
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę płuczemy dokładnie, a następnie doprawiamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku Delikatem.
Krok 3
Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Jeśli chcesz, by miała nieco kwaskowaty posmak, skrop ją sokiem z połówki świeżej cytryny lub limonki. Warzywną „pierzynkę” do przykrycia filetu łatwo wykonasz z marchewki, cebuli, liścia laurowego i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również seler, pietruszkę lub pomidor. Składniki pokrój i przysmaż na oliwie, doprawiając czarnym pieprzem. Zamarynowaną rybę możesz pokroić na kawałki lub zostawić w postaci całych filetów. Smaż ją otoczoną mąką i bułką tartą, dbając o to aby nie rozpadła się pod wpływem wysokiej temperatury. Kiedy jest już gotowa, połóż ją na talerzu i przykryj wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden. Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku.