Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola
średnie
58 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
2 szczypty
10 dekagramów
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
4 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gorgonzolę rozdrabniamy w miseczce widelcem, dodajemy do niej drobno posiekane orzechy, kapary oraz starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku 2 gruszki. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Krok 2
Filety delikatnie rozklepujemy najcieniej jak się da (najlepiej przez foliowy woreczek), posypujemy przyprawą Delikat, delikatnie solimy i pieprzymy. Dobrze jest urzyć dużych filetów, aby po rozklepaniu uzyskać jak największy płat mięsa.
Krok 3
Na mięso nakładamy farsz, ale nie rozsmarowujemy go do samych boków, aby nie wypłynął podczas obsmażania. Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami (około 2 - 3 na jedną roladkę). Roladki obsmażamy na złoto ze wszystkich na mocno rozgrzanej oliwie a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tymiankiem. Dookoła mięsa układamy pokrojone na ćwiartki gruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, aby mięso lekko się zarumieniło.
Krok 4
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej