
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
masa budyniowa:
750 mililitrów
2 opakowania
100 gramów
3 mililitry
120 gramów
wierzch:
250 gramów
1 opakowanie
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla z wodą włóż puszkę mleka skondensowanego, tak aby była zanurzona w ¾ wysokości i gotuj ok. 90 min na wolnym ogniu. W ten sposób powstanie masa karmelowa.
Krok 2
Budynie wymieszaj z 250 ml mleka, cukrem i esencją waniliową, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj w rondlu. Do wrzącego mleka wlej przygotowany budyń, całość energicznie zamieszaj. Gładką masę pozostaw do schodzenia.
Krok 3
W misce utrzyj mikserem masło, a następnie dodaj stopniowo ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Śmietankę ubij wraz z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.
Krok 4
Dno formy wyłóż pergaminem i ułóż warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmaruj masę karmelową, przykryj drugą warstwą herbatników i delikatnie dociśnij.
Krok 5
Następnie wyłóż masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj przekładanie jeszcze dwa razy.
Krok 6
Na koniec, na wierzchu rozsmaruj bitą śmietanę i posyp płatkami migdałów. Odstaw gotowe ciasto w chłodne miejsce na 3 godziny.
Dobra rada:
Płatki migdałowe możesz uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamiast płatków możesz użyć także rozdrobnionych orzechów i posypać kakao.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krówka
Smaku cukierków – krówek nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Chrupiąca otoczka, a w środku pyszne nadzienie o lejącej konsystencji. Takie też jest ciasto krówka, które chcemy wam dziś zaproponować. Masa karmelowa, krakersy, budyń i ubita śmietana tworzą wyjątkową kompozycję, która na pewno przywoła smak tradycyjnych słodkości. Placka nie musicie piec, co jest niewątpliwą zaletą, szczególnie dla osób zabieganych. Wystarczy, że wszystkie składniki na krówkę ułożycie w naczyniu i schłodzicie. Smacznego!
Dla kogo?
Krówka to propozycja dla każdego miłośnika karmelowego smaku. Prosty przepis na to ciasto spodoba się osobom, które nie przepadają za pieczeniem. Krówkę przygotujecie bez użycia piekarnika!
Na jaką okazję?
Na każdą, ale przede wszystkim na domowe przyjęcia. Krówka doskonale sprawdzi się także jako weekendowa porcja słodkości dla waszych najbliższych.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne słodzone mleko skondensowane możecie także przygotować samodzielnie. Wystarczy podgrzewać cukier i mleko w wysokim naczyniu przez około 60 minut, a następnie dodać masło.
Dla urozmaicenia:
Ciasto krówka udekorujcie startą czekoladą oraz płatkami migdałów.