Krówka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

80 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

670 osób wydrukowało

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

masa budyniowa:

750 mililitrów

2 opakowania

100 gramów

3 mililitry

120 gramów

wierzch:

250 gramów

1 opakowanie

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla z wodą włóż puszkę mleka skondensowanego, tak aby była zanurzona w ¾ wysokości i gotuj ok. 90 min na wolnym ogniu. W ten sposób powstanie masa karmelowa.

Krówka - Krok 1

Krok 2

Budynie wymieszaj z 250 ml mleka, cukrem i esencją waniliową, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj w rondlu. Do wrzącego mleka wlej przygotowany budyń, całość energicznie zamieszaj. Gładką masę pozostaw do schodzenia.

Krówka - Krok 2

Krok 3

W misce utrzyj mikserem masło, a następnie dodaj stopniowo ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Śmietankę ubij wraz z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.

Krówka - Krok 3

Krok 4

Dno formy wyłóż pergaminem i ułóż warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmaruj masę karmelową, przykryj drugą warstwą herbatników i delikatnie dociśnij.

Krówka - Krok 4

Krok 5

Następnie wyłóż masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj przekładanie jeszcze dwa razy.

Krówka - Krok 5

Krok 6

Na koniec, na wierzchu rozsmaruj bitą śmietanę i posyp płatkami migdałów. Odstaw gotowe ciasto w chłodne miejsce na 3 godziny.

Krówka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Płatki migdałowe możesz uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamiast płatków możesz użyć także rozdrobnionych orzechów i posypać kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrówkaKrówka

Smaku cukierków – krówek nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Chrupiąca otoczka, a w środku pyszne nadzienie o lejącej konsystencji. Takie też jest ciasto krówka, które chcemy wam dziś zaproponować. Masa karmelowa, krakersy, budyń i ubita śmietana tworzą wyjątkową kompozycję, która na pewno przywoła smak tradycyjnych słodkości. Placka nie musicie piec, co jest niewątpliwą zaletą, szczególnie dla osób zabieganych. Wystarczy, że wszystkie składniki na krówkę ułożycie w naczyniu i schłodzicie. Smacznego!

Dla kogo?

Krówka to propozycja dla każdego miłośnika karmelowego smaku. Prosty przepis na to ciasto spodoba się osobom, które nie przepadają za pieczeniem. Krówkę przygotujecie bez użycia piekarnika!

Na jaką okazję?

Na każdą, ale przede wszystkim na domowe przyjęcia. Krówka doskonale sprawdzi się także jako weekendowa porcja słodkości dla waszych najbliższych.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne słodzone mleko skondensowane możecie także przygotować samodzielnie. Wystarczy podgrzewać cukier i mleko w wysokim naczyniu przez około 60 minut, a następnie dodać masło.

Dla urozmaicenia:

Ciasto krówka udekorujcie startą czekoladą oraz płatkami migdałów.