Golonka w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

309

677 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.3 litra

0.5 litra

150 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

6 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.

Golonka w piwie - Krok 1

Krok 2

Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij płyn wodą tak, żeby przykrywał do 1/3 wysokości mięso. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.

Golonka w piwie - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.

Golonka w piwie - Krok 3

Krok 4

Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.

Golonka w piwie - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Didi Didi

    Didi Didi , 31.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Skrzypek

    Honorata Skrzypek , 13.08.2014

    mniam mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Wylociński

    Rafał Wylociński , 10.08.2014

    Jest glutaminian, musi smakować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kaczewiak

    Alina Kaczewiak , 08.08.2014

    Pychotka - Kiedyś jadałam od czasu do czasu, dziś wspominam smak jej>>>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ściubeł

    Anna Ściubeł , 06.08.2014

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wasłowska-Szmoń

    Grażyna Wasłowska-Szmoń , 06.08.2014

    Ale pyszności mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucja Burkiet

    Lucja Burkiet , 06.08.2014

    ja ze słodyczy lubię;śledzie w oleju z cebulką i golonka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 05.08.2014

    'Takie zwierzęta możecie jeść spośród wszelkich zwierząt, jakie są na ziemi, lecz spośród przeżuwających pokarm i mających rozdzielone kopyto jeść nie będziecie:wieprza, ponieważ ma rozdzielone kopyto i rozszczepioną racicę, lecz nie przeżuwa połkniętego pokarmu, ten jest dla was nieczysty; mięsa ich jeść nie będziecie ani nie będziecie się dotykać ich padliny, są one dla was nieczyste!'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andreas Musiol

    Andreas Musiol , 05.08.2014

    Jutro też zrobię na obiad:-) taaaaakie duże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Ja uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Godlewska

    Czesława Godlewska , 05.08.2014

    Chyba nie ma nic pyszniejszego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Nowak

    Klaudia Nowak , 05.08.2014

    Sierpień jest miesiącem trzeźwości! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Szabłowska

    Bożena Szabłowska , 05.08.2014

    pyszne bardzo...)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Dachowska

    Aleksandra Dachowska , 05.08.2014

    Nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Gładysz

    Jolanta Gładysz , 05.08.2014

    pyszna,aż chciałoby się zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz

    Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz , 05.08.2014

    Najsmaczniejsza golonke jaka jadlam to w Wiedniu w knajpce przy Belwederze, a piwo do tego wszelakie na miejscu produkowane w kilku gatunkach,a czesc kadzi jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bortiatynska

    Aneta Bortiatynska , 05.08.2014

    Mega jiji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Domańska

    Renata Domańska , 05.08.2014

    Mniam,mniam uwielbiam golonka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Piestrzynska

    Ela Piestrzynska , 05.08.2014

    pychotka !! mniam ,mniam...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kowalska

    Teresa Kowalska , 05.08.2014

    napewno pyszne sorry ale nie lubie golonki ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Wydra

    Wieslaw Wydra , 05.08.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w piwieGolonka w piwie

Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj bez pamięci. Zwłaszcza, jeśli wśród biesiadników będą miłośnicy tłustych mieś i złotego, chmielowego trunku. Golonka, czyli mięso pozyskiwane z tylnej kończyny świni, królowała przed wiekami na szlacheckich stołach. Także i dziś danie to ma swoich zagorzałych wielbicieli. Co więcej, golonka doczekała się nawet swojego święta – w wielu miastach rokrocznie organizowane są festiwale, podczas których spróbować można tego specjału podanego na wiele sposobów. Na przykład z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i piwa... W ten sposób przyrządzona golonka jest mięciutka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Rarytasem jest jej glazurowana skórka. Najlepiej smakuje z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze jednak można ją podać z pajdą świeżego chleba.