
Składniki
80 dekagramów
1 opakowanie
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Marchew ugotuj. Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki drobno pokrój.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i przesmaż.

Krok 3
Mięso razem z marchewką zmiel. Dodaj Fix Knorr i majeranek, dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj do mięsa szczypiorek, przestudzone pieczarki i majeranek.

Krok 5
Masę mięsną włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń możesz podawać jako danie główne lub z żurawiną na przystawkę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń drobiowa
Pieczeń drobiowa posiada całe mnóstwo zastosowań – możesz ją zaserwować na ciepło jako składnik obiadu, jako przekąskę na przyjęciu towarzyskim, czy na zimno jako składnik śniadaniowych kanapek dla całej rodziny. Jeżeli przygotowujesz z niej obiad, najlepiej smakować będzie z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy polana sosem pieczarkowym, kurkowym lub ziołowym. Gdy zdecydujesz się potraktować ją jako przekąskę, podaj ją wraz z ćwikłami lub bukietem sałat. Na kanapkach natomiast, świetnie komponować się będzie z musztardą i kiszonym ogórkiem. Filet drobiowy jest z natury dość suchym mięsem, ale dodatek warzyw, w tym gotowanej słodkiej marchewki, dodaje mu soczystości i aromatu, zapewnia też piękny kolor. Natomiast szczypiorek, podsmażone pieczarki, cebula i duża ilość i majeranku nadają pieczeni drobiowej charakter i smak.