Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

14

heart
38 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i rozbij na cienkie kotlety. Posyp przyprawą do kurczaka Knorr i pieprzem.

Krok 2

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, a gdy odparują soki dodaj rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw do smaku szczyptą przypraw w Mini kostkach czosnek Knorr. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Farsz nakładaj na mięso i zwijaj w roladki. Zepnij wykałaczkami.

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę, połóż roladki i smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia mięsa. Następnie wyjmij wykałaczki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron.

Krok 5

Przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z sosem czosnkowo-ziołowym Knorr.

Krok 6

Roladki podawać z sosem i ryżem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki wieprzowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkamiRoladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Jeśli lubisz szpinak na ciepło, na pewno przypadną Ci do gustu roladki z kurczaka, w których jest on głównym składnikiem farszu. Razem z pieczarkami i cebulką sprawia, że delikatne mięso drobiowe nabiera wyrazistości. Ze względu na szpinakowe nadzienie danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym. Podawane z ryżem jest propozycją na smaczny obiad, ale serwowane tylko z sosem i np. ulubioną sałatką ze świeżych warzyw sprawdzi się również jako kolacja. Jeżeli nie wyobrażasz sobie szpinaku bez żółtego sera, możesz śmiało dodać go w niewielkiej ilości do farszu. Pamiętaj jednak, by wtedy do samego szpinaku wkomponować nieco mniej przypraw, ponieważ ser wyraźnie wzmocni jego smak. Roladki przygotujesz też w wersji bardziej eleganckiej, serwując je na półmisku, np. podczas przyjęcia. Wtedy możesz wykorzystać nieco mniejsze kawałki mięsa, zamieniając je tym samym w efektowną przekąskę. Udekoruj je pomidorkami cherry i świeżymi ziołami. Tak podane będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy. Już wyobrażasz sobie ten smak? Przepis czeka, zapoznaj się z nim i zacznij gotowanie!