
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.3 litra
0.5 litra
150 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
6 sztuk
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.

Krok 2
Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij płyn wodą tak, żeby przykrywał do 1/3 wysokości mięso. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.

Krok 3
Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.

Krok 4
Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w piwie
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj bez pamięci. Zwłaszcza, jeśli wśród biesiadników będą miłośnicy tłustych mieś i złotego, chmielowego trunku. Golonka, czyli mięso pozyskiwane z tylnej kończyny świni, królowała przed wiekami na szlacheckich stołach. Także i dziś danie to ma swoich zagorzałych wielbicieli. Co więcej, golonka doczekała się nawet swojego święta – w wielu miastach rokrocznie organizowane są festiwale, podczas których spróbować można tego specjału podanego na wiele sposobów. Na przykład z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i piwa... W ten sposób przyrządzona golonka jest mięciutka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Rarytasem jest jej glazurowana skórka. Najlepiej smakuje z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze jednak można ją podać z pajdą świeżego chleba.