Pasztet z zająca – przepis staropolski: babciny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z zająca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

400 gramów

150 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z zająca i wieprzowinę pokrój na równe części, umyj i zalej wodą.

Krok 2

Dodaj obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz ziarnisty oraz kostkę Knorr i gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Krok 3

15 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną wątróbkę.

Krok 4

W szklance ostudzonego wywaru rozpuść żelatynę, a w reszcie namocz bułkę. Mięso i odciśniętą bułkę dwukrotnie zmiel w maszynce.

Krok 5

Do masy dodaj jajka, dopraw gałką muszkatołową i imbirem i dobrze wymieszaj.

Krok 6

Masę wyłóż do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułka tartą tortownicy i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ułóż plastry sera aby się rozpuściły. Pasztet zalej wywarem z żelatyną i schłodź.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z zającaPasztet z zająca

Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. podgardla wieprzowego, wątróbki drobiowej, bułki, warzyw, jajek oraz żółtego sera. To dopiero początek! Zastanawiasz się, co dalej? Kompletny spis znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z zająca. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!

Dla kogo?

Tradycyjne przysmaki z długą historią należą do twoich ulubionych dań? Pasztet z zająca staropolski to prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć w twojej książce kucharskiej.

Na jaką okazję?

Potrawa ta uświetni ważne domowe wydarzenia. Dlaczego warto postawić na pasztet z zająca? Przepis zachwyci smakoszy o bardzo zróżnicowanych gustach kulinarnych. Jak się za niego zabrać? Mięso na pasztet z zająca oraz warzywa, takie jak: por, seler, marchewkę i pietruszkę pokrój na kawałki i zalej zimną wodą. Następnie dodaj kostkę rosołową oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Aby usprawnić pracę w kuchni, zaplanuj ją z odpowiednim wyprzedzeniem.

Czy wiesz, że?

Ugotowane mięso na pasztet z zająca oraz namoczoną bułkę musisz zmielić w maszynce dwukrotnie, po czym do masy dodaj jajko oraz przyprawy. Doskonale sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz imbir. To bardzo ważny etap przygotowania pasztetu z zająca. Otrzymaną w ten sposób masę zapiecz razem z plastrami żółtego sera. 

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj, że gotowy pasztet z zająca możesz serwować nie tylko jako dodatek do świeżego pieczywa, ale również jako danie główne. Wystarczy, że jeszcze ciepłe kawałki mięsa polejesz sosem (np. tatarskim) i podasz razem z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz surówką. Do dekoracji pasztetu z zająca możesz wykorzystać posiekaną natkę pietruszki lub świeży koperek.