Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

10 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorgonzolę rozdrabniamy w miseczce widelcem, dodajemy do niej drobno posiekane orzechy, kapary oraz starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku 2 gruszki. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Krok 2

Filety delikatnie rozklepujemy najcieniej jak się da (najlepiej przez foliowy woreczek), posypujemy przyprawą Delikat, delikatnie solimy i pieprzymy. Dobrze jest urzyć dużych filetów, aby po rozklepaniu uzyskać jak największy płat mięsa.

Krok 3

Na mięso nakładamy farsz, ale nie rozsmarowujemy go do samych boków, aby nie wypłynął podczas obsmażania. Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami (około 2 - 3 na jedną roladkę). Roladki obsmażamy na złoto ze wszystkich na mocno rozgrzanej oliwie a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tymiankiem. Dookoła mięsa układamy pokrojone na ćwiartki gruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, aby mięso lekko się zarumieniło.

Krok 4

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Kasia G.

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej