Pasztet z zająca – przepis staropolski: babciny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z zająca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
8 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

400 gramów

150 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z zająca i wieprzowinę pokrój na równe części, umyj i zalej wodą.

Krok 2

Dodaj obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz ziarnisty oraz kostkę Knorr i gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Krok 3

15 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną wątróbkę.

Krok 4

W szklance ostudzonego wywaru rozpuść żelatynę, a w reszcie namocz bułkę. Mięso i odciśniętą bułkę dwukrotnie zmiel w maszynce.

Krok 5

Do masy dodaj jajka, dopraw gałką muszkatołową i imbirem i dobrze wymieszaj.

Krok 6

Masę wyłóż do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułka tartą tortownicy i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ułóż plastry sera aby się rozpuściły. Pasztet zalej wywarem z żelatyną i schłodź.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z zająca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z zającaPasztet z zająca

Jeśli szukasz doskonałego dodatku do kanapek, koniecznie wypróbuj pasztet z zająca. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. podgardla wieprzowego, wątróbki drobiowej, bułki, warzyw, jajek oraz żółtego sera. To dopiero początek! Zastanawiasz się, co dalej? Kompletny spis znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z zająca. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!

Dla kogo?

Tradycyjne przysmaki z długą historią należą do twoich ulubionych dań? Pasztet z zająca staropolski to prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć w twojej książce kucharskiej.

Na jaką okazję?

Potrawa ta uświetni ważne domowe wydarzenia. Dlaczego warto postawić na pasztet z zająca? Przepis zachwyci smakoszy o bardzo zróżnicowanych gustach kulinarnych. Jak się za niego zabrać? Mięso na pasztet z zająca oraz warzywa, takie jak: por, seler, marchewkę i pietruszkę pokrój na kawałki i zalej zimną wodą. Następnie dodaj kostkę rosołową oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Aby usprawnić pracę w kuchni, zaplanuj ją z odpowiednim wyprzedzeniem.

Czy wiesz, że?

Ugotowane mięso na pasztet z zająca oraz namoczoną bułkę musisz zmielić w maszynce dwukrotnie, po czym do masy dodaj jajko oraz przyprawy. Doskonale sprawdzą się gałka muszkatołowa oraz imbir. To bardzo ważny etap przygotowania pasztetu z zająca. Otrzymaną w ten sposób masę zapiecz razem z plastrami żółtego sera. 

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj, że gotowy pasztet z zająca możesz serwować nie tylko jako dodatek do świeżego pieczywa, ale również jako danie główne. Wystarczy, że jeszcze ciepłe kawałki mięsa polejesz sosem (np. tatarskim) i podasz razem z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz surówką. Do dekoracji pasztetu z zająca możesz wykorzystać posiekaną natkę pietruszki lub świeży koperek.