Roladki z ciasta francuskiego
ze szpinkiem
łatwe
550 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
50 gramów
2 szczypty
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
150 mililitrów
20 mililitrów
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.

Krok 2
Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.

Krok 4
Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.

Krok 5
Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie, które przygotujesz bardzo łatwo. Do farszu sprawdzi się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Pamiętaj jedynie, że świeży znacznie zmniejszy swoją objętość podczas podsmażania. Połącz go z cebulą i szynką gotowaną, a kiedy nadzienie przestygnie, dodaj żółty ser dowolnego gatunku, bułkę tartą oraz pieprz cayenne. Zwiń farsz w ciasto do spring rollsów – to cienkie pszenne płaty, które urozmaicą konsystencję roladek. Układaj na nich farsz dość ciasno, a następnie zawiń i nałóż na kolejne ciasto, tym razem francuskie. Roladę posmaruj białkiem, żeby nabrała połysku przy pieczeniu, a po wyjęciu z piekarnika podziel ją na nieduże kawałki. Roladki z ciasta francuskiego serwuj z różnego rodzaju dipami – pasować będą czosnkowy, majonezowy lub paprykowy. Przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęcia, także jako przystawka. Smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz też przyrządzić do niej sałatkę z radicchio, rukoli i pomidorów. Smacznego!