybór należy do Was!

8. Eksperymentujcie z formami Mac’n Cheese.

Mac’n Cheese to danie, które możecie zjeść na wiele sposobów. Spróbujcie stworzyć hot doga z Mac’n Cheese lub włożyć swój makaron do burgera. Brzmi nieźle? Możecie też obtoczyć schłodzony Mac’n Cheese w jajku i bułce tartej i zrobić z niego małe panierowane kuleczki pełne smaku. A może zrobicie z tego dania makaronowe muffiny lub dodacie je na pizzę? W świecie makaronu nie ma ograniczeń. No, może tylko Wasza wyobraźnia.

9. Zapieczcie swój Mac’n Cheese.

To już ostatni etap tworzenia Waszego epickiego Mac’n Cheese. Pora na prawdziwą metamorfozę w piekarniku. Tak, tak, wiemy, że nie możecie się doczekać zjedzenia go, ale warto jeszcze nad nim popracować. Zetrzyjcie ser i posypcie nim górę dania. Zapiekajcie je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Na tym etapie najgorsze jest czekanie! Ale wiemy, że po wyciągnięciu dania z pieca będziecie zachwyceni.

10. Zapamiętajcie: dobry sos to podstawa sukcesu.

To tak ważne, że po prostu musimy to powtórzyć: jeśli chcecie osiągnąć kulinarne spełnienie, musicie przyrządzić sos, który powala na kolana. Sos to serio najważniejszy składnik Mac’n Cheese. Jeśli będzie mdły, to nici z przyjemności. Z Knorr Fix MAC’N CHEESE Wasz sos zawsze wyjdzie perfekcyjnie. Nie bójcie się dodać do niego ulubionych dodatków, które sprawią, że stanie się wyjątkowo „Wasz”.


Z tymi trikami Wasze danie nie może się nie udać! Jesteśmy pewni, że Mac’n Cheese to comfort food, który zasmakuje każdemu!