
Składniki
1 kilogram
3 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.

Krok 2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.

Krok 3
W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.

Krok 4
Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Krok 5
Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna rolada z boczku
Jeśli szukasz dania na święta, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i zimno, koniecznie wypróbuj przepis na świąteczną roladę z boczku. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa przyprawą do wieprzowiny. Następnie po jednej stronie boczku rozprowadź marynatę, którą wykonasz na bazie kilku składników: musztardy, oliwy, majeranku oraz posiekanego czosnku. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do marynaty łyżeczkę musztardy dijon. Otrzymaną w ten sposób roladę ciasno zawiń, oprósz majerankiem i podsmaż z obu stron. Następnie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wystudzeniu mięso pokrój w plastry i podawaj razem z chrzanem lub sosem tatarskim. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do świątecznej rolady będą także: ćwikła i żurawina. Gotowe danie serwuj na ciepło z sałatką oraz pieczonymi ziemniakami lub na zimno ze świeżą bagietką. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj podany przepis na pyszną i aromatyczną świąteczną roladę.