
Składniki
1 kilogram
3 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.

Krok 2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.

Krok 3
W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.

Krok 4
Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Krok 5
Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna rolada z boczku
Jeśli szukasz dania na święta, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, koniecznie wypróbuj przepis na świąteczną roladę z boczku. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa przyprawą do wieprzowiny. Następnie po jednej stronie boczku rozprowadź marynatę, którą wykonasz na bazie kilku składników: musztardy, oliwy, majeranku oraz posiekanego czosnku. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do marynaty łyżeczkę musztardy dijon. Otrzymaną w ten sposób roladę ciasno zawiń, oprósz majerankiem i podsmaż z obu stron. Następnie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wystudzeniu mięso pokrój w plastry i podawaj razem z chrzanem lub sosem tatarskim. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do świątecznej rolady będą także: ćwikła i żurawina. Gotowe danie serwuj na ciepło z sałatką oraz pieczonymi ziemniakami lub na zimno ze świeżą bagietką. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj podany przepis na pyszną i aromatyczną świąteczną roladę.


































