Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

8

37 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i rozbij na cienkie kotlety. Posyp przyprawą do kurczaka Knorr i pieprzem.

Krok 2

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, a gdy odparują soki dodaj rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw do smaku szczyptą przypraw w Mini kostkach czosnek Knorr. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Farsz nakładaj na mięso i zwijaj w roladki. Zepnij wykałaczkami.

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę, połóż roladki i smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia mięsa. Następnie wyjmij wykałaczki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron.

Krok 5

Przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z sosem czosnkowo-ziołowym Knorr.

Krok 6

Roladki podawać z sosem i ryżem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkamiRoladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Jeśli lubisz szpinak na ciepło, na pewno przypadną Ci do gustu roladki z kurczaka, w których jest on głównym składnikiem farszu. Razem z pieczarkami i cebulką sprawia, że delikatne mięso drobiowe nabiera wyrazistości. Ze względu na szpinakowe nadzienie danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym. Podawane z ryżem jest propozycją na smaczny obiad, ale serwowane tylko z sosem i np. ulubioną sałatką ze świeżych warzyw sprawdzi się również jako kolacja. Jeżeli nie wyobrażasz sobie szpinaku bez żółtego sera, możesz śmiało dodać go w niewielkiej ilości do farszu. Pamiętaj jednak, by wtedy do samego szpinaku wkomponować nieco mniej przypraw, ponieważ ser wyraźnie wzmocni jego smak. Roladki przygotujesz też w wersji bardziej eleganckiej, serwując je na półmisku, np. podczas przyjęcia. Wtedy możesz wykorzystać nieco mniejsze kawałki mięsa, zamieniając je tym samym w efektowną przekąskę. Udekoruj je pomidorkami cherry i świeżymi ziołami. Tak podane będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy. Już wyobrażasz sobie ten smak? Przepis czeka, zapoznaj się z nim i zacznij gotowanie!