Grylaż – co to jest? Jak zrobić go do ciasta lub tortu?
Grylaż to słodka masa do przekładania ciast i tortów. Niektórzy robią z niej nawet cukierki! Ten przysmak z pewnością nie jest obcy fanom słodyczy, ponieważ zachwyca konsystencją, smakiem i aromatem. Chcecie poznać go lepiej? A może szukacie sprawdzonego sposobu na przygotowanie grylażu? Jeżeli tak, to świetnie trafiliście, ponieważ podpowiadamy, jak go zrobić. Koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Grylaż – co to jest?
Grylaż to jedna z najbardziej intrygujących nazw słodkich wyrobów. Spotkaliście się kiedyś z tym określeniem? Jeżeli nie, to spieszymy z wytłumaczeniem tej tajemniczej definicji. Grylaż to słowo pochodzące prosto z Francji i dosłownie oznacza smażenie lub pieczenie. W Polsce jednak określamy w ten sposób słodką masę z nasion oleistych, np. orzechów nerkowca, ziemnych i migdałów. Ten przysmak nie jest również obcy Austriakom, którzy już w XIX wieku opowiadali o griliasch, czyli masie z pokruszonych orzechów. Jedno jest pewne, nie bez powodu grylaż zyskał międzynarodową popularność. Ten słodki wyrób może być dodatkiem do ciast, cukierków oraz wybranych deserów. Jak zrobić grylaż? Gwarantujemy, że to naprawdę proste zadanie, które nie zajmuje dużo czasu!
Grylaż – jak zrobić?
Macie ochotę spróbować słodkiego grylażu? Jak zrobić taki grylaż? Zajmijcie się przygotowaniem tego przysmaku, a wkrótce zachwyci Wasze podniebienia. Najpierw jednak zaopatrzcie się w 400 gramów wybranych orzechów, 40 gramów cukru białego, 2 łyżki miodu oraz 100 gramów masła. Do dzieła! Pieczcie orzechy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Zadbajcie o to, by nic się nie przypaliło! Później użyjcie moździerza lub elektrycznego sprzętu i rozgniećcie orzechy. Jak się robi grylaż? Nadeszła pora na przygotowanie masy! Do garnka dodajcie orzechy, cukier, miód oraz masło i gotujcie całość na małym ogniu. Mieszajcie od czasu do czasu grylaż, aby składniki się nie przypaliły. Gdy zauważycie, że masa stała się jednolita, ostudźcie Wasz smakołyk i gotowe!
Jak zrobić grylaż do ciasta?
Poznaliście już sposób na przyrządzenie znakomitej masy grylażowej. Możecie wykorzystać ją do nadziewania ciasteczek, cukierków i innych deserów. Grylaż do tortu musi jednak charakteryzować się bardzo kremową konsystencją. Jak taką przygotować? To bardzo proste zadanie! Połączcie grylaż z wcześniej przygotowaną masą na bazie śmietany, a stworzycie idealny krem do tortu. To niejedyna propozycja, którą dla Was mamy! Możecie również dodać do grylażu odrobinę kremu russel, a od razu zobaczycie różnicę! Tak przygotowany specjał idealnie sprawdzi się do przekładania tortu. Działajcie i stwórzcie znakomite wypieki z grylażem w roli głównej.
Grylaż w Waszej kuchni
Wiecie już, co to jest grylaż i przygotowanie tego słodkiego specjału nie będzie dla Was wyzwaniem. Do jakich deserów i wypieków go dodać? Sprawdźcie nasze doskonałe receptury!
Ciastka z budyniem smakują dobrze, ale gdy dodacie do nich masę grylażową, to będą jeszcze lepsze! Spróbujcie takiego połączenia, a zostanie z Wami na dłużej!
Grylażu nie może również zabraknąć w masach do ciast. Dodajcie go do krówki lub brownie, a będziecie zachwyceni. Takim słodyczom nie można się oprzeć!
Szykujecie się na urodziny? Nie może zabraknąć świeczek i… tortu czekoladowego z grylażem. A dla fanów kuchni austriackiej inny przysmak! Tort Sachera z grylażem zniknie z talerzyków natychmiastowo. Smacznego!
Komentarze (0)