Nie wiesz, jak przechowywać bezę? To ciasto zyskało miano ciasta trudnego do przyrządzenia i nieprzewidywalnego, więc nic dziwnego! Wielbiciele cukiernictwa nie poddają się jednak i podejmują wyzwanie stworzenia idealnej bezy. Co zrobić, gdy już uda Ci się ją upiec? Jak przechowywać ciasto z bezą?

Bezy – co to za ciastka?

Oprócz wyrafinowanej bezy Pavlova istnieją mniejsze ciasteczka – bezy. Wykonasz je z białek kurzych jaj i cukru. Najczęściej nie dodaje się do nich masy czy owoców. Ich wygląd przypomina faliste chmurki uformowane w stożki. Możesz upiec zarówno bardziej chrupiące bezy, jak i bardziej ciągliwe.

Jak przechowywać bezy po upieczeniu?

Po upieczeniu bezy najpierw należy wysuszyć w piekarniku. Dzięki temu będzie można je długo przechowywać. Gotowe ciastka umieść w szczelnym pudełku, do którego nie przedostanie się powietrze i wilgoć. Zazwyczaj zaleca się, by ciastka były zamknięte w hermetycznym pudełku do około 2 tygodni.

Jak przechowywać bezy po upieczeniu w inny sposób? Możesz je także zamrozić na ok. miesiąc. Najważniejsze, aby ciasteczka nie miały możliwości pochłaniania wilgoci. Sprawia ona, że stają się miękkie i gumowe oraz zanika ich chrupkość.

Beza Pavlova – co to za deser?

Beza Pavlova to delikatny tort, który składa się z bezowych płatów, bitej śmietany lub innego kremu oraz owoców. Według jednej z historii jego nazwa pochodzi od nazwiska popularnej rosyjskiej primabaleriny – Anny Pavlovej. W 1926 roku tancerka odbywała światowe tournée. Jej występy tak zachwyciły szefa kuchni o nieznanym nazwisku, że stworzył on deser na cześć piękna i subtelności tańca baletnicy.

Jak przechowywać bezę?

Po upieczeniu i wysuszeniu bezę Pavlova możesz przechowywać bez przykrycia czy pudełka nawet do 2 dni – oczywiście pod warunkiem, że nie została udekorowana masą i owocami. Jeśli zależy ci na wyjątkowo pysznym i świeżym smaku deseru, nie dekoruj bezy od razu, ale dopiero przed samym podaniem. Płaty bezowe przygotuj wcześniej, natomiast krem i owoce nałóż przed spożyciem.

Pozbawioną masy i owoców bezę możesz przechowywać podobnie jak ciastka bezowe – w hermetycznym pudełku do ok. 2 tygodni lub w zamrażarce przez miesiąc.

Czy bezę można trzymać w lodówce?

Zastanawiasz się, czy bezę można trzymać w lodówce? Owszem, można, ale nie jest to zalecane. Ciasto z bezą niezbyt dobrze znosi wilgoć, ponadto jego struktura jest na tyle delikatna, że nie służą mu warunki w lodówce.

Beza i bezy – na co dzień i od święta

Po opanowaniu sztuki tworzenia deserów z białek jaj i cukru możesz serwować je bliskim i przyjaciołom. Beza Pavlova idealnie sprawdzi się podczas eleganckiego przyjęcia, zaś różnobarwne bezy przyciągną wzrok gości w czasie swobodniejszych, letnich urodzin. Wiesz już też, jak przechowywać bezy, więc do dzieła!