Pieczona golonka w ciemnym piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona golonka w ciemnym piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 mililitrów

5 gramów

3 ziarna

5 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź, zanurz w nim golonki pozostaw na trzy dni, przekręcając je, aby całe były zanurzone.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie golonki przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 2

Krok 3

Piecz 60 minut, po tym czasie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, piecz jeszcze 20 minut, aż cebula się zarumieni.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 3

Krok 4

Całość podlej ciemnym piwem i pozostaw jeszcze w piekarniku na następne 30 minut.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie, jeśli golonki będą miękkie przełóż je do garnka. Powstały wywar przelej w garnuszek i gotuj chwilę, aby zredukować jego objętość.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos Knorr i gotuj jeszcze 5 minut. Golonki podawaj na puree z ugotowanego żółtego grochu polane obficie piwnym sosem.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej