Pieczeń drobiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń drobiowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

444 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchew ugotuj. Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki drobno pokrój.

Pieczeń drobiowa - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i przesmaż.

Pieczeń drobiowa - Krok 2

Krok 3

Mięso razem z marchewką zmiel. Dodaj Fix Knorr i majeranek, dokładnie wymieszaj.

Pieczeń drobiowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj do mięsa szczypiorek, przestudzone pieczarki i majeranek.

Pieczeń drobiowa - Krok 4

Krok 5

Masę mięsną włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń możesz podawać jako danie główne lub z żurawiną na przystawkę.

Pieczeń drobiowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń drobiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń drobiowaPieczeń drobiowa

Pieczeń drobiowa posiada całe mnóstwo zastosowań – możesz ją zaserwować na ciepło jako składnik obiadu, jako przekąskę na przyjęciu towarzyskim, czy na zimno jako składnik śniadaniowych kanapek dla całej rodziny. Jeżeli przygotowujesz z niej obiad, najlepiej smakować będzie z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy polana sosem pieczarkowym, kurkowym lub ziołowym. Gdy zdecydujesz się potraktować ją jako przekąskę, podaj ją wraz z ćwikłami lub bukietem sałat. Na kanapkach natomiast, świetnie komponować się będzie z musztardą i kiszonym ogórkiem. Filet drobiowy jest z natury dość suchym mięsem, ale dodatek warzyw, w tym gotowanej słodkiej marchewki, dodaje mu soczystości i aromatu, zapewnia też piękny kolor. Natomiast szczypiorek, podsmażone pieczarki, cebula i duża ilość i majeranku nadają pieczeni drobiowej charakter i smak.