Świąteczna rolada z boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

286 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 1

Krok 2

Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 3

Krok 4

Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 4

Krok 5

Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna rolada z boczkuŚwiąteczna rolada z boczku

Jeśli szukasz dania na święta, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, koniecznie wypróbuj przepis na świąteczną roladę z boczku. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa przyprawą do wieprzowiny. Następnie po jednej stronie boczku rozprowadź marynatę, którą wykonasz na bazie kilku składników: musztardy, oliwy, majeranku oraz posiekanego czosnku. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do marynaty łyżeczkę musztardy dijon. Otrzymaną w ten sposób roladę ciasno zawiń, oprósz majerankiem i podsmaż z obu stron. Następnie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wystudzeniu mięso pokrój w plastry i podawaj razem z chrzanem lub sosem tatarskim. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do świątecznej rolady będą także: ćwikła i żurawina. Gotowe danie serwuj na ciepło z sałatką oraz pieczonymi ziemniakami lub na zimno ze świeżą bagietką. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj podany przepis na pyszną i aromatyczną świąteczną roladę.