Pieczona golonka w ciemnym piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka w ciemnym piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 mililitrów

5 gramów

3 ziarna

5 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź, zanurz w nim golonki pozostaw na trzy dni, przekręcając je, aby całe były zanurzone.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie golonki przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 2

Krok 3

Piecz 60 minut, po tym czasie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, piecz jeszcze 20 minut, aż cebula się zarumieni.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 3

Krok 4

Całość podlej ciemnym piwem i pozostaw jeszcze w piekarniku na następne 30 minut.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie, jeśli golonki będą miękkie przełóż je do garnka. Powstały wywar przelej w garnuszek i gotuj chwilę, aby zredukować jego objętość.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos Knorr i gotuj jeszcze 5 minut. Golonki podawaj na puree z ugotowanego żółtego grochu polane obficie piwnym sosem.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Groch z kapustą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona golonka w ciemnym piwie Pieczona golonka w ciemnym piwie

Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź, zanurz w nim golonki pozostaw na trzy dni, przekręcając je, aby całe były zanurzone.