
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę płuczemy dokładnie, a następnie doprawiamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 2
Marchewkę ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w pół plasterki. Warzywa obsmażamy z dodatkiem oleju kilka minut. Dodajemy do nich musztardę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pieprz. Całość przesmażamy jeszcze kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku Delikatem.
Krok 3
Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy. Następnie układamy w półmisku i przykrywamy warzywami. Odstawiamy na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy na zimno lub ciepło - kwestia gustu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po grecku
Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Jeśli chcesz, by miała nieco kwaskowaty posmak, skrop ją sokiem z połówki świeżej cytryny lub limonki. Warzywną „pierzynkę” do przykrycia filetu łatwo wykonasz z marchewki, cebuli, liścia laurowego i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również seler, pietruszkę lub pomidor. Składniki pokrój i przysmaż na oliwie, doprawiając czarnym pieprzem. Zamarynowaną rybę możesz pokroić na kawałki lub zostawić w postaci całych filetów. Smaż ją otoczoną mąką i bułką tartą, dbając o to aby nie rozpadła się pod wpływem wysokiej temperatury. Kiedy jest już gotowa, połóż ją na talerzu i przykryj wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Warto odstawić ją na noc do lodówki, gdyż dzięki temu różne smaki będą mogły połączyć się w jeden. Tak przygotowaną podawaj na ciepło lub zimno – według uznania. Skorzystaj z naszego przepisu i już dziś zrób smaczną rybę po grecku.