Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

10 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorgonzolę rozdrabniamy w miseczce widelcem, dodajemy do niej drobno posiekane orzechy, kapary oraz starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku 2 gruszki. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Krok 2

Filety delikatnie rozklepujemy najcieniej jak się da (najlepiej przez foliowy woreczek), posypujemy przyprawą Delikat, delikatnie solimy i pieprzymy. Dobrze jest urzyć dużych filetów, aby po rozklepaniu uzyskać jak największy płat mięsa.

Krok 3

Na mięso nakładamy farsz, ale nie rozsmarowujemy go do samych boków, aby nie wypłynął podczas obsmażania. Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami (około 2 - 3 na jedną roladkę). Roladki obsmażamy na złoto ze wszystkich na mocno rozgrzanej oliwie a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tymiankiem. Dookoła mięsa układamy pokrojone na ćwiartki gruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, aby mięso lekko się zarumieniło.

Krok 4

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Kasia G.

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka z gruszką, orzechami i gorgonzola  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej