Golonka w piwie – przepis: szybka, dobra, pieczona | Przepisy.pl pixel

Golonka w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

322

776 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2922 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8737 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.3 litra

0.5 litra

150 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

6 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.

Golonka w piwie - Krok 1

Krok 2

Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij garnek wodą tak, żeby płyn przykrywał do 1/3 wysokości mięsa. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.

Golonka w piwie - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.

Golonka w piwie - Krok 3

Krok 4

Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.

Golonka w piwie - Krok 4
28

Opinie o przepisie

  • Luc Bazyl

    Luc Bazyl , 14.04.2022

    Bardzo dobra golonka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bąbel

    Bąbel , 27.01.2022

    Tak to jest to .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ciekawostką jest, że golonka bez skóry nie jest bardzo kaloryczna i "tłusta".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gryz

    Ania Gryz , 28.12.2021

    Tak. Golonkę pieczoną w piwie uwielbiam od lat i nie ukrywam, że przyczyniła się ona do poznania mego męża (tak! Może to mało romantyczne, ale na jednej z imprez pomagał mi kroić golonkę dla gości i tak już został XD ) Swój przepis na golonkę nieco zmodyfikowałam za sprawą kolejnej miłości, czyli uczucia wielkiego do kuchni azjatyckiej. W podanym powyżej przepisie wymieniam oba rodzaje piwa na ciemne japońskie piwo Echigo Stout oraz kieliszek Sake. Zamiast soli używam sosu sojowego, a miód mieszam z odrobiną imbiru, czosnku i ostrej papryki. Mam do tego przepisu olbrzymi sentyment <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Ze słodyczy najlepsza jest golonka:) Ja w tym przepisie warzywa ścieram na grubych oczkach, a golonkę przed obsmażeniem marynuję na suchu w zmielonej mieszance przypraw: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i I TO JEST TWIST, kozieradka.I to własnie kozieradka daje niepowtarzalny smak. Dla tych, którzy nie próbowalim kozieradki, to ma ona lekko goryczkowy posmak i pachnie podobnie do lubczyka.. Ja skończę golonkę, to mogę wcinać same pozostałe warzywa. Ważne, żeby była do tego dobra musztarda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta 11

    Aneta 11 , 21.10.2021

    Spróbuję ciekawy pomysł na niedzielny obiad można zaprosić gości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Didi Didi

    Didi Didi , 31.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Skrzypek

    Honorata Skrzypek , 13.08.2014

    mniam mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Wylociński

    Rafał Wylociński , 10.08.2014

    Jest glutaminian, musi smakować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kaczewiak

    Alina Kaczewiak , 08.08.2014

    Pychotka - Kiedyś jadałam od czasu do czasu, dziś wspominam smak jej>>>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ściubeł

    Anna Ściubeł , 06.08.2014

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wasłowska-Szmoń

    Grażyna Wasłowska-Szmoń , 06.08.2014

    Ale pyszności mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucja Burkiet

    Lucja Burkiet , 06.08.2014

    ja ze słodyczy lubię;śledzie w oleju z cebulką i golonka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 05.08.2014

    'Takie zwierzęta możecie jeść spośród wszelkich zwierząt, jakie są na ziemi, lecz spośród przeżuwających pokarm i mających rozdzielone kopyto jeść nie będziecie:wieprza, ponieważ ma rozdzielone kopyto i rozszczepioną racicę, lecz nie przeżuwa połkniętego pokarmu, ten jest dla was nieczysty; mięsa ich jeść nie będziecie ani nie będziecie się dotykać ich padliny, są one dla was nieczyste!'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andreas Musiol

    Andreas Musiol , 05.08.2014

    Jutro też zrobię na obiad:-) taaaaakie duże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Ja uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Godlewska

    Czesława Godlewska , 05.08.2014

    Chyba nie ma nic pyszniejszego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Nowak

    Klaudia Nowak , 05.08.2014

    Sierpień jest miesiącem trzeźwości! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Szabłowska

    Bożena Szabłowska , 05.08.2014

    pyszne bardzo...)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Dachowska

    Aleksandra Dachowska , 05.08.2014

    Nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Gładysz

    Jolanta Gładysz , 05.08.2014

    pyszna,aż chciałoby się zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz

    Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz , 05.08.2014

    Najsmaczniejsza golonke jaka jadlam to w Wiedniu w knajpce przy Belwederze, a piwo do tego wszelakie na miejscu produkowane w kilku gatunkach,a czesc kadzi jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bortiatynska

    Aneta Bortiatynska , 05.08.2014

    Mega jiji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Domańska

    Renata Domańska , 05.08.2014

    Mniam,mniam uwielbiam golonka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Piestrzynska

    Ela Piestrzynska , 05.08.2014

    pychotka !! mniam ,mniam...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kowalska

    Teresa Kowalska , 05.08.2014

    napewno pyszne sorry ale nie lubie golonki ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Wydra

    Wieslaw Wydra , 05.08.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w piwieGolonka w piwie

Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj bez pamięci. Zwłaszcza, jeśli wśród biesiadników będą miłośnicy tłustych mięs i złotego, chmielowego trunku. Golonka, czyli mięso pozyskiwane z tylnej kończyny świni, królowała przed wiekami na szlacheckich stołach. Także i dziś danie to ma swoich zagorzałych wielbicieli. Co więcej, golonka doczekała się nawet swojego święta – w wielu miastach rokrocznie organizowane są festiwale, podczas których spróbować można tego specjału podanego na wiele sposobów. Na przykład z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i piwa... W ten sposób przyrządzona golonka jest mięciutka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Rarytasem jest jej glazurowana skórka. Najlepiej smakuje z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze jednak można ją podać z pajdą świeżego chleba.

Dla kogo?

Golonka pieczona w piwie znajdzie swoich fanów wśród tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsnego dodatku. Golonka to przeważnie duży kawałek mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podzielić ją na pół lub na jeszcze mniejsze części.

Na jaką okazję?

Czy musi być jakaś okazja, aby przyrządzić golonkę w piwie? Przepis możesz wykorzystać, gdy nie masz pomysłu na obiad, a chodzi Ci po głowie coś niestandardowego. Wystarczy, że przeznaczysz na przygotowanie posiłku ok. 2 godziny i golonka pieczona w piwie gotowa.

Czy wiesz, że?

Golonkę uznaje się za typowo męski przysmak. Większość kucharzy twierdzi, że jest to dość tłusty i kaloryczny kawałek mięsa. Uważa się jednak, że golonka gotowana nie jest tak tłusta, jak może się wydawać, a mięso może być delikatne i kruche.

Dla urozmaicenia:

Dodatkiem, który nie tylko pasuje do golonki w piwie, ale również znacznie wzbogaci jej smak, jest kapusta zasmażana. Oprócz niej możesz przyrządzić ziemniaki pieczone, puree ziemniaczane lub frytki. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych oraz tego, ile czasu chcesz przeznaczyć na przygotowanie golonki w piwie. Przepis już znasz – smacznego!