Świąteczna rolada z boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna rolada z boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 1

Krok 2

Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 3

Krok 4

Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 4

Krok 5

Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

Świąteczna rolada z boczku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna rolada z boczkuŚwiąteczna rolada z boczku

Jeśli szukasz dania na święta, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, koniecznie wypróbuj przepis na świąteczną roladę z boczku. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa przyprawą do wieprzowiny. Następnie po jednej stronie boczku rozprowadź marynatę, którą wykonasz na bazie kilku składników: musztardy, oliwy, majeranku oraz posiekanego czosnku. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do marynaty łyżeczkę musztardy dijon. Otrzymaną w ten sposób roladę ciasno zawiń, oprósz majerankiem i podsmaż z obu stron. Następnie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wystudzeniu mięso pokrój w plastry i podawaj razem z chrzanem lub sosem tatarskim. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do świątecznej rolady będą także: ćwikła i żurawina. Gotowe danie serwuj na ciepło z sałatką oraz pieczonymi ziemniakami lub na zimno ze świeżą bagietką. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj podany przepis na pyszną i aromatyczną świąteczną roladę.