Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 łyżka
30 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
20 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz pieczarki posiekaj i przesmaż na łyżce masła.*
Krok 2
Mięso po oczyszczeniu zmiel 2 razy z maszynce do mielenia razem z cebulą i pieczarkami.
Krok 3
Marchewki i fasolkę oczyść i umyj. Marchewki pokrój w plastry, fasolkę na mniejsze części, ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Krok 4
Do masy mięsnej dodaj jajka i śmietanę, dopraw Przyprawą do kurczaka Knorr, po czym wyrób.
Krok 5
Do natłuszczonej formy włóż 1/3 masy mięsnej, umieść na niej połowę marchewki i fasolki. Ponownie nałóż masę mięsną, ułóż na niej resztę warzyw i przykryj je pozostałym mięsem. Piecz pasztet w kąpieli wodnej przez około 70 minut w 200 stopniach. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z kurczaka
Mięsna przekąska, która pojawia się na stole zwłaszcza przy okazji świąt, ale jest też smacznym dodatkiem do pieczywa na co dzień. Pasztet z kurczaka z marchewką i fasolką szparagową jest zwarty i wyrazisty. Mięsną masę z mielonego drobiu, dopełnioną wieprzowiną i cielęciną, wzbogacają pieczarki oraz cebula. Dodaje się też do niej przyprawy, jajka oraz śmietanę. Pasztet dobrze smakuje w połączeniu z różnego rodzaju sałatkami i surówkami. Świetnie komponuje się zwłaszcza z sałatkami z majonezowo-śmietanowym sosem, np. jarzynową. Podaje się go często na półmisku obok innych mięs na zimno. Dobrym uzupełnieniem dań z pasztetem są sosy: chrzanowy, ziołowy, śmietanowy. Pasztet serwuje się także jako przystawkę – układa się kilka jego plastrów na liściach sałaty, dołącza do tego warzywa (pomidory, ogórki, paprykę) i polewa na przykład sosem miodowo-musztardowym. To również składnik wielu kanapek. Jeśli masz ochotę na pasztet z kurczaka, który sprawdzi się przy wielu okazjach, przygotuj go według podanego przepisu!