Tradycyjna ryba po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po grecku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

7

18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę płuczemy dokładnie, a następnie doprawiamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 2

Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku Delikatem.

Krok 3

Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 30.03.2020

    TAK. Ja rybę po grecku zawsze modyfikuję i mam sprawdzony sposób. Jeśli p chodzi o sposób smażenia-tu zostawiam dowolność. Jeśli chodzi zaś o farsz, modyfikuję go znacznie. Kroję cebulę w krążki i wrzucam do rondla, podsmażam podlewając tylko wodą do czasu aż zmięknie. Marchewkę obsmażam delikatnie na oleju w innym garnku, jak zmięknie dodaję cebulę, przecier, nie dodaję liśia laurowego, ponieważ każdy go potem wyrzuca z talerza, ale dodaję gotowego sosu Knorr Sos ze słoika słodko-kwaśny. Powoduje, że potrawa zyskuje nowy smak, ale nadal jest rybą po grecku. Przepis ten sprawdza się absolutnie zawsze, ponieważ łączy miłośników ryby po grecku i po japońsku na korzyść tej po grecku. Polecam, naprawdę pycha! Gosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po greckuRyba po grecku

Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Jeśli chcesz, by miała nieco kwaskowaty posmak, skrop ją sokiem z połówki świeżej cytryny lub limonki. Warzywną „pierzynkę” do przykrycia filetu łatwo wykonasz z marchewki, cebuli, liścia laurowego i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również seler, pietruszkę lub pomidor. Składniki pokrój i przysmaż na oliwie, doprawiając czarnym pieprzem. Zamarynowaną rybę możesz pokroić na kawałki lub zostawić w postaci całych filetów. Smaż ją otoczoną mąką i bułką tartą, dbając o to aby nie rozpadła się pod wpływem wysokiej temperatury. Kiedy jest już gotowa, połóż ją na talerzu i przykryj wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden. Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku.