Pieczona golonka w ciemnym piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka w ciemnym piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 mililitrów

5 gramów

3 ziarna

5 gramów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź, zanurz w nim golonki pozostaw na trzy dni, przekręcając je, aby całe były zanurzone.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie golonki przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 2

Krok 3

Piecz 60 minut, po tym czasie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, piecz jeszcze 20 minut, aż cebula się zarumieni.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 3

Krok 4

Całość podlej ciemnym piwem i pozostaw jeszcze w piekarniku na następne 30 minut.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie, jeśli golonki będą miękkie przełóż je do garnka. Powstały wywar przelej w garnuszek i gotuj chwilę, aby zredukować jego objętość.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos Knorr i gotuj jeszcze 5 minut. Golonki podawaj na puree z ugotowanego żółtego grochu polane obficie piwnym sosem.

Pieczona golonka w ciemnym piwie  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka w ciemnym piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona golonka w ciemnym piwie Pieczona golonka w ciemnym piwie

Przyprawy: cukier sól, czosnek i kostkę Knorr zalej 500 mililitrami wody i zagotuj. Wywar ostudź, zanurz w nim golonki pozostaw na trzy dni, przekręcając je, aby całe były zanurzone.