Golonka w piwie – przepis: szybka, dobra, pieczona | Przepisy.pl pixel

Golonka w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

320

768 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2874 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8625 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.3 litra

0.5 litra

150 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

6 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.

Golonka w piwie - Krok 1

Krok 2

Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij płyn wodą tak, żeby przykrywał do 1/3 wysokości mięso. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.

Golonka w piwie - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.

Golonka w piwie - Krok 3

Krok 4

Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.

Golonka w piwie - Krok 4
28

Opinie o przepisie

  • Luc Bazyl

    Luc Bazyl , 14.04.2022

    Bardzo dobra golonka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bąbel

    Bąbel , 27.01.2022

    Tak to jest to .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ciekawostką jest, że golonka bez skóry nie jest bardzo kaloryczna i "tłusta".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gryz

    Ania Gryz , 28.12.2021

    Tak. Golonkę pieczoną w piwie uwielbiam od lat i nie ukrywam, że przyczyniła się ona do poznania mego męża (tak! Może to mało romantyczne, ale na jednej z imprez pomagał mi kroić golonkę dla gości i tak już został XD ) Swój przepis na golonkę nieco zmodyfikowałam za sprawą kolejnej miłości, czyli uczucia wielkiego do kuchni azjatyckiej. W podanym powyżej przepisie wymieniam oba rodzaje piwa na ciemne japońskie piwo Echigo Stout oraz kieliszek Sake. Zamiast soli używam sosu sojowego, a miód mieszam z odrobiną imbiru, czosnku i ostrej papryki. Mam do tego przepisu olbrzymi sentyment <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Ze słodyczy najlepsza jest golonka:) Ja w tym przepisie warzywa ścieram na grubych oczkach, a golonkę przed obsmażeniem marynuję na suchu w zmielonej mieszance przypraw: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i I TO JEST TWIST, kozieradka.I to własnie kozieradka daje niepowtarzalny smak. Dla tych, którzy nie próbowalim kozieradki, to ma ona lekko goryczkowy posmak i pachnie podobnie do lubczyka.. Ja skończę golonkę, to mogę wcinać same pozostałe warzywa. Ważne, żeby była do tego dobra musztarda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta 11

    Aneta 11 , 21.10.2021

    Spróbuję ciekawy pomysł na niedzielny obiad można zaprosić gości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Didi Didi

    Didi Didi , 31.10.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Skrzypek

    Honorata Skrzypek , 13.08.2014

    mniam mniam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Wylociński

    Rafał Wylociński , 10.08.2014

    Jest glutaminian, musi smakować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kaczewiak

    Alina Kaczewiak , 08.08.2014

    Pychotka - Kiedyś jadałam od czasu do czasu, dziś wspominam smak jej>>>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ściubeł

    Anna Ściubeł , 06.08.2014

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wasłowska-Szmoń

    Grażyna Wasłowska-Szmoń , 06.08.2014

    Ale pyszności mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucja Burkiet

    Lucja Burkiet , 06.08.2014

    ja ze słodyczy lubię;śledzie w oleju z cebulką i golonka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 05.08.2014

    'Takie zwierzęta możecie jeść spośród wszelkich zwierząt, jakie są na ziemi, lecz spośród przeżuwających pokarm i mających rozdzielone kopyto jeść nie będziecie:wieprza, ponieważ ma rozdzielone kopyto i rozszczepioną racicę, lecz nie przeżuwa połkniętego pokarmu, ten jest dla was nieczysty; mięsa ich jeść nie będziecie ani nie będziecie się dotykać ich padliny, są one dla was nieczyste!'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andreas Musiol

    Andreas Musiol , 05.08.2014

    Jutro też zrobię na obiad:-) taaaaakie duże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Ja uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 05.08.2014

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Godlewska

    Czesława Godlewska , 05.08.2014

    Chyba nie ma nic pyszniejszego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Nowak

    Klaudia Nowak , 05.08.2014

    Sierpień jest miesiącem trzeźwości! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Szabłowska

    Bożena Szabłowska , 05.08.2014

    pyszne bardzo...)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Dachowska

    Aleksandra Dachowska , 05.08.2014

    Nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Gładysz

    Jolanta Gładysz , 05.08.2014

    pyszna,aż chciałoby się zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz

    Miroslawa Wojciechowska Brzoskieniewicz , 05.08.2014

    Najsmaczniejsza golonke jaka jadlam to w Wiedniu w knajpce przy Belwederze, a piwo do tego wszelakie na miejscu produkowane w kilku gatunkach,a czesc kadzi jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bortiatynska

    Aneta Bortiatynska , 05.08.2014

    Mega jiji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Domańska

    Renata Domańska , 05.08.2014

    Mniam,mniam uwielbiam golonka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Piestrzynska

    Ela Piestrzynska , 05.08.2014

    pychotka !! mniam ,mniam...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kowalska

    Teresa Kowalska , 05.08.2014

    napewno pyszne sorry ale nie lubie golonki ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Wydra

    Wieslaw Wydra , 05.08.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w piwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w piwieGolonka w piwie

Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj bez pamięci. Zwłaszcza, jeśli wśród biesiadników będą miłośnicy tłustych mieś i złotego, chmielowego trunku. Golonka, czyli mięso pozyskiwane z tylnej kończyny świni, królowała przed wiekami na szlacheckich stołach. Także i dziś danie to ma swoich zagorzałych wielbicieli. Co więcej, golonka doczekała się nawet swojego święta – w wielu miastach rokrocznie organizowane są festiwale, podczas których spróbować można tego specjału podanego na wiele sposobów. Na przykład z dodatkiem ostrej musztardy, miodu i piwa... W ten sposób przyrządzona golonka jest mięciutka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Rarytasem jest jej glazurowana skórka. Najlepiej smakuje z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze jednak można ją podać z pajdą świeżego chleba.