Pasztet z kurczaka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

315

25 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 łyżka

30 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz pieczarki posiekaj i przesmaż na łyżce masła.*

Krok 2

Mięso po oczyszczeniu zmiel 2 razy z maszynce do mielenia razem z cebulą i pieczarkami.

Krok 3

Marchewki i fasolkę oczyść i umyj. Marchewki pokrój w plastry, fasolkę na mniejsze części, ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Do masy mięsnej dodaj jajka i śmietanę, dopraw Przyprawą do kurczaka Knorr, po czym wyrób.

Krok 5

Do natłuszczonej formy włóż 1/3 masy mięsnej, umieść na niej połowę marchewki i fasolki. Ponownie nałóż masę mięsną, ułóż na niej resztę warzyw i przykryj je pozostałym mięsem. Piecz pasztet w kąpieli wodnej przez około 70 minut w 200 stopniach. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z kurczakaPasztet z kurczaka

Mięsna przekąska, która pojawia się na stole zwłaszcza przy okazji świąt, ale jest też smacznym dodatkiem do pieczywa na co dzień. Pasztet z kurczaka z marchewką i fasolką szparagową jest zwarty i wyrazisty. Mięsną masę z mielonego drobiu, dopełnioną wieprzowiną i cielęciną, wzbogacają pieczarki oraz cebula. Dodaje się też do niej przyprawy, jajka oraz śmietanę. Pasztet dobrze smakuje w połączeniu z różnego rodzaju sałatkami i surówkami. Świetnie komponuje się zwłaszcza z sałatkami z majonezowo-śmietanowym sosem, np. jarzynową. Podaje się go często na półmisku obok innych mięs na zimno. Dobrym uzupełnieniem dań z pasztetem są sosy: chrzanowy, ziołowy, śmietanowy. Pasztet serwuje się także jako przystawkę – układa się kilka jego plastrów na liściach sałaty, dołącza do tego warzywa (pomidory, ogórki, paprykę) i polewa na przykład sosem miodowo-musztardowym. To również składnik wielu kanapek. Jeśli masz ochotę na pasztet z kurczaka, który sprawdzi się przy wielu okazjach, przygotuj go według podanego przepisu!