Pasztet z zająca przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z zająca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

400 gramów

150 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z zająca i wieprzowinę pokrój na równe części, umyj i zalej wodą.

Krok 2

Dodaj obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz ziarnisty oraz kostkę Knorr i gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Krok 3

15 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną wątróbkę.

Krok 4

W szklance ostudzonego wywaru rozpuść żelatynę, a w reszcie namocz bułkę. Mięso i odciśniętą bułkę dwukrotnie zmiel w maszynce.

Krok 5

Do masy dodaj jajka, dopraw gałką muszkatołową i imbirem i dobrze wymieszaj.

Krok 6

Masę wyłóż do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułka tartą tortownicy i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ułóż plastry sera aby się rozpuściły. Pasztet zalej wywarem z żelatyną i schłodź.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z zającaPasztet z zająca

Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. podgardla wieprzowego, wątróbki drobiowej, bułki, warzyw, jajek oraz żółtego sera. Mięso oraz warzywa (por, seler, marchewkę i pietruszkę) pokrój na kawałki i zalej zimną wodą. Następnie dodaj kostkę rosołową oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Ugotowane mięso oraz namoczoną bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce, po czym dodaj jajko oraz przyprawy (doskonale sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz imbir). Otrzymaną w ten sposób masę zapiecz razem z plastrami żółtego sera. Pamiętaj, że gotowy pasztet możesz serwować nie tylko jako dodatek do świeżego pieczywa, ale również jako danie główne. Wystarczy, że jeszcze ciepłe kawałki mięsa polejesz sosem (np. tatarskim) i podasz razem z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz surówką. Do dekoracji potrawy możesz wykorzystać posiekaną natkę pietruszki lub świeży koperek. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!