Składniki
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz pod bieżącą wodą i rozbij na cienkie kotlety. Posyp przyprawą do kurczaka Knorr i pieprzem.
Krok 2
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, a gdy odparują soki dodaj rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw do smaku szczyptą przypraw w Mini kostkach czosnek Knorr. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
Farsz nakładaj na mięso i zwijaj w roladki. Zepnij wykałaczkami.
Krok 4
Na patelni rozgrzej oliwę, połóż roladki i smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia mięsa. Następnie wyjmij wykałaczki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron.
Krok 5
Przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z sosem czosnkowo-ziołowym Knorr.
Krok 6
Roladki podawać z sosem i ryżem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami
Jeśli lubisz szpinak na ciepło, na pewno przypadną Ci do gustu roladki z kurczaka, w których jest on głównym składnikiem farszu. Razem z pieczarkami i cebulką sprawia, że delikatne mięso drobiowe nabiera wyrazistości. Ze względu na szpinakowe nadzienie danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym. Podawane z ryżem jest propozycją na smaczny obiad, ale serwowane tylko z sosem i np. ulubioną sałatką ze świeżych warzyw sprawdzi się również jako kolacja. Jeżeli nie wyobrażasz sobie szpinaku bez żółtego sera, możesz śmiało dodać go w niewielkiej ilości do farszu. Pamiętaj jednak, by wtedy do samego szpinaku wkomponować nieco mniej przypraw, ponieważ ser wyraźnie wzmocni jego smak. Roladki przygotujesz też w wersji bardziej eleganckiej, serwując je na półmisku, np. podczas przyjęcia. Wtedy możesz wykorzystać nieco mniejsze kawałki mięsa, zamieniając je tym samym w efektowną przekąskę. Udekoruj je pomidorkami cherry i świeżymi ziołami. Tak podane będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy. Już wyobrażasz sobie ten smak? Przepis czeka, zapoznaj się z nim i zacznij gotowanie!