Tradycyjna ryba po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po grecku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

7

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę płuczemy dokładnie, a następnie doprawiamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 2

Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku Delikatem.

Krok 3

Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 30.03.2020

    TAK. Ja rybę po grecku zawsze modyfikuję i mam sprawdzony sposób. Jeśli p chodzi o sposób smażenia-tu zostawiam dowolność. Jeśli chodzi zaś o farsz, modyfikuję go znacznie. Kroję cebulę w krążki i wrzucam do rondla, podsmażam podlewając tylko wodą do czasu aż zmięknie. Marchewkę obsmażam delikatnie na oleju w innym garnku, jak zmięknie dodaję cebulę, przecier, nie dodaję liśia laurowego, ponieważ każdy go potem wyrzuca z talerza, ale dodaję gotowego sosu Knorr Sos ze słoika słodko-kwaśny. Powoduje, że potrawa zyskuje nowy smak, ale nadal jest rybą po grecku. Przepis ten sprawdza się absolutnie zawsze, ponieważ łączy miłośników ryby po grecku i po japońsku na korzyść tej po grecku. Polecam, naprawdę pycha! Gosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Jeśli chcesz, by miała nieco kwaskowaty posmak, skrop ją sokiem z połówki świeżej cytryny lub limonki. Warzywną „pierzynkę” do przykrycia filetu łatwo wykonasz z marchewki, cebuli, liścia laurowego i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również seler, pietruszkę lub pomidor. Składniki pokrój i przysmaż na oliwie, doprawiając czarnym pieprzem. Zamarynowaną rybę możesz pokroić na kawałki lub zostawić w postaci całych filetów. Smaż ją otoczoną mąką i bułką tartą, dbając o to aby nie rozpadła się pod wpływem wysokiej temperatury. Kiedy jest już gotowa, połóż ją na talerzu i przykryj wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden. Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku.